Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Aiwa CDC-MP3 MP3-CD-spelare för bil

Introduktion
Idén att flytta bort MP3-filer från datorn är en som har funnits i mångas medvetande från början av MP3-villet för över 4 år sedan. I vissa fall var lösningen enkel – anslut bara din dator till din hemmastereo så har du direkt ett i princip obegränsat utbud av musik i ditt hus. Och det var i stort sett det enda alternativet i ett par år efter att MP3-filer började bli populära. Tyvärr ger det inte många rimliga alternativ för musik på språng, vare sig det är i handflatan eller i bilen.

Ett fåtal företag lade märke till potentialen för MP3-filer på marknaden, till att börja med Diamond Multimedia och deras Rio bärbara MP3-spelare. Rio var en flash-kortbaserad enhet som kunde hålla cirka 30 minuter av “CD-kvalitetsmusik” i sin första inkarnation. Kombinera den begränsade speltiden med det faktum att “CD-kvalitetsmusiken” verkligen inte var det tack vare en kombination av lågkvalitativt MP3-dekoderchip, DAC och utgångsförstärkare och alternativen till MiniDisc eller dina egna brända ljud-CD-skivor var ganska tilltalande. Ändå fick Rio en hel del popularitet och andra generationens modeller förbättrades avsevärt, och skapade kloner av alla från Best Data till Sony.

Bilstereomarknaden ignorerade fortfarande MP3-uppspelning som ett alternativ på nya däck. Det fanns i stort sett två alternativ tills nyligen – 1. använd en bärbar MP3-spelare, som Rio, tillsammans med en extra ingång på din huvudenhet eller 2. hitta ett sätt att sätta in en dator i bilen. Återigen kan Rio vara bra som en bärbar enhet, men med bara 1 timmes uppspelning finns det bättre alternativ där ute, som CD-växlare, för att hålla igång musiken i bilen. När det gäller att sätta in en dator i bilen har många lyckats med just detta, oavsett om det är i form av en bärbar dator eller en specialdesignad låda för att hantera uppspelningsuppgifter. Detta är i huvudsak hur empeg utvecklats, med Mark II-modellen som kör Linux på en 220 MHz StrongARM-processor med 2,5″ bärbara hårddiskar för lagring.

Även om idén med datorn i bilen är intressant och säkerligen den mest flexibla, är den också väldigt dyr – den billigaste empeg tillgänglig för närvarande är $1200, vilket är ganska dyrt för en huvudenhet, oavsett hur du ser på det.

Som den empeg fortsatte att vinna popularitet, det förblev lite mer än en dröm för många på grund av den höga kostnaden och begränsade tillgängligheten. Samtidigt letade MP3-fans överallt efter bättre lösningar ett antal företag tillkännagav bärbara MP3-CD-spelare som använde billiga CD-R(W)-skivor som lagring för MP3-musik. Det är en så uppenbar idé att det fortsätter att förvåna oss hur lång tid det tog för tillverkare att tänka på det. Tyvärr försenade företagen som tillkännagav dessa spelare ständigt sina produkter och många MP3-fans gav upp hoppet om att någonsin faktiskt skaffa en.

Slutligen tillkännagav Kenwood och Aiwa nästan samtidigt planer på MP3-CD-spelare tidigt i år. De var båda tänkta att komma ut på marknaden tidigt i år, men produktförseningar fick potentiella köpare att skrika “vaporware” igen, med många som gav upp och gick med datorbaserade enheter i sina bilar.

Det är nu tidigt på hösten och Aiwa och Kenwood har äntligen levererat sina produkter. Kenwood Z919 säljs för cirka 650 $, vilket gör Aiwas CDC-MP3 och dess prislapp på 300 $ till den mest tilltalande bil-MP3-enheten på marknaden. Det är detta enkla faktum som har gjort att CDC-MP3 har sålt slut i hela landet trots Aiwas mindre än fantastiska rykte på bilstereomarknaden.