Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

915 Moderkort Roundup: Socket 775 för oss andra

Intel lanserade de nya Pentium 4 Socket 775-processorerna och 925X/915-kretsuppsättningarna för att stödja dem den 19 juni. Sedan dess har efterfrågan på de nya Intel-moderkorten varit minst sagt underväldigande. Den nya Intel-arkitekturen lanserade många nya tekniker och funktioner på marknaden. Vi utforskade dessa nya funktioner i lanseringsrecensionerna: Intel 925X/915: Chipset Performance & DDR2 och Intels 925X & LGA-775: Är Prescott 3.6 och PCI Express Graphics något snabbare? Det större problemet är dock att Intel 925X/915 inte också förde med sig en övertygande anledning för användare att ta till sig den nya sockeln eller de nya funktionerna.

De nya 775-processorerna var helt enkelt inte snabbare än de Socket 478-processorer som redan ägs mest. Så för samma prestanda skulle användarna behöva en ny processor på ett nytt moderkort, nytt DDR2-minne, en ny kylfläns/fläkt, ett nytt PCI Express-videokort för att ersätta deras AGP-videokort och (mest troligt) en ny strömförsörjning med en 24-stifts strömkontakt. För detta får de ungefär samma prestanda med en varmare 90nm CPU som har utvecklat ett rykte om att strypa om inte HSF och termisk sammansättning är helt rätt. Såvida inte tillverkare hittade vägar kring designproblemen med 925X/915, fann köpare också att de gick från den bästa överklockningsplattformen i Socket 478 till en begränsad OC-lösning i Socket T. Lyckligtvis hittade många tillverkare vägar kring detta problem. Du kommer dock att se i den här sammanfattningen att det fortfarande finns tillverkare som inte gjorde ändringar för att komma runt gränsen på 10 % överklockning.

Som ett resultat av allt detta har vi inte tittat längre på Socket T efter vår första körning på de bästa 925X-korten i Intel 925X Roundup: Creative Engineering 101. Nu, cirka 6 månader senare, finns det marknadsutvecklingar som gör det värt besväret att titta på vanliga 915-kort. Den viktigaste av dessa är att Intel drar åt utbudet av 865/875-chipset för att flytta köpare till den nya sockeln. Tillverkare har svårare att hitta 865/875-chipset att köpa, eller i vissa fall måste de köpa en Socket T-chipset med varje 865/875-chipset som Intel kommer att sälja dem. Tiden kommer när ditt enda val från Intel kommer att vara ett av de nya 915/925X-korten. Vi fann också att variationen i prestanda mellan nya 915-kort är mycket större än vad vi har sett i någon ny chipset, så det är dags för lite vägledning om vad som fungerar bäst. Om det enda valet är 915, måste du veta hur det enorma urvalet av Socket T-brädor faktiskt kommer att prestera i en head-to-head-jämförelse.