Alla Grand Theft Auto-spel – GTA-titlar sorterade efter datum

0 Shares

Huvudserien

Grand Theft Auto – (1997)

Den första GTA av alla var ett tv-spel som skilde sig ganska mycket från vad som har kommit till våra dagar, men det hade redan väl definierat grunderna för vad som skulle sluta bli en stor saga.

Baskomponenten i Grand Theft Auto var free kommer . Spelaren kunde göra vad han ville få poäng . De flesta uppdragen beställdes via telefonkiosken. Andra aktiverades när de gick in i ett specifikt område eller i en bil. Många av dessa uppdrag bestod av att stjäla och leverera bilar runt de tre städerna på kartan: Liberty City, Vice City och San Andreas. Därav titeln på videospelet.

Grand Theft Auto 2 – (1999)

Mekaniken i GTA 2 förblev praktiskt taget intakt jämfört med den första delen. Staden skulle förändras och handlingen skulle utspela sig i “Anywhere City”, en retrofuturistisk stad 2013.

Uppdragen blev mer komplexa i den här nya delen. Kriminalsyndikat infördes. Vårt uppdrag skulle vara att hävda oss i staden för att få respekt och kunna få tillgång till mer komplexa och professionella jobb. Våldet ökade också i det här spelet, inte undantaget från den kontroversiella titeln.

Grand Theft Auto III – (2001)

År 2001 3D världen kom först till GTA. Nu körde vi Claude i tredje person, en tjuv som blir förrådd av sin flickvän Catalina under ett rån på Liberty City Bank. Under flykten skjuter hon honom och lämnar honom för död. Claude skulle då fångas och dömas till fängelse.

Under hans överföring till fängelset skulle polisbilen hamna i bakhåll av den colombianska kartellen free en annan av fångarna, vilket tillät honom att undkomma sitt straff. Därifrån skulle han behöva ta uppdrag från olika maffier till överleva i Liberty City .

Grand Theft Auto: Vice City – (2002)

Följer samma koncept av öppen värld med free kommer, GTA Vice City skulle komma 2002. Spelet var baserat på Miami på åttiotalet , med alla dess berättelser relaterade till narkotikahandel och konfrontation av olika maffier.

I spelet skulle vi behöva kontrollera Tommy Vercetti , en före detta ligist som just hade släppts från fängelset efter ett 15-årigt straff. En gång free, skulle vår huvudperson vara involverad i en sabotage under ett knarkutbyte där han skulle förlora både varorna och affärens 2 miljoner dollar. Det är där Tommy och Kens äventyr börjar, som går ihop för att avslöja de ansvariga för attacken. För detta kommer de att behöva knyta en mängd kontakter och komma in i alla typer av kriminella verksamheter.

Grand Theft Auto: San Andreas – (2004)

Den utspelar sig i början av 1990-talet. Spelet handlar om historien om Carl Johnson , som återvänder till staden med anledning av sin mors död, som hade blivit mördad. Efter att ha satt sin fot utanför flygplatsen fångas CJ av korrupta poliser som hotar att döma honom för mordet på en officer. Uppgörelsen att inte göra är att hjälpa dem i deras illegala planer. Snart kommer huvudpersonen att upptäcka att hela gängsystem han visste har förändrats.

San Andreas, tillsammans med Vice City, blev hårt kritiserade och kontroversiella, särskilt för våldet och det sexuella innehållet i videospelet. Delar av anklagelserna kom från föräldraföreningar, trots att det var ett tv-spel som uppenbarligen var avsett för vuxna.

Grand Theft Auto IV – (2008)

För de flesta purister är GTA IV den rundaste GTA av alla. Och det är nog det spel som är mest ostämt i hela sagan, samtidigt som vi står inför mest mogna GTA av alla . I den hanterar vi Niko Bellic , en slav som är riktigt upprörd efter att ha kämpat i Bosnienkriget. Uppmuntrad av breven som hans kusin Roman skickar honom från Liberty City, där han verkar leva lyxigt, Bellic bestämmer sig för att ge sig av på en resa med avsikt att börjar från början . Bellic vill lämna både kriget och sitt efterföljande kriminella liv i sitt land.

Olyckligtvis för Niko, när han når sitt nya hem, upptäcker han att alla brev han hade fått var en lögn. Han möter då verkligheten att vara en invandrare med ett mörkt förflutet i ett land som han inte känner till alls.

Grand Theft Auto V – (2013)

Detta är den första GTA som kontrolleras från 3 huvudpersoner : Michael, Trevor och Franklin. De två första har ett kriminellt förflutet gemensamt, medan Franklin hamnar i “gänget” efter att ha försökt stjäla en bil från Michaels son och misslyckats med försöket. Medan historien prioriterades i den föregående delen, i GTA V spel förbättrades.

Den här femte delen var en revolution inom franchisen . Historien tog andra plats tack vare den enorma kartan, den imponerande katalogen av fordon och mängden innehåll som gradvis introducerades i GTA V Online.

GTA Main Series DLC:er

  • Grand Theft Auto: London 1969 – (1999)
  • Grand Theft Auto: London 1961 – (1999)
  • Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned – (2009)
  • Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony – (2009)

Notebook-serien

Grand Theft Auto Advance – (2004)

Den släpptes för Game Boy Advance. Det är en prequel till GTA III med samma stil som GTA II. Tv-spelet börjar med historien om Mike och Vinnie , två kollegor som vill fly från Liberty City för att börja ett liv på en lugnare plats. Innan han lämnar vill Vinnie avsluta några affärer med mobben, men på sitt sista uppdrag sprängs hans bil och han dör. Det är då Mike bestämmer sig för att stanna i Liberty City för att hitta sin väns mördare. För att göra detta ber han om hjälp från 8-Ball, en karaktär som senare kommer att vara nyckeln i handlingen i GTA III.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories – (2005)

Det var det första GTA-spelet i 3D för bärbara konsoler , och i början var den exklusiv för PSP (senare skulle den också hamna i portering till PlayStation 2 och nådde nyligen mobila enheter).

Den berättar historien om Toni Cipriani , en karaktär som redan dök upp i GTA III. Titeln visar hur Toni försöker resa sig inom familjen Leone, och visar den andra sidan av handlingen i 2001 års videospel.

Grand Theft Auto: Vice City Stories – (2006)

Vice City Stories är en prequel till Vice City . I den hanterar vi Victor Vance , en dominikansk man som hamnar i USA:s armé för att betala för behandlingen av sin sjuka bror.

Det slutar med att Vic gör alla typer av illegala jobb åt sergeant Jerry Martinez. När Martínez väl har upptäckts anklagar han Vance för att vara ansvarig för allt och torkar hans händer. Vår protagonist blir till slut utvisad ur armén , att vara helt hjälplös. Det är då som han utan att äta eller dricka det hamnar inne i en kriminell organisation.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars – (2009)

Chinatown Wars återvände till ursprunget till GTA erbjuder ett 2D-spel med ett flygperspektiv. Den släpptes för PSP och Nintendo DS, även om den också debuterade några år senare på iPhone och slutligen Android.

Det är en helt annan GTA, där vi kommer att vara helt involverade i triaderna, det vill säga i den kinesiska maffian. Vi kommer att kontrollera Huang, en 25-årig ung man som lämnar Hong Kong och anländer till Liberty City för första gången med anledning av sin fars död, ledaren för en triad.

Titeln kombinerar en mycket intressant historia med en riktigt stor och varierad karta. Den har en mängd riktigt roliga sidouppdrag fulla av till och med svart humor som får dig att le.

0 Shares