Alkohol för att rengöra termisk pasta, är det bra på CPU och GPU?

0 Shares

Det kommer alltid tillbaka, det frågas alltid, det finns alltid tvivel eftersom det är inneboende för människan och sanningen är att informationen är knapp, åsikterna är väldigt olika och de verkliga skälen uppstår knappt. Frågan är därför enkel: är 96º apoteksprit bra för rengöring av termisk pasta?

Alkohol, värre än det verkar och det mest använda

Alkohol för att rengöra termisk pasta, är det bra på CPU och GPU

Som vi säkert vet finns det hundratals typer av alkoholer, men de vanligaste eller vanligaste är just de som vi vanligtvis har till hands. Dessa är apoteken, även kallade 96º eller om vi är riktigt exakta talar vi om 96º etylalkohol om vi är farmaceuter. Så allt kretsar egentligen kring om man ska använda denna typ av alkohol eller lägre.

Från början kommer vi att helt utesluta alkoholer som är lägre än 96º av samma skäl och mer som vi kommer att förklara nedan. Som vi antar har etylalkohol en molekylär sammansättning av C2H6O , med en massa på 46,07 g/mol, en medeldensitet vid 20ºC på 0,797 g/cm3, en kokpunkt på 79ºC och en flampunkt mellan 19 och 20ºC.

När du ser dess egenskaper och vet att dess avdunstning är mycket snabb, varför inte använda den? Det är förståeligt, men problemet är att denna idé är helt fel och skälen är mycket breda. För det första är det 4% av materialet som uppenbarligen inte är etylalkohol och å andra sidan är dessa resterande 96% inte alls effektiva för att rengöra termopastan på grund av dess sammansättning och densitet.

Beroende på vald termisk pasta kan vi hitta metaller som zync, aluminium, silver, diamant och ett oändligt antal komponenter som, när de blandas, ger från densiteten till komprimeringen av pastan. Om vi ​​vill ta bort den termiska pastan korrekt behöver vi en förening eller flera som löser upp dessa metaller, eller åtminstone komponenterna som håller ihop dem.

Uppenbarligen har det funnits specifika produkter för denna uppgift i flera år, som ArctiClean, som använder lösningsmedel baserade på citrusfrukter (främst citron och andra i en specifik kemisk blandning) tillsammans med sojabönor. Å andra sidan löser etylalkohol och till och med isopropyl ingenting, ingen termisk pasta eller värmedyna, de låter dem helt enkelt tas bort med lite lättare genom att torka av dem.

Men målet är egentligen inte att, långt därifrån, är målet att lösa upp pastan och kunna ta bort så mycket av den från ytorna, vare sig det är på IHS, på formen eller på blocket/kylflänsen.

Varför är det inte bra att använda alkohol på ytorna med termisk pasta?

pasta térmica

Huvudproblemet i termer av värme med alkoholer är att just det, att termiska pastor inte löser sig, alltså om en pasta är specifikt utformad för att fylla mikroporer och imperfektioner, att inte lösa upp den i mikroskopiska termer är detsamma som att inte ta bort den korrekt.

Detta är viktigt, eftersom de flesta specifika produkter för denna uppgift ger ett extra plus som en perfekt rengöring och även skydd mot metallkorrosion (inte alla, men det är det mest normala). En alkohol producerar inte detta, men det gör det inte värre som sådant, det kommer inte att syresätta metallen eller korrodera den, utan vi löper andra risker som är desamma eller värre om möjligt.

Problemet här är att även om etylalkohol inte verkar skadligt, måste man ta hänsyn till att de 4 % eller mer motsvarar de så kallade denaturerade komponenterna, och det är ett ganska stort problem i PC. Komponenterna i dessa alkoholer varierar beroende på läkemedelsföretag eller företag, men som regel innehåller de vanligtvis tränafta (eller en ersättning) pyridin och hårda petroleumhärledda naftamineraler, förutom denatoniumbensoat.

Dessa koppar-, aluminium- eller nickelkomponenter förhindrar endast korrekt värmeöverföring mellan IHS och block/kylfläns, vilket i vissa fall försämrar den termiska prestandan till viss del. Även om allt egentligen kretsar kring det faktum att den här typen av komponenter som kallas metylerade alkoholer inte kan röra elektroniken på vår PC, ingenstans.

Om vi ​​gör det utsätter vi oss själva för irreparabel skada, eftersom mängden alkohol normalt är mer än nödvändigt att rengöra, den fäster på komponenterna, penetrerar dem eller genom deras kopplingar och lämnar resterna där, där vi är minst intresserade.

Det kommer inte att vara den första eller sista komponenten som får en kortslutning trots att man tror att allt var säkert, så användningen av denna typ av 96º etylalkohol avråds helt och som vi säger, det kan vara farligt.

Hur är det med isopropylalkohol?

913eGqq1IEL._AC_SY550_

Här går vi in ​​på ett mycket snällare område, eftersom isopropylalkohol som regel är formulerad med 99 % eller mer av ren alkohol och där kolet i gruppen är bundet till två andra kol. Om dess renhet är mycket hög kommer vi att prata om 99,9%, vilket är helt lämpligt för att rengöra vår CPU och vår GPU.

Vi kommer dock inte att få de fördelar som nämnts ovan, för även om det är säkert som en förening, betyder det inte att det verkligen gör ett bra jobb på molekylär och mikroskopisk nivå.

Isopropylalkohol löser inte heller upp termisk pasta och även om vi försöker ta bort en TIM från flytande metall, vad den kan göra med beroende på vilka pastor är en sorts oxidationsprocess med en tredje metall, som nickel.

Även om dessa typer av alkoholer är riktigt billiga och ganska lätta att hitta, till exempel på Amazon, till det pris som specifika produkter ligger till och hur länge de håller, är de inte riktigt värda det. För att behålla exemplet är ArticClean just nu drygt 10 euro och med free frakt:

Är det värt att välja denna typ av produkt för att använda alkoholer? Naturligtvis är fördelarna fler än kända, det är produkter med nästan två decennier på marknaden, tid sparas och bättre resultat uppnås och framför allt är de 100% säkra.

0 Shares