6 tips för att skapa en heltäckande marknadsföringsstrategi

tratt

Den moderna marknadsföraren måste omfamna hela försäljnings- och marknadsföringstratten med öppna armar – de kan inte bara ta vara på att generera leads eller locka trafik till sin webbplats. Ett tyst tillvägagångssätt leder till resultat som inte ligger rätt till, och för att sticka ut och lyckas på dagens konkurrensutsatta marknad måste du utveckla en marknadsföringsstrategi som kan hantera varje skede av kundens livscykel, från lead till evangelist.

Att skapa en marknadsföringsstrategi för hela tratten kräver att ta ett steg tillbaka och få en överblick över tratten – och sedan koppla den breda, långsiktiga visionen med den kortsiktiga taktiken som kommer att ta dig dit. Här är sex av våra favorittips som hjälper dig att skapa, hantera och implementera en effektiv marknadsföringsstrategi för hela tratten.

6 tips för att skapa en heltäckande marknadsföringsstrategi

1. Lägg inte alla dina ägg i en korg.

Du kanske lägger blod, svett och tårar i marknadsföringen av din produkt eller lösning, men ingenting du gör verkar flytta nålen på ditt företags resultat. Vad ger?

Chansen är stor att du fokuserar för mycket tid och energi på ett steg i försäljnings- och marknadsföringstratten och försummar de andra, lika viktiga stegen. Du måste investera lite tid och energi i varje steg i tratten för att locka besökare av hög kvalitet, omvandla dem till potentiella kunder, ge dem möjligheter och i slutändan stänga dem som kunder. Här är några tips för inriktning på varje steg i tratten:

  • Toppen av tratten: Överst i tratten blir dina potentiella kunder precis medvetna om sitt problem, så det är här du lockar trafik till din webbplats, uppmuntrar blogg- eller nyhetsbrevprenumerationer och genererar potentiella kunder. För att främja kontaktkonvertering i det här skedet, skapa pedagogiska innehållstillgångar som bloggar, guider och podcasts. Maximera sedan effekten av dessa tillgångar genom att optimera din SEO och betalda annonseringsstrategier.
  • Mitt i tratten: I övervägandefasen av tratten kommer dina potentiella kunder att börja leta efter en lösning på sitt problem. Deras handlingar under detta skede kommer att hjälpa ditt team att mäta deras passform och intresse och kvalificera dem som marknadsförings- och försäljningskvalificerade leads. För att vårda dina potentiella kunder genom detta steg, skapa lösningsbaserat innehåll som informativa webbseminarier, mallar och miniräknare.
  • Botten-i-tratten: Efter att dina potentiella kunder har övervägt olika lösningar, kommer de in i beslutsstadiet för sin köpares resa. Hjälp dem att fatta sina beslut genom att erbjuda försäljningstillgångar som produktdemonstrationer, free prövningar och konsultationer.

2. Utnyttja dina befintliga kunder.

Grattis! Du har stängt en affär. Men du kan inte sluta där.

Som marknadsförare gör vi ofta misstaget att tänka på köparens resa som en linjär resa med en början och ett slut. Men bara för att en kund stänger betyder det inte att du fortfarande inte kan marknadsföra till dem om nya produkter eller uppgraderingar. Marknadsföringsåtgärder riktade mot befintliga kunder kan hjälpa till att behålla ansträngningarna, och merförsäljning kan kompensera för anskaffningskostnaden.

När en kund stänger, tänk på dem som en lead igen. Retention och merförsäljning fungerar som en “mikrotratt” i din större försäljnings- och marknadsföringstratt, så använd liknande taktik för att utbilda dem om deras problem, förklara hur din nya produkt löser deras problem och uppmana dem att boka en tid för att prata om det. Vid det här laget har du samlat en mängd information om var och en av dina kunder, så du har fördelen av att skapa mycket riktade och innehållsmässigt relevanta kampanjer.

3. Använd utgående taktik för att förstärka din inkommande strategi.

Ett annat vanligt misstag som marknadsförare gör är att inte rikta tillräckligt – om någon – uppmärksamhet till betald reklam. Med inbound marketing vurm har vissa människor svurit bort reklam helt och hållet.

Vi förstår – vi älskar också inbound marketing! Men det behöver inte vara antingen-eller när det kommer till inkommande och utgående marknadsföringstaktik. När den kontaktas på ett inkommande sätt kan utgående taktik som betald annonsering förbättra och förstärka din organiska trafik; Se bara till att innehållet du erbjuder via dessa kanaler är användbart, riktat och kontextuellt relevant.

4. Hitta synergi mellan dina marknadsförings- och säljteam.

Många marknadsförare mäts på antalet leads de genererar snarare än deras bidrag till intäkterna, så de är inte alltid uppmärksamma på om de leads de genererar blir möjligheter eller inte. Likaså har säljare inte alltid en klar förståelse för taktiken och meddelandena som marknadsföringsteamet använder för att få in leads.

Glöm inte bort helheten ur sikte. Om dina sälj- och marknadsföringsteam inte är på samma sida, kommer det att vara extremt svårt att skapa en marknadsföringsmetod i hela tratten som attraherar bra leads som senare närmar sig kunder. För bättre anpassning av försäljning och marknadsföring, samla de två teamen för att diskutera och komma överens om definierade livscykelstadier. Använd ett sluten rapporteringssystem för att förstå hela kundlivscykeln – från första beröring genom marknadsföring till den slutliga affären med försäljning – och analysera dessa rapporter för insikt om var båda teamen utmärker sig och var det kan finnas utrymme för förbättringar.

5. Utbilda eller rekrytera mångfacetterade marknadsförare.

Om du har ett litet marknadsföringsteam kan det verka som att ta en hel trattstrategi att bita av dig mer än du kan tugga. För att utöka din begränsade tid och resurser mer effektivt, träna hela ditt team till att vara “T-formade” marknadsförare, med en specialitet inom ett område, men förmågan att utföra andra marknadsföringsaktiviteter när det behövs.

När dina marknadsförare är jack-of-all-trades och masters-of-one, kan du se till att varje steg i tratten behandlas, även när deadlines är snäva och scheman är fulla. Till exempel kan en av dina marknadsförare specialisera sig på att skapa innehåll, men om behovet uppstår är de perfekta på SEO, e-post och andra marknadsföringsaktiviteter och kan ta över när det behövs.

När ditt team blir större och mer sofistikerat, kommer din kontaktbas att växa och du kommer att ha förmågan att skapa mer segmenterat innehåll. Då kanske du vill dedikera en marknadsförare till varje specialiserat område. Men mindre team med färre produkter och en mindre kontaktdatabas kan komma undan med mindre variation i marknadsföringsinnehåll.

6. Spänn din strategi med en omfattande teknikstack.

Att implementera en marknadsföringsmetod i hela tratten kommer att kräva att man jonglerar med ett antal olika uppgifter och sålla igenom en mängd kontaktdata – men rätt verktyg och integrationer kan göra ditt liv betydligt enklare. De mest avgörande verktygen att ha till ditt förfogande är:

När ditt team växer kanske du vill investera i ytterligare verktyg, som videohantering, konversationsmarknadsföring och partnerhantering, men listan ovan innehåller grunderna för en marknadsföringsstrategi i hela tratten.

Om du inte uppmärksammar varje steg i försäljnings- och marknadsföringstratten, är din marknadsföringsstrategi allvarligt bristfällig. Använd ovanstående tips, taktik och teknik för att omfördela dina marknadsföringskalorier mot en full-tratten strategi, och du kommer att vara på god väg att attrahera bra passande leads, fostra dessa leads till kunder och generera intäkter för ditt företag.

Relaterade Artiklar

Back to top button