Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ABIT ZM6 ZX Socket-370

ABIT tog tidigt ledningen på Socket-370-moderkortsmarknaden med deras BM6, ett av de mest, om inte det mest, överklockbara Socket-370-moderkortet på marknaden. ABIT hällde sitt hjärta och själ i produktionen av BM6 och gjorde det med en stil som fortfarande är oöverträffad av någon av deras konkurrenter. BM6 stödde Front Side Bus frekvensinställningar upp till 133MHz, inklusive 105MHz och 115MHz inställningar för att justera ditt överklockade system, såväl som förmågan att manipulera kärnspänningen hos Intel Celeron CPU. Om det någonsin fanns två ord som mest exakt kunde sammanfatta ABIT:s otroliga ansträngningar med BM6 från konsumentens synpunkt skulle de definitivt vara “vem bryr sig?”

ABIT var helt uppklädd utan någonstans att gå med BM6, anledningen till detta var att ABIT:s ultrastabila, ultraöverklockbara BM6 var helt bortkastad på en av de mest oklockbara CPU-plattformarna som Intel erbjuder för närvarande, Socket-370 Celeron. Även om 300MHz PPGA (Socket-370) Celeron uppenbarligen fungerar ganska bra som en 450MHz-spelare, är de nyare 366, 400 och kommande 433MHz Celeron-processorerna ungefär lika överklockbara som de gamla Cyrix 6×86-processorerna var, vilket betyder att de är världens bästa. överklockare. Så med ABIT BM6 spenderade du i princip $100 på ett moderkort vars funktioner var ungefär lika användbara för dig som en kylfläns på ditt BIOS-chip.

ABITs lösning? En nedskalad, om än inte förlamad version av BM6 baserad på Intels “nedskalade” version av BX-kretsuppsättningen, 440ZX. Rätt dubbad, ZM6, ABIT är tillbaka med ett moderkort som ser praktiskt taget identiskt ut med BM6 på utsidan, men marscherar i takt med en annan trummis på insidan med 440ZX-chipset som driver kortet; och framför allt, ZM6 erbjuder dig nästan allt som BM6 gjorde, med en önskad frånvaro, den högre kostnaden för en bräda vars potential du aldrig kommer att utnyttja.


New Anand Tech Report Card Rating
89/B+


Do not compare newer ratings to older ones, the newer ratings are much more aggressive


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Sockel-370
Chipset Intel 440ZX
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor ATX
Busshastigheter 66/68/75/83
100 / 103 / 105 / 110 / 112 / 115 / 120 / 124
133
Klockmultiplikatorer 1,5x – 8,0x
Stöds för spänningar 1,30 V – 2,30 V (steg 0,05 V)
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 1 AGP-plats
5 PCI-platser (5 i full längd)
2 ISA-platser (1 delad / 2 i full längd)
BIOS Belöna BIOSDe goda
ZM6 är helt identisk, ur ett layoutperspektiv, med ABIT BM6 med den enda skillnaden att i stället för 443BX North Bridge-kontrollern utrustade ABIT ZM6 med 443ZX North Bridge-chippet, en skillnad som kommer att diskuteras inom kort. ZM6 har ABITs numera standard 5/2/1 expansionsplatskonfiguration (PCI/ISA/AGP), och precis som BH6 och BM6 har kortet totalt tre DIMM-platser för minnesexpansion.
Den fysiska storleken på moderkortets PCB är extremt hanterbar 12″ x 8,3″ (30,5cm x 21,0cm) som råkar vara samma storlek som den goda ABIT BH6. Hårddisk- och FDD-kontakterna är placerade längs moderkortets nedre kant, och Socket-370-gränssnittet är fullsatt av elektrolytiska kondensatorer utformade för att förbättra moderkortets stabilitet. Om du skulle bedöma moderkortet baserat enbart på utseendet, kan du avfärda ZM6 som en BM6-liknande look och släppa den. Lyckligtvis, för ABITs skull (annars skulle detta vara en kort recension) erbjuder ZM6 sin egen uppsättning unika egenskaper.

440ZX-kretsuppsättningen är till 440BX-kretsuppsättningen som 440EX-kretsuppsättningen var till 440LX-kretsuppsättningen. Om det sista uttalandet inte var någon som helst mening för dig, låt oss arbeta med att klargöra placeringen av 440ZX-kretsuppsättningen. 440BX-kretsuppsättningen innehåller några funktioner som vissa användare aldrig kommer att använda, varav en råkar vara dess stöd för upp till 8 rader minne (4 dubbelsidiga DIMM). Om du tittar på en standard 16×64 128MB SDRAM DIMM kommer du att märka att det finns fysiska chips på båda sidor av DIMM, som du kanske kan gissa, det betyder att DIMM i fråga är en dubbelsidig DIMM. Om du samtidigt tittar på en standard 8 x 64 64 MB SDRAM DIMM kommer du att märka att det bara finns chips på ena sidan av DIMM, vilket betyder att just denna DIMM skulle vara en enkelsidig DIMM. Så på ett moderkort med BX-kretsuppsättningen kan du teoretiskt installera 8 av de enkelsidiga 64MB DIMM:erna eller 4 av de dubbelsidiga 128MB DIMM:erna. Innan du börjar skryta om hur du kan göra det på ditt moderkort, fråga dig själv tyst om du någonsin kommer att behöva 512 MB RAM.

Chansen är stor, om du inte kommer att driva en avancerad arbetsstation eller server (i vilket fall du bör sluta överväga en Socket-370 Celeron som en möjlig bearbetningsplattform), att du inte kommer att nå den 512 MB minnesgränsen när som helst snart tillhandahålls av BX-kretsuppsättningen 8 adresserbara minnesrader. Detta är samma BX-kretsuppsättning som finns på ABIT BM6, nu om du inte ska använda så mycket minne skulle det inte vara mycket meningsfullt att använda en styrkrets som stöder en funktion som du inte kommer att vara använder under din dators livstid. ABITs lösning? Intel 440ZX-kretsuppsättningen, med 4 adresserbara minnesrader, kan du installera 2 dubbelsidiga DIMM:er eller valfri kombination av dubbel- och enkelsidiga DIMM:er för att närma dig den 4-radiga minnesbegränsningen för ZX-kretsuppsättningen. På grund av de många möjligheterna när man installerar RAM på ett 440ZX-baserat system, valde ABIT att utrusta ZM6 med tre DIMM-platser som kan acceptera antingen dubbel- eller enkelsidiga DIMM, vilket gör det möjligt för en användare att installera 3 enkelsidiga 64MB DIMM på ZM6 där de bara skulle kunna installera 2 på ett standard ZX-kort med magra två DIMM-platser. ABIT hävdar till och med att de i labbet har kunnat överskrida Intels specificerade minnesbegränsning för ZX-chipset med 256MB med två dubbelsidiga PC66 Hitachi 256MB SDRAM-moduler för totalt 512MB RAM.

Den andra och sista skillnaden mellan 440ZX och 440BX styrkretsen ligger i ZX:s stöd för totalt 4 bussmaster PCI-platser jämfört med BX:s stöd för 5. För att minska kostnaderna på ZM6 (eftersom ZM6 är identisk till BM6 på alla sätt utom närvaron av ZX-chipset, är det billigare att bygga två moderkort av en liknande design som för att skapa en ny design för varje kort) ABIT inkluderade en 5:e PCI-kortplats utan möjlighet att köras som en bus master PCI kringutrustning. Även om vissa kringutrustningar kräver att de installeras i en PCI-masterplats, finns det några undantag som vissa PCI-grafikacceleratorer (t.ex. Matrox Millennium/Millennium II), 3D-acceleratorer och vissa Ethernet-adaptrar bland andra enheter som inte kräver närvaron av en PCI-bussmastersignal i kortplatsen de är installerade i.