Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Acer TravelMate C110: Centrino-infunderad Tablet PC

På senare tid har den mobila Pentium-M-processorn och Centrino-tekniken verkligen börjat sprida sig till marknaden i stort antal. Försäljningen av både slim/lätta och stationära ersättningsbärbara datorer har till stor del varit framgångsrika som funktioner för multi-tasking respektive utrymmesbesparande. Men detta lämnar fortfarande frågan om den ultraportabla marknaden. Tidigare mobilsystem på denna marknad har mötts med blandade framgångar eftersom begränsningarna av vikt och storlek har tvingat designers att kompromissa med prestanda som även smala mobilsystem kan erbjuda. Pentium-M- och Centrino-teknologin tar Intel i framkant igen med en konkret lösning för att överbrygga begränsningarna för vikt och storlek med prestanda. Visst, ett Centrino-baserat system kommer inte att prestera på samma nivå som sina tunna och lätta motsvarigheter, men det är ett steg uppåt.

Intel har redan gjort en stark kampanj för att betona fördelarna med Centrino-tekniken på två huvudfronter: förlängd batteritid och trådlös anslutning. Dessa två egenskaper gör Centrino till ett utmärkt val för att designa ett ultraportabelt system. Tablet PC-datorer är i sig tänkbara som ultraportabla, eftersom de måste vara tillräckligt lätta för att bäras under lång tid och tillräckligt mångsidiga för att utföra allmänna kontorsfunktioner när du är på språng. De har redan fördelen med trådlöst, men designers har varit tvungna att skala tillbaka till lägre spänningshungriga processorer, som Transmeta Crusoe. Detta har lett till bristen på prestanda, även i enkla funktioner som att köra animerade Windows XP-skärmar eller titta på visualiseringar i Windows Media Player. Även de få surfplattor som använde lågspänningen Pentium III-M släpade lite i prestanda. Medan detta ge-och-ta-scenario förstås, har marknaden väntat på att ultraportabla mobila enheter, såsom surfplattan, ska komma till en punkt där prestanda, batteritid och form (mått och vikt) når ett epicentrum. Därför kommer en Centrino-baserad surfplatta att ha fördelen av batterilivslängd och form, som sina föregångare, men kommer med ytterligare fördelar av prestanda.

Hittills finns det två huvudföretag som har konvertibla surfplattor: Toshiba och Acer. Kom ihåg att konvertibla surfplattor är korsningar mellan en slimmad/lätt bärbar dator och en skifferplatta, och tidigare modeller från båda företagen har varit baserade på en lågspännings Pentium III-M för att tillgodose funktionaliteten hos en bärbar dator. Acer är dock först på plats med en Centrino-baserad surfplatta, som ska ge en viss prestandafördel till den traditionella surfplattan. Låt oss ta en titt för att se om Centrino lägger till prestandakick i surfplattor.