5 Windows 10-trick för att spara tid och utrymme

0 Shares

Microsoft hävdar att de har över 1 miljard enheter som kör Windows 10. Nästan sex år efter lanseringen slår jag vad om att det fortfarande finns massor av knep och dolda funktioner som du fortfarande inte använder. Om du inte är berättigad att uppgradera till Windows 11, vad sägs om att gräva in i Windows 10?

I den här artikeln hittar du:

1. Tangentbordsknepet för att scrolla snabbt

Det är lätt att scrolla när du har en snygg mus med ett rullhjul. Om din har problem eller om du har en vanlig mus, använd tangentbordet.

tryck på mellanslagstangenten med webbläsaren öppen för att flytta ner på sidan. Vill du scrolla uppåt? Håll ned Skift-tangenten och igen.

Du kan använda detta trick i vilken webbläsare som helst. Om du har problem, klicka längst ned på sidan du är på och försök igen. Du kan oavsiktligt ha markerat text eller något annat element.

2. Öppna den hemliga startmenyn

Den normala Windows Start-menyn är bara ett klick bort. Klicka på Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av skärmen och du är klar. Den avslöjar en layout av dina mest använda program, samt energialternativ och genvägar till din dators inställningar.

Windows 10 hemlig meny

Men har du någonsin hört talas om den hemliga Start-menyn? håll Windows-ikonen på tangentbordet och tryck på bokstaven X. Detta tar dig till en avancerad meny med alternativ för Enhetshanteraren, Aktivitetshanteraren och Diskhantering. Det är ett rent och enkelt sätt att se ännu fler inställningar utan att alla dina program stör saker och ting.

3. Diskrensningsverktyg

Med en ny dator började vi alla superorganiserade. Du raderar onödiga filer, arkiverar de du vill ha i rätt mappar och kommer ihåg att rensa upp skrivbordet.

Om du har passerat det här stadiet och din dator är full med saker du inte behöver, prova Diskrensning för att frigöra mer utrymme.

Gå först till det nedre vänstra hörnet av skärmen. Tryck på förstoringsglasikonen och skriv “Diskrensning” i aktivitetsfältet där det står “Skriv här för att söka”. Om du inte har förstoringsglasikonen, klicka på knappen. Windows och börja skriva.

Tryck på förstoringsglasikonen och skriv Diskrensning eller tryck på Windows-knappen och skriv

Klicka sedan på programmet Diskrensning. Du kommer att se en rullgardinsmeny som låter dig välja den enhet du vill rengöra. Härifrån kan du frigöra utrymme genom att ta bort objekt som nedladdade programfiler, temporära (cachade) internetfiler, Windows-felrapporter, papperskorgen och mer.

Windows Diskrensningsverktyg

4. Zooma in eller ut med två snabbknappar

Har du någonsin önskat att en webbsida var lite större? Eller så kanske du tittar på en bild med liten text. Du behöver inte kisa. Zooma snabbt in på en sida genom att klicka ctrl och knappen ‘+’ . För att minska igen, tryck på ctrl och ‘-‘ för att zooma ut.

Zooma in eller ut med två snabbtangenter på windows

Gå vidare och zooma in på hela skärmen genom att klicka på Windows-nyckel och ‘nyckeln+ . Detta öppnar förstoringsverktyget.

5. Ta en skärmdump

När det kommer till att ta en skärmdump finns det en mängd alternativ. Här är några av de mest användbara.

  • Om du bara vill fånga en del av skärmen, tryck på knappen Windows + flytta, och då s för att öppna Windows Capture and Sketch. Dra markören över området där du vill ta en skärmdump. Den läggs sedan till i ditt urklipp. Bilden visas i det nedre högra hörnet. Om du inte märker det i tid klickar du på meddelandeikonen längst till höger i aktivitetsfältet. Du borde se din beskurna bild där. Klicka för att spara.
  • Tryck på knappen för att fånga hela skärmen Windows och nyckeln till Skärmdump. Öppna appen från Foton för att se din skärmdump.
  • Vad händer om du vill ta en skärmdump av ett helt e-postmeddelande eller en webbsida? Din bästa insats är en webbläsartillägg. GoFullPage-tillägget för arbetskontot, tillgängligt för Chrome och Microsoft Edge. Om du bara behöver en skärmdump.
0 Shares