802.1X Authentication Protocol: Hur man aktiverar det i Windows 10

0 Shares

Vad är 802.1X-autentiseringsprotokollet

802.1X-autentiseringsprotokollet finns i många routrar och tillåter autentisering av enheter ansluten till en port. Detta förhindrar en dator från att ansluta utan korrekt autentisering. Vad den gör är att upprätta en punkt-till-punkt-anslutning.

802.1X Authentication Protocol: Hur man aktiverar det i Windows 10

Det är också känt som Extensible eller Extensible Authentication Protocol (EAP). Det används främst i miljöer där det finns många uppkopplade datorer, till exempel ett företag. Det är en realitet att vi har fler och fler enheter som ansluter via trådlösa nätverk och det är viktigt att upprätthålla säkerheten och inte ha någon typ av problem.

Utan tvekan är 802.1X-autentiseringsprotokollet väldigt intressant trådlösa nätverk . Wi-Fi kan ge problem vid vissa tillfällen när det kommer till säkerhet, eftersom om oönskad utrustning ansluts kan de ha tillgång till alla andra.

För att autentisera vad den gör är att öppna en virtuell port på åtkomstpunkten och denna port tillåter kommunikation. Om den inte är auktoriserad skulle den virtuella porten inte vara tillgänglig och därför skulle kommunikationen blockeras.

Vi kan säga att för att autentisering ska ske måste det finnas tre komponenter: begäranden, autentiseringstjänsten och autentiseringstjänsten . Den första skulle vara klienten, programvaran som används på datorn. Den andra skulle vara Wi-Fi-åtkomstpunkten vi försöker ansluta till. Slutligen skulle det finnas autentiseringstjänsten, som är en databas, som vanligtvis är en RADIUS-server.

Steg för att aktivera 802.1X-autentiseringsprotokollet i Windows

Vi kan aktivera detta protokoll i Windows 10. Man måste ta hänsyn till att det är det operativsystem som används mest av stationära datoranvändare. Därför kan det vara mycket användbart både för privatpersoner och även i företag och organisationer där många enheter måste kopplas upp.

Det första vi måste göra i Windows är att gå till Start, vi letar efter tjänster och väl där går vi till Automatisk konfiguration av trådbundna nätverkssektionen . Vi måste klicka med höger musknapp och vi klickar Egenskaper .

Aktivera autenticación 802.1X

Vi kommer att se att starttypen som standard är markerad som manuell. Vad vi måste göra är att sätta den på automatisk. Senare ger vi Apply and accept.

Autentisering 802.1X

När detta är gjort är nästa steg att gå till Start igen, vi går in i Inställningar, Nätverk och Internet och där klickar vi vidare Ändra adapteralternativ . Vi måste välja den adapter som intresserar oss, vilket skulle vara nätverkskortet där vi vill aktivera 802.1X-autentiseringsprotokollet. Du måste klicka med den andra musknappen.

Microsoft AEP-skydd

Tre alternativ kommer att dyka upp, som vi ser på bilden ovan, och vi måste klicka på Autentisering, som är den som intresserar oss i det här fallet. Vi måste välja nätverksautentiseringsmetod. De kommer att visa oss olika alternativ, som vi kan se. Den som intresserar oss är Microsoft: Protected EAP (PEAP) .

När vi väl är vid denna punkt måste vi gå till Konfiguration igen, Nätverk och Internet, vi ska ändra adapteralternativ och dubbelklicka på nätverket som intresserar oss. Ett nytt fönster öppnas och vi klickar på Egenskaper och på fliken Säkerhet, inom nätverksautentiseringsmetoden, väljer vi Microsoft: Protected EAP (PEAP) och klickar på knappen Inställningar som visas bredvid.

Detta tar oss till nästa skärm som vi kan se i bilden nedan. Där måste du kontrollera att autentiseringsmetod markerad är korrekt och rutorna som visas i vår bild är markerade.

Efter detta klickar vi på OK och en dialogruta som den vi kan se kommer att dyka upp. Återigen accepterar vi. Du behöver inte markera rutan som visas.

Efter detta steg måste du gå tillbaka till skärmen Egenskaper, vi klicka på Avancerade inställningar och det tar oss till bilden nedan. Det är nödvändigt att markera alternativet för autentisering av användare eller datorer.

Fördelar med att aktivera detta protokoll

Den största fördelen är utan tvekan säkerhet . Vi har fler och fler enheter anslutna till nätverket. Speciellt när vi pratar om ett stort företag eller en organisation har vi många datorer, skrivare och annan utrustning som kan kopplas upp via Wi-Fi.

Genom att aktivera 802.1X autentiseringsprotokoll vi kommer att vinna på säkerhet och tillförlitlighet. Om vi ​​till exempel talar om ett offentligt Wi-Fi som många användare ansluter till dagligen, är det viktigt att de använder mekanismer som hjälper till att upprätthålla säkerheten hela tiden.

Det är till exempel fördelaktigt för företag som delar det nätverket med kunder. Ta till exempel en restaurang, där det kommer att finnas utrustning som motsvarar det företaget, såsom datorer, POS, någon IoT-enhet, etc. Men klienter kan också ansluta till samma nätverk. Det är viktigt att upprätthålla säkerheten och det skulle inte vara särskilt praktiskt att ständigt behöva byta lösenord.

Genom att aktivera detta protokoll kan vi lösa dessa portsäkerhetsproblem. Vi kommer att kräva att användaren autentiseras, oavsett vilken typ av enhet de använder. På så sätt kommer kunderna att kunna använda nätverket tillsammans med företagets egen utrustning, utan att kompromissa med säkerheten när som helst.

Kort sagt, 802.1X-autentiseringsprotokollet är ett mycket intressant alternativ som vi har för att förbättra nätverkssäkerheten. Det är särskilt intressant för platser där många enheter ska anslutas samtidigt. På så sätt undviker vi risker som kan äventyra oss.

0 Shares