Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Allt du behöver veta om batterier i din iPhone, iPad och Mac

Allt du behöver veta om batterier i din iPhone, iPad och Mac

Om det finns något vi behöver för att använda våra mobila enheter och datorer är det kraft. Utan det är dessa enheter bara tegelstenar. Att hantera kraft på mobila och bärbara enheter har länge varit en balans mellan prestanda och komfort. Du vill inte förstöra dina enheter genom att stänga av för många användbara funktioner, men beroende på hur du använder dina mobila enheter kan du behöva förlänga batteriets livslängd så länge som möjligt.

I den här artikeln ska jag berätta för dig hur batterierna fungerar på Apple-enheter, hur länge de räcker, hur du optimerar din batterianvändning, när du ska använda lågeffektläge och när du ska få ett nytt batteri till din iPhone, iPad, eller Mac.

Litiumjonbatterier

Dagens mobila enheter använder idag litiumjonbatterier, som är effektiva, långvariga batterier. Under åren har deras kapacitet förbättrats, liksom laddningshastigheten. På en ny iPhone med lämplig strömadapter kan du ladda enheten till 50% på 30 minuter.

Dessa batterier är också lätta att använda. Om du har använt bärbara enheter under en lång tid kanske du kommer ihåg att du behövde ladda helt och sedan ta ur ett nytt batteri för att kalibrera det. Därefter rekommenderades att batterierna tömdes helt snarare än att ladda dem när de delvis var urladdade på grund av minneseffekten i nickelkadmium- och nickelmetallhydridbatterier. Dessa batterier skulle tappa sin maximala kapacitet om de laddades upprepade gånger efter att ha varit urladdade.

Med litiumjonbatterier och med nya laddningsalgoritmer på enheter behöver du inte oroa dig för något av detta.

Begränsningar av batteriets livslängd

Inget batteri räcker för alltid. Batterier i mobila enheter klassas för ett specifikt antal cykler. Till exempel bör ett nytt iPhone-batteri hålla tillräckligt länge för att hålla minst 80% av sin ursprungliga kapacitet efter 500 laddningscykler. En laddningscykel använder batteriets hela kapacitet: detta kan använda 100% av det på en dag eller 50% varje dag i två dagar. Det spelar ingen roll om du har laddat batteriet; cykelantalet handlar om den faktiska användningen. Denna Apple-batterisida ger ett bra exempel på detta:

Olika enheter har olika betyg: nya iPads, Apple-klockor och Apple-bärbara datorer är utformade för att överleva i 1000 cykler vid den 80% milstolpen, och iPod touch kan leva i 400 cykler. Skillnaden beror på batteriernas storlek och hur mycket ström de använder. (Det är värt att notera de framsteg som gjorts inom batteritekniken, som du kan se på den här Apple-webbsidan som visar maximala cykelantal för olika Apple-bärbara modeller. Gå tillbaka till före omkring 2010, och dessa enheters batterier varade bara i 300 eller 500 cykler. )

Du kan hitta cykelantalet på dina enhets batterier på olika sätt. På en Mac-bärbar dator är det enkelt: öppna appen Systeminformation, klicka på Power i sidofältet och titta sedan på cykelantalet. I skärmdumpen nedan, på en ny MacBook Air, är den 13.

På mobila enheter är det lite mer komplicerat. Det enklaste sättet är att använda en app som coconutBattery, som kan visa denna information för enheter anslutna via USB (eller wi-fi, om du köper pro-versionen av appen).

Ett annat alternativ är iMazing, som förutom dess många funktioner som gör att du kan säkerhetskopiera och synkronisera iOS-enheter, har en batteriinfopanel:

Batteriinformation på iOS-enheter

iOS-enheter ger dig användbar batteriinformation. Gå till Inställningar> Batteri för att se enhetens batterinivå och batterihälsa, men också vilka appar som använder mest energi.

Batteriets hälsa är det viktigaste numret att kontrollera. Som jag nämnde ovan är den viktigaste milstolpen i batteriets livslängd 80% av dess ursprungliga kapacitet. Om du trycker på Battery Health – tillgänglig på iPhone, men inte av någon anledning – ser du maximal kapacitet:

Du kommer också att märka en växling längst ner på skärmen, vilket är viktigt att ställa in: Optimerad batteriladdning. Som det förklaras lär din iPhone av din dagliga laddningsrutin så att den inte försöker ladda batteriet för ofta. iPhone-batterier laddas snabbare till 80% och sipprar sedan laddning för att säkerställa längre batteritid. (Det här alternativet är inte tillgängligt på iPad.)

Förlänger batteriets livslängd på iOS-enheter

På huvudskärmen för batteri i Inställningar ser du ett diagram över din batterianvändning: du ser batterinivån under de senaste 24 timmarna, när batteriet laddas och hur länge enheterna har använts, med skärmen på eller skärmen av. Du kan också se en översikt över de senaste tio dagarna.

Denna graf kan hjälpa dig att få ditt batteri att hålla längre. Titta på vilka appar som använder mest kraft; du kan bli förvånad över att vissa appar använder mycket kraft i bakgrunden. Om så är fallet går du till Inställningar> Allmänt> Uppdatera bakgrundsapp och stänger av den här funktionen för de appar som du inte behöver uppdatera i bakgrunden.

Men du kan också hitta andra batterisvin här. Vissa människor ser mycket hög batterianvändning på iPhones för meddelanden om covid exponering. I vissa fall dyker detta upp i listan över appar som använder batteriet, och i andra gör det inte. Så om du inte behöver exponeringsmeddelanden, se till att den är avstängd: gå till Inställningar> Exponeringsmeddelanden för att justera detta.

Här är några andra sätt att optimera batteriets livslängd på iOS-enheter:

  • Använd inte enheten i temperaturer över 35 ° C; detta kan skada batterierna. Lämna det inte i solen under längre tid.
  • Om du använder en enhet i mycket låga temperaturer kan batteriets livslängd bli kortare, men detta är tillfälligt.
  • Om du har ett fodral som gör att din iOS-enhet blir varm när du laddar bör du ta bort fodralet under laddningen.
  • Om du inte ska använda en enhet på ett tag, förvara den till cirka 50% laddning.
  • Aktivera lågeffektläge när din effekt blir lägre än 20%. Detta inaktiverar vissa funktioner på din enhet, tillsammans med vissa bakgrundsaktiviteter, och dämpar skärmen. Lågeffektläge inaktiveras automatiskt när enheten laddas.
  • Håll skärmens ljusstyrka så låg som bekväm och slå på automatisk ljusstyrka. Du kan justera ljusstyrkan i Inställningar> Skärm och ljusstyrka, och för att aktivera automatisk ljusstyrka måste du gå till Inställningar> Tillgänglighet> Skärm och textstorlek och sedan växla Auto-ljusstyrka längst ner på skärmen.
  • Stäng av automatiska uppdateringar; gå till Inställningar> Allmänt> Programuppdatering> Automatiska uppdateringar.

Om du behöver mer kraft

Om du behöver mer ström än vad din enhet kan tillhandahålla mellan laddningarna har du ett par alternativ. Du kan alltid ladda din enhet i en bil om den har en USB-port. Förvara lämplig kabel i handskfacket.

Apple och andra företag säljer batterifodral för iPhones: dessa ger ett extra batteripaket inbyggt i ett fodral.

Eller så kan du bara köpa en kraftbank: dessa bärbara batteripaket har tillräckligt med ström för att ladda din enhet flera gånger, och deras USB-portar låter dig ladda olika enheter, i vissa fall mer än en i taget. Om du är på väg mycket är det här förmodligen det bästa alternativet, men lämna det inte i din bil om det blir varmt, eftersom du kan skada batteriet.

Optimera batterier på Apple-bärbara datorer

För att optimera batteriets livslängd på en MacBook Air eller MacBook Pro, följ de grundläggande tipsen jag nämnde för iOS-enheter. Men Mac-datorer skiljer sig mycket från mobila enheter. I allmänhet går appar inte i bakgrunden. om du vill att en app inte ska använda ström, avsluta den bara.

Om du går till Systeminställningar> Batteri kan du justera några strömalternativ på en Mac. På huvudskärmen ser du ett effektdiagram tillsammans med skärmen för användning, men du ser inte detta uppdelat efter app.

Klicka på Batteri i sidofältet för att justera vissa inställningar. Du kan ställa in att skärmen ska stängas av när den är inaktiv. du kan dimma skärmen något när din Mac har batteriström; du kan optimera videostreaming när du är på batteri (detta spelar HDR-innehåll i SDR; endast tillgängligt på senare Mac-datorer); och du kan aktivera optimerad batteriladdning, vilket fungerar som på iPhone.

Om du har en ny M1 Mac klickar du på Battery Health för att se batteriets maximala kapacitet och dess skick. Detta kommer att berätta om det behöver service.

Byta batterier

Batterier är förbrukningsvaror och kommer så småningom att behöva bytas ut. Apple garanterar batterier under garantin till de cykelräkningar som jag nämnde i början av den här artikeln, så om ditt batteri tar slut och din enhet täcks av Apple Care får du en gratis ersättning.

Om inte, är det fortfarande en bra idé att byta ut batteriet på en enhet som du vill fortsätta använda. Apples sida för batteriservice och återvinning guidar dig i detta. Du betalar till exempel $ 49 eller $ 69 för ett batteribyte utanför garantin på en iPhone och från $ 129 till $ 199 för att ersätta ett batteri på en bärbar dator. Du kan naturligtvis låta tredjepartsverkstäder byta ut batterier eller till och med göra det själv om du vill ta risken att enheten inte fungerar korrekt.

Och om allt annat misslyckas kan du byta in din enhet för en kredit för en ny. Jag har upptäckt att Apple ger ganska bra inbytespriser för gamla iPads, men mycket lägre priser för gamla iPhones.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Vi diskuterade batterier och mer i avsnitt 178 av Intego Mac Podcast.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @youproblog. Visa alla inlägg av Mike Jones → Detta inlägg postades i How To och taggade batterier, Batteri, iPad, iPhone, Mac, MacBook. Bokmärk permalänken.