6 skäl att implementera en konversationsmarknadsföringsstrategi

0 Shares

6 skäl att implementera en konversationsmarknadsföringsstrategi

Du har säkert hört vid det här laget att chatbots är framtiden för marknadsföring. Med varje utveckling inom kommunikationsteknik kommer ytterligare en möjlighet för marknadsföring, och chatbots är inget undantag. Genom att kombinera automatisering med ett konversationsgränssnitt, driver chatbots företag att tänka om sina marknadsföringskanaler och överväga att implementera en konversationsmarknadsföringsstrategi.

Men även om du är ny på chatbots, är konversationsmarknadsföring, en feedback-orienterad strategi för marknadsföring – inget nytt koncept. Det innebär att lyssna på dina potentiella kunder på en en-till-en-basis och utveckla en positiv relation med dem genom att tillhandahålla användbart, kontextuellt innehåll baserat på deras individuella önskemål. Låter bekant? Det beror på att samtal alltid har varit en viktig del av inbound marketing.

Nu när bots har förändrat hur, när och var konversationer med kunder kan äga rum, är det viktigt för marknadsförare att utveckla en solid konversationsmarknadsföringsstrategi för att säkerställa att de använder denna nya kanal till sin fulla potential. Speciellt för B2B-företag är chatbots ett spännande nytt sätt att engagera sig med potentiella kunder. Här är sex skäl till varför:

1. Konversationsmarknadsföring går hand i hand med inkommande marknadsföring

Kärnan i inbound marketing handlar om att vara hjälpsam, icke-invasiv och kontextuellt relevant. Det handlar om att träffa människor där de är och tillhandahålla innehåll som hjälper till att lösa deras problem. Konversationsmarknadsföring följer samma principer – den skiljer sig bara i sin tillämpning.

Att ha en chatbot som dyker upp på din webbplats är inte störande. Du har redan lockat potentiella kunder till din webbplats med inkommande innehåll av hög kvalitet, och med en chatbot kan du komplettera deras upplevelse genom att ge dem mer information. Till exempel, när New Breeds chatbot, Demanda, dyker upp på vår hemsida, är det första hon säger “Har du några frågor? Glad att hjälpa!” Demanda är vänlig och respektfull, och hon startar samtalet med huvudsyftet att ge stöd åt användaren. Som en inkommande säljare möter Demanda kunden där de är för att ge dem den information de letar efter.

2. Chatbots tillhandahåller innehåll för att fostra potentiella kunder

Många tänker på chatbots som kanaler för kundservice och felsökning. Detta är definitivt en av deras många användningsområden, men särskilt för B2B-chatbotar är de perfekta för att tillhandahålla relevant innehåll för att hjälpa till att ta hand om dina marknadsföringstratt. Till exempel, om en kontakt har laddat ner ett erbjudande som är högst i tratten, kan chatboten föreslå mitten av tratten innehåll för att komplettera det och föra dem framåt i köparens resa.

Chatbots tillåter också användare att själv välja var de är i köparens resa, vilket ger chatboten det sammanhang den behöver för att erbjuda relevant innehåll. Genom att ge användarna möjligheten att segmentera sig själva på det här sättet får de kontroll över sin resa, vilket gör konversationsmarknadsföring i sig inkommande.

3. Chatbots kan utrustas med smarta regler baserade på kontaktegenskaper

Genom att använda smart innehåll och självsegmentering kan chatbots skräddarsy innehållet de erbjuder baserat på användarnas personas och positioner i köparens resa. På detta sätt bör din konversationsmarknadsföringsstrategi spegla din huvudstrategi för inkommande formulär för att korrekt segmentera och identifiera kontakter.

Bestäm vilka frågor du vill ställa genom att prioritera vilken information du vill fånga. Dessa frågor bör identifiera något sammanhang för användaren, samt deras position i köparens resa. Till exempel, om en användare berättar för Demanda att de letar efter information om marknadsföring och försäljning, kommer Demanda att föreslå att de kollar in vår blogg eller resursbibliotek och skickar länkar för att göra det enkelt för dem att ta sig dit.

4. Chatbots kan stärka din masterformstrategi

Precis som din strategi för inkommande formulär ska samtal med en chatbot vara kortfattade och hjälpsamma, och frågorna som ställs ska matcha användarens skede i köparens resa. Det skulle till exempel inte vara lämpligt för Demanda att fråga en förstagångsbesökare om sitt telefonnummer, men hon kan förmodligen bekvämt fråga om anledningen till att en användare besökte webbplatsen.

Att ge din chatbot en unik personlighet kan dessutom humanisera frågorna den ställer och göra användarna mer bekväma med att svara på dem än de skulle vara på ett standardformulär. När Demanda frågar efter en användares förnamn, kontextualiserar hon frågan på ett ödmjukt, mänskligt sätt, vilket gör sig kär för användaren och ger dem mer incitament att svara på den.

5. Chatbots kan snabbt koppla samman användare med säljare

Om en användare frågar kan en chatbot omdirigera användare till riktiga personer. De behöver inte fylla i ett formulär och vänta på att någon ska ta kontakt med dem. Vissa chatbots kan integreras med vissa meddelandeappar, så en säljare får ett meddelande direkt när en kund eller potentiell kund vill prata med dem.

Genom att dirigera till ditt säljteam så här snabbt kan du erbjuda användarna en bättre och mer användbar upplevelse, ta itu med kundtjänstförfrågningar så snart som möjligt och låta dem välja sin föredragna kommunikationskanal.

6. Chatbots uppmuntrar användare att engagera sig i ditt varumärke

Chatbots ger dig möjligheten att visa upp ditt varumärkes personlighet. De kan vara knäppa, roliga och unika. Genom att anpassa chatboten kan du ge användarna vad som känns som en organisk konversation. Och om du har ett unikt varumärke med en intressant historia att berätta kan detta vara särskilt fördelaktigt.

Men oavsett ditt varumärkes identitet – vare sig det är snällt, käckt, seriöst, kvickt eller konstigt – ska samtalet aldrig vara unket eller tråkigt. Experimentera med olika identiteter och se vad din publik svarar bäst på. Som med alla inkommande metoder är det viktigt att testa och kontinuerligt optimera dina strategier för att nå rätt personer och säkerställa att du förser dem med rätt information vid rätt tidpunkt.

Takeaway

Kom ihåg att inte alla är lika angelägna om robotrevolutionen som vi är, så var försiktig så att du inte skrämmer någon. Var alltid uppmärksam på att upprätthålla bästa praxis för strategier för inkommande formulär och förbli medveten om användarnas positioner i köparens resa.

Chatbots kommer aldrig att ersätta den en-mot-en-upplevelse som erbjuds av medlemmar i ditt säljteam. Men chatbots har definitivt en framtid inom inbound, och att implementera din konversationsmarknadsföringsstrategi förr än senare kommer att ge användarna tillgång till skräddarsytt innehåll i en unik och uppfriskande kanal.

Om du letar efter fler tips om hur du implementerar en konversationsmarknadsföringsstrategi, ladda ner vår nybörjarguide till konversationsmarknadsföring för att lära dig hur du kan lägga till ett mänskligt element till din inkommande marknadsföringsstrategi som driver konverteringar och genererar tillväxt för ditt företag:

0 Shares