Allt om Matter and the Connected Home: Fördelar och mer

0 Shares

Vad är materia

Materia är ny anslutningsstandard för smarta enheter och föddes med avsikten att skapa uppkopplade upplevelser som är mycket mer pålitliga, säkra och enkla att hantera. Både självständigt och tillsammans med andra befintliga IoT-lösningar.

Baserat på användningen av IP-teknik , Matter låter dig ansluta olika enheter även med olika typer av nätverk som kan sträcka sig från WiFi-nätverk, Bluetooth, Thread, Zigbee, Z-Wave, etc.

För att uppnå allt detta, vad den gör är att skapa ett gemensamt lager eller språk som kommer att ha alla produkter från de varumärken som har anslutit sig till förslaget sedan det tillkännagavs för några år sedan. Så att från och med nu de allra flesta smarta enheter som lanseras och som du kanske vill använda eller behöver hemma, på kontoret eller någon annan plats där du är intresserad kommer att kunna dra nytta av de fördelar som Matter erbjuder både individuellt och gemensamt.

Det betyder också att katalogerna för de olika hemautomationsplattformarna som finns just nu kommer att växa. Till exempel, tack vare det stöd som Google, Amazon och Apple ger till denna nya standard, kommer deras respektive lösningar som drivs av Alexa, Google Assistant och HomeKit att dra stor nytta av den interoperabilitet som det tillåter.

7 fördelar med Matter-standarden

Som du kan föreställa dig är att driva på för en ny standard inte något du gör på ett infall. Tanken eller målet bör alltid vara att tillhandahålla en eller flera betydande förbättringar av vad nuvarande lösningar erbjuder, även om de ibland bara är relaterade till att tillåta större skalning när antalet enheter växer.

I det här fallet erbjuder Matter inte bara fördelar för sin tillväxt, utan också andra fördelar riktade till både konsumenten och utvecklarna av alla denna typ av hemautomationslösningar och rester av IoT-enheter. Så låt oss se de 7 nycklarna till Matter beroende på om du är användare eller utvecklare.

Fördelarna med Matter för användaren

På användarnivå är de huvudsakliga fördelarna med Matter relaterade till användarvänligheten, något som är viktigt för att eliminera de nuvarande barriärerna som förhindrar eller avskräcker många människor från att komma in i hemautomationsvärlden och det uppkopplade hemmet. Dessa är tre:

  • Enkelhet : detta är viktigt så att hemautomation börjar användas på ett massivt sätt och Matter kommer att göra det möjligt för produkter att vara lätta att köpa, använda och framför allt konfigurera
  • Kompatibilitet : att kunna arbeta med enheter från olika märken utan att orsaka problem för användaren är en annan fördel som Matter kommer att ge
  • Integritet : att ta till sig lösningar som övervakningskameror, smarta högtalare som kan höra vad vi säger, lås etc. kräver en hög nivå av integritet och säkerhet så att du litar på det mest värdefulla du har. Det kommer också att erbjudas av Matter

Fördelarna med Matter för utvecklaren

För utvecklare och enhetstillverkare kommer Matter också att ge fördelar och de är följande:

  • Enat applikationslager : detta tillåter utvecklare att minska både kostnaden och allt som innebär utvecklingen som genom att förenklas också hjälper till att spara
  • Öppen källa : för att vara ett projekt med öppen källkod kommer utvecklargemenskapen att successivt kunna göra förbättringar och det kommer att effektivisera alla processer
  • IP-säkerhet : genom att använda standard- och öppen källkodssäkerhetsalgoritmer blir det också mycket lättare att tillämpa åtgärder som skyddar applikationernas och användarnas säkerhet
  • Utvecklingshastighet : tack vare användningen av teknologier som redan har testats av andra, kommer kraften att utveckla olika lösningar på kortare tid att vara möjlig och det kommer att ge fler möjligheter genom att inte behöva skapa praktiskt taget något från grunden. Befintlig kunskap och implementeringar kommer att utnyttjas

Vem ligger bakom Matter

Socios estándar Matter

Bakom Matter finns ett stort antal företag, allt från några av de viktigaste inom tekniksektorn som Apple, Amazon, Google eller Samsung och andra mycket populära tillverkare som Signify (företaget bakom Philips Hue), Ikea, Texas Instruments, Huawei , Legrand, etc.

Hur man känner igen Matter-kompatibla enheter

Alla Matter-kompatibla enheter kommer att ha logotypen för den nya standarden väl synlig både på lådan och förmodligen på någon av enhetens delar. Denna logotyp i form av tre pilar som pekar mot samma punkt är lätt att känna igen, så det blir väldigt lätt att veta vilka enheter som stöds eller inte.

Du måste också veta att tillverkare som Philips och många andra kommer att lansera uppdateringar för sina nuvarande enheter som gör att de kan användas tillsammans med andra Matter-kompatibla produkter. Så inför framtida köp kommer det att vara väldigt lätt att veta vilka som kommer att fungera eller inte, men det är inte därför du måste glömma eller sluta köpa vissa produkter just nu som kommer att fungera till hundra procent.

Fråga: frågor och svar

Även om det borde ha varit klart för dig vid det här laget vad allt detta är, en serie vanliga frågor och svar som kan gå igenom ditt huvud just nu. På detta sätt, och på ett mycket mer schematiskt sätt, hoppas vi att tvivel försvinner och att du vet allt du behöver veta om den nya standarden.

När skapades materia?

Protokollet tillkännagavs 2019 och det var Amazon, Apple, Google och Samsung tillsammans med andra viktiga partners som drev utvecklingen. De var medvetna om att för att de skulle växa inom allt som rör det smarta hemmet måste det första steget komma från deras sida, så allt som var konfiguration, användning och uppkoppling måste underlättas mellan förslag från olika märken.

Är tråd detsamma som materia?

De är lika, men de är inte riktigt lika. Thread är ett nytt protokoll som produkter som Apples HomePod mini bland många andra redan erbjuder och underlättar denna anslutning mellan enheter. Ändå garanterar det inte interoperabilitet mellan produkter som Matter gör.

För att vara mer exakt, Tråd är ett av protokollen som Matter kommer att använda för att möjliggöra anslutning och interoperabilitet mellan olika enheter.

Vad sägs om Zigbee, Z-Waver eller till och med Bluetooth?

I framtiden alla dessa lösningar kommer att försvinna , men för tillfället kommer de att samexistera med Matter utan problem. Det enda du behöver är att tillverkaren av din nuvarande enhet med dessa anslutningar uppdaterar sina HUB för att kunna integrera dem i en Matter-baserad installation. Detta har redan tillkännagivits av märken som Philips och det är mest troligt att resten av här i slutet av året också kommer att göra det.

Måste jag ändra mina nuvarande enheter?

Svaret borde vara nej , men det kommer att bero på tillverkarna själva som vi sa tidigare. Om de släpper Firmware-uppdateringar som gör att de kan integreras i en Matter-installation kommer det inte att vara några problem. Annars måste du göra något liknande det som händer nu om du vill ha HomeKit-enheter tillsammans med andra som är designade för Alexa eller Google Assistant.

Kommer Matter att höja priset på produkterna?

Detta är en fråga som vi inte kan ge ett 100% exakt svar på, men det händer oftast inte. Tvärtom , är det möjligt att tack vare Matter kommer priserna på många teknologiprodukter för det anslutna hemmet att sänka eller justera kostnaderna mer. För nu blir konkurrensen mycket större och det är alltid bra. Speciellt HomeKit-användare kan ha störst nytta, eftersom de certifierade lösningarna inte var precis billiga jämfört med samma lösningar för Alexa eller Google-assistenten.

När kommer Matter ut på marknaden?

Nåväl, det förväntas att det blir det i slutet av 2021 när vi börjar se de första produkterna och från 2022 en massiv våg av lösningar som gör att vi kan njuta av hemautomation och dess fördelar i hemmet mycket mer.

0 Shares