Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Albatron och ASUS GeForce 6800 Ultra Vendor Review

Introduktion

Vi har redan tagit en omfattande titt på den senaste raden av kort från både ATI och NVIDIA, men det saknas fortfarande pusselbitar. Vi fördjupar oss ytterligare i hur det nuvarande klimatet påverkar slutanvändarna med en serie recensioner av leverantörskort.

Spelplanen är väldigt spännande den här gången, eftersom båda huvudaktörerna på GPU-marknaden har mycket konkurrenskraftiga produkter med övertygande egenskaper. Med de nya arkitekturerna som i huvudsak fördubblar föregående generations toppprestanda, är hela spektrumet av produkter fantastiskt.

Som har varit fallet med grafikmarknaden är varje produktlansering full av överraskningar och intriger, och denna go-round är inget undantag. En av de mer intressanta konstigheterna som vi har sett är nästan en återgång till TNT2-dagarna med NVIDIA-leverantörer som klockar sina chips i alla möjliga olika och intressanta hastigheter. Denna trend började i huvudsak med NVIDIAs tillkännagivande att leverantörer skulle släppa kort som körde med 450+ MHz kärnklockor och 1,1+ GHz minnesdatahastigheter.

Av vilken anledning som helst ser vi leverantörsdefinierade klockhastigheter sippra ner från den löst definierade Ultra Extreme-raden av kort till Ultras. Tidigare var det bara överklockare, hardcore-entusiaster och de som letade efter ett specifikt paket som behövde verkligen oroa sig för vilken leverantörs kort som skulle köpas. Nu kan valet möjligen ha betydelse för alla.

Ultra Extreme är allmänt accepterat som ett svar på NVIDIAs felbedömning av ATI:s prestanda, men det finns många anledningar till varför vi kan se den nuvarande trenden inom fabriksöverklockning. NVIDIA vill desperat återta sin topposition på grafikmarknaden och de kan ha uppmuntrat leverantörer att höja klockhastigheten för att ge köpare mer incitament att välja sina delar framför ATI-lösningar. Kanske har leverantörer precis insett att fabriksöverklockningar är ett utmärkt sätt att differentiera sig (och eventuellt sälja produkten för en liten premie över detaljhandeln). Kanske är NV40 GPU:er helt enkelt väldigt överklockbara och leverantörer fann att de kunde pressa ut något för ingenting ur NVIDIA GPU:er.

Oavsett orsaken till fluktuationerna i klockhastighet bland leverantörer ser vi det som en välkommen förändring på marknaden. Högre prestanda, mer konkurrens och verkliga valmöjligheter för konsumenterna får alltid bra betyg i våra böcker.

Idag tar vi en titt på två GeForce 6800 Ultra-kort som böjer reglerna lite på NVIDIA-referensen.