7 hemligheter för att uppnå dina marknadsföringsmål

7 hemligheter för att uppnå dina marknadsföringsmål

Att sätta upp marknadsföringsmål är viktigt för att säkerställa att dina ansträngningar bidrar till ditt företags resultat och för att avgöra var det är värt att lägga din tid och resurser.

Även om det är svårt att vara 100 % säker på att du når dina marknadsföringsmål, ökar du dina chanser att lyckas genom att planera, analysera och tänka igenom hela strategier i förväg. Här är sju tips som hjälper dig att nå dina mål.

1. Gör ditt mål tydligt, synligt och mätbart

Vet du vilket största problem många människor och företag möter när de försöker uppnå sina mål? De vet inte exakt vad de vill uppnå.

Och även om de vet så är deras formulering vaga och oprecisa. Därför är den första hemligheten för att uppnå marknadsföringsmål löjligt enkel: du måste ha ett konkret mål.

Enligt en studie har marknadsförare som sätter upp mål 376 % större sannolikhet att rapportera framgång.

Hur man sätter upp konkreta mål

Du kan sätta tydliga, synliga och mätbara mål med hjälp av SMART-ramverket. Enligt den bör dina marknadsföringsmål vara:

 • Sspecifikt: Formuleringen av ditt mål bör innehålla definitiva mål. Att få mer trafik är till exempel inte ett specifikt mål, men att få 50 unika besökare per dag är det.
 • Measurable: Detta innebär att dina resultat tydligt ska vara bundna till vissa matematiska indikatorer och inte bör vara abstrakta. Att öka användarnas lojalitet är till exempel ett abstrakt mål, men att få 1000+ Instagram-prenumeranter på en månad är mätbart.
 • Attainable: Med andra ord bör det vara realistiskt möjligt.
 • Relevant: Ditt mål bör tillfredsställa ditt företags behov just nu.
 • Timely: Ditt mål bör ha en specifik tidslinje där du vill att det ska uppnås.

2. Även inom B2B marknadsför du till människor

B2B-marknadsföring är specifikt mellan två företag. Men vem representerar dessa företag? Det stämmer, varje transaktion mellan företag involverar direkt interaktion mellan människor.

Därför kan du inte glömma att målet för din marknadsföring är en person. För att lösa problem för verksamheten behöver du lösa problem för de som arbetar där, såväl som deras kunder.

Mänsklig kommunikation, förståelse och relationer har alltid fungerat inom marknadsföring, och de kommer att fortsätta att vara effektiva.

3. Berättelser är mer kraftfulla än du kanske tror

Storytelling har blivit en ganska populär trend, och i själva verket är det ett mycket kraftfullt verktyg för att uppnå marknadsföringsmål. Endast 5 % av människor kommer ihåg ett faktum eller en siffra, men 65 % kommer ihåg en historia som berättades för dem.

Gör berättelser till en del av ditt varumärkes innehållsutvecklingsstrategi, så kommer dina kunder att lyssna på dig entusiastiskt. Dessutom, om din berättelse resonerar med deras utmaningar, kan du bygga relationer som kommer att hålla i flera år.

Hur man kommer på en berättelse

 1. Bestäm vad du försöker uppnå med din berättelse. Det bör vara en del av ditt SMART-mål.
 2. Förstå vem din målgrupp är och varför de drar nytta av din produkt.
 3. Håll din berättelse enkel. Börja med ett problem, ge en lösning och avsluta med framgång.
 4. Hitta rätt format och rätt plattform för din berättelse. Du behöver inte bara skapa skriftligt innehåll; Videor är också perfekta för storytelling.
 5. Gör en berättelse som inspirerar tittarna att bli kunder. De ska inte bara köpa din produkt; de borde köpa idén som din produkt och ditt företag representerar.
 6. Mät resultaten och försök ta reda på vilken del av berättelsen som engagerade din publik mest.

4. Börja med en publik — inte med en deadline

En vanlig marknadsföringsgrop är att skapa innehåll för sakens skull i motsats till att tänka på vad du vill att innehållet ska uppnå. Det är lätt att anpassa lite populärt material från Googles toppsökningar, lägga till några stockbilder och klappa dig själv på axeln för ett väl utfört jobb eftersom “Enligt vår innehållsmarknadsföringsstrategi behöver vi material X senast datum Y för att publicera det på plattform Z. ”

Tekniskt sett är uppgiften klar. Men kommer det att generera de önskade resultaten?

Antagligen inte. Eftersom det är nödvändigt att grunda dina ansträngningar i din målgrupps behov, inte en deadline. Vilka är din publiks smärtpunkter just nu och hur kan du hjälpa? Hemligheten är att analysera användarnas föränderliga krav och ge dem värdefullt innehåll i gengäld.

5. Sålla bort kunder med dålig kondition

Det finns många företag som känner att de inte har råd att inte sälja till alla som är villiga att köpa deras produkt eller tjänst. Marknadsföring och försäljning till fattiga kunder kommer dock att ha en negativ inverkan på din förmåga att nå dina marknadsföringsmål.

Kunder som du inte vill arbeta med, som inte kan vara nöjda och som hela tiden kräver mer för mindre ska inte vara din prioritet. De är inte ekonomiskt lönsamma. De kommer att äta upp din tid och resurser, och de kommer inte att resultera i ROI. Dessutom kommer du inte att kunna presentera dessa fattiga kunder i innehåll som fallstudier och vittnesmål som hjälper dig att skaffa nya affärer.

Om ditt marknadsföringsmål är att locka nya kunder måste du alltså lära dig att skära bort de som inte passar bra.

6. Delegera och lägga ut dina marknadsföringsuppgifter på ett effektivt sätt

34 % av småföretagen lägger ut sitt ansvar för digital marknadsföring.

Outsourcing gör det möjligt för dig att koncentrera dig på hur du bäst kan växa ditt företag samtidigt som du delegerar andra uppgifter till proffs som är specialiserade inom dessa områden. Här är bevisen att det är effektivt för alla företag.

 • 59 % av företagen lägger ut på entreprenad för att minska sina utgifter och 57 % gör det för att kunna koncentrera sig på sin kärnverksamhet.
 • 18 % av företagen säger att de lägger ut uppgifter för att få hjälp av en högutbildad yrkesman som de inte har i personalen.

Därför kan hemligheten för att uppnå ett marknadsföringsmål vara att hitta någon som tar ansvaret från din tallrik. Till exempel kanske du kan skapa en formstrategi, (förresten, 89 % av företagen säger att de aldrig kommer att lägga ut strategiska planeringsuppgifter på entreprenad) men utvecklingen av en logotyp och färgpalett kan vara bättre anförtrodd designproffs.

7. Hitta ett verktyg som matchar ditt mål och använd det

Det är förmodligen inte meningsfullt att prata länge om hur tekniken har förändrat verksamheten, eftersom hemligheten med detta avsnitt är väldigt enkel: när du har identifierat ditt mål, välj ett verktyg som hjälper dig att uppnå det.

Om du till exempel vill öka din webbplatss sökrankning, använd ett SEO-verktyg som Moz, SEMRush eller Ahrefs. Om du vill generera fler leads, använd en plattform för marknadsföringsautomatisering som HubSpot, Pardot eller Marketo. Och om du vill skapa mer engagerande innehåll kan du använda en videoplattform som Vidyard eller Wistia eller ett interaktivt innehållsverktyg som Ceros.

Slutsats

Även om att uppnå dina marknadsföringsmål kanske inte är det lättaste att uppnå, är de grundläggande sätten att göra det enkla: bestämma vad du vill åstadkomma, kombinera expertis med användbar teknik och, framför allt, utgå alltid från dina kunders behov.

Relaterade Artiklar

Back to top button