Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

6 tips för att få en bred mix i musikproduktion

Inga mer ogräsiga blandningar. Kolla in dessa tekniker för att lägga till bredd till din musik.

Känns det som att ditt spår saknar något? Saknar du en viss frodighet? Det kan behöva lite bredd. En bred mix skapar dramatik och en episk, uppslukande upplevelse för lyssnaren.

Att uppnå bredd i din musik är ett spel av kontraster. Dina öron kommer att uppfatta skillnaden mellan ljud som om de var fysiskt längre ifrån varandra. Avskaffa tunna ogräsiga mixar och öppna upp ditt ljud när du producerar genom att bredda stereofältet, för att göda upp ditt spår.

Prova dessa förslag och se om du märker skillnaden i din musikproduktion.

Panorering är din kompis

Prova att panorera element åt vänster, mitten och hårda höger och lyssna på skillnaden när ljudet öppnas. Överbrygga mellanrummen och placera några instrument halvvägs, eftersom panorering av dem alla till de bortre kanterna kan skapa ett grumligare ljud, så se alltid till att du litar på dina öron framför allt.

Kolla in fler panoreringstips här.

Var generös med effekter

Chorus, flanger, delay och reverb kan alla ha en bredare effekt. Lite kan räcka långt, knappt märkbart i enskilda ljud men gör en subtil skillnad för helheten. Reverb är till exempel designat för att få signaler att låta som att de studsar runt djupt i ett tredimensionellt utrymme, inte bara inspelade i en täppt låda.

…Eller visa favoritism till ett ljud

Att bara välja ett ljud i din mix och lägga till effekter kan ge intrycket av att hela mixen bearbetas. Prova att välja ett element i din mix att lägga till reverb till. Att använda fördröjning på samma sätt är samma koncept. Du kan också använda båda effekterna samtidigt.

Dubbelt problem med dubbelspårning

Om du spelar in liveinstrument, prova dubbelspårning för ett bredare ljud. Spela in en andra version av ditt instrumentala ljudspår. Det kommer alltid att finnas naturliga skillnader även om det är exakt samma instrument, spelare och toner. Ge nu hård panorering och slå ett spår längst till vänster och det andra längst till höger. Du kan också bearbeta varje spår lite annorlunda och lägga till effekter. Se hur det öppnar upp ljudet.

Akta dig för att tappa kraften

Att lägga till effekter som chorus kommer att ge en skyhög känsla, men du kan mycket väl tappa lite attack i ett ljud. Var uppmärksam på balansgången mellan att söka ett bredare stereofält och att behålla klarhet i varje ljud. Försumma inte enskilda element.

Glöm inte separationen

Skapa separation inom en buss genom att öka och minska EQ. Till exempel i bakgrundssång, förstärkning av signaler som panoreras åt ena sidan, och sedan skära på de som panoreras till motsatt sida. En subtil skillnad i frekvenskurvan mellan vänster och höger öra skapar en utvidgningseffekt.

Kontrollera alltid din mix i mono efter att ha applicerat effekter för att bredda stereofältet, för att se till att de inte har krånglat med ljudkvaliteten och att instrumenten inte har tappat helt.

Varje producent har sina egna tekniker, tips och tricks för att lägga till bredd till en mix. Det finns ingen lösning. Testa olika sätt och se om du märker att din låt låter bredare, större och bättre.