5 trender som formade det sätt vi såg på Tech 2017

0 Shares

När vi närmar oss den sista delen av 2017, här är en titt på de viktigaste tekniska trenderna som har format vårt år och liv.

Decentralisering

Den kanske mest effektfulla trenden i år är spridningen av Blockchain-teknik och kryptovalutor till mainstream.

På Blockchain-fronten har vi sett ett brett utbud av potentiella applikationer från fastigheter till konsthandel och diamanthandel.

På Crypto flyttade vi från Voice Over IP till Money Over IP och såg Bitcoin korsa $ 10.000-raden. ICO: er (initiala mynterbjudanden) blev en “sak” för att symbolisera allt, med människor som spenderade över 1 miljon dollar för att köpa virtuella katter med Ethereum på CryptoKitties (det har förvärvats).

För en sekund såg det ut som om White Papers ersatte insamlingsdäcket, med nystartade företag som kämpade med att skaffa traditionell finansiering som slutförde flera miljoner ICO: er till synes över natten. Tyvärr känner en stor procent av ICO: erna som en potentiell bluff, pengar tas bort från bordet snabbt och nästan utan tillsyn, och med den enda säkerheten som riskerar att vara anseende (i vissa fall inte ens det).

Det här är bara början enligt min mening, men reglering kommer sannolikt att komma in här mycket snart.

AI är det nya gränssnittet

Hype kring artificiell intelligens nådde nya höjder 2017. Att använda ett beslutsträd för att tillämpa en uppsättning regler eller att driva en chatbot kvalificerar sig inte nödvändigtvis som AI, men det är nästan oundvikligt att undvika att ha någon form av maskininlärning, djupt lutande, NLP etc. dagens tekniska startups.

Som ett fält har AI några stora genombrott i år, nämligen DeepMinds avgörande AlphaGo-seger över Go-världsmästaren, och sedan den förbättrade versionen AlphaGo Zero, som var självlärd och ännu bättre.

Det råder ingen tvekan om att AI kommer att fortsätta att tränga igenom hela branscher, särskilt Automotive (självkörande fordon), robotik, drönare, sjukvård och marknadsföringsteknik – från reklam till kundtjänst.

En annan aspekt av ökningen av AI är infrastruktursidan: nya chips från Nvidia, Google och Graphcore för att främja vårt växande behov av snabb databehandling.

Artificiell intelligensindex 2017, en Stanford-rapport av AI Index (pdf) har några fantastiska nuggets om antalet publicerade AI-akademiska uppsatser, antalet inskrivna studenter till AI-kurser, tillväxttakten för AI-startups etc.

Data är den nya oljan

VD för en framgångsrik AI-start sa till mig att det finns ett stort problem med uppfattningen att data är den nya oljan; Stora företag är säkra på att de sitter på ett oljefält och spenderar därför miljoner för att hälla sina data till dyra datasjöar, bara för att hitta att det är svårt att förfina den råoljan (tog analogin hela vägen, antar jag). Organisationer “sitter” helt enkelt på sina uppgifter eller betalar för obevisade dyra lösningar. Vi producerar mer data än någonsin i mänsklighetens historia och blir bättre på att förstå mönstren och innebörden av dessa data, men det finns fortfarande mycket friktion för att få den informationen och använda den klokt.

Till exempel kan forskare nu förutsäga personens ansikte baserat på ett litet DNA-prov. Vi kan förutsäga vilka kunder som kommer att churn eller uppgradera helt enkelt genom att titta på ett litet urval av deras beteende, och snart bör vi kunna förutsäga var / när ett brott håller på att inträffa, genom att använda modeller för övervakningsdata och tidigare brottstatistik .

Var passerar linjen? Etiska överväganden blir en stor del av startups för big data och maskininlärning, med flera företag och branschorgan bildade för att hantera dessa frågor.

Cyber ​​är här för att stanna

Nästan inga veckor går utan rubriken på ett större hack. Det verkar som att cybersäkerhetsindustrin bara kommer att bli större med fler och fler enheter som kommer online, från våra bilar till våra apparater.

Vi såg ökningen av “Dark Marketing”, där annonsörer kan rikta in sig på individer baserat på allt mer detaljerade attribut (inklusive ras, religion, övertygelser) och som professor Scott Galloway sa “vapen Facebook” som en plattform för att förändra allmänheten.

Israeliska startups lockade cirka 20 procent av den globala finansieringen för säkerhetssektorn och såg börsintroduktionen för ForScout och nådde ett marknadsvärde på 897 miljoner dollar.

GAFAM

Fem företag dominerar nu teknik (Google, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft), eller sju om du lägger till Alibaba och Tencent. Deras makt på marknaden är nästan absolut, till exempel går 99 procent av tillväxten av digital annonsering till Facebook och Google. Titta bara på storleken på Amazon jämfört med all detaljhandel.

Deras makt skapar en allmän motreaktion – kräver striktare reglering av dessa företag som hanterar integritet, datatransparens och konkurrensgranskning.

Det blir också allt svårare att hitta en nisch för att konkurrera med dessa jättar, eftersom de expanderar till alla större områden från moln, meddelanden, hårdvara, företag osv., Och antar en AI-första strategi. Ta ett exempel på allt som Amazon tillkännagav på AWS re: Invent 2017.

Läs mer om trender som händer inom artificiell intelligens och cybersäkerhet på TechCo

Inlägget publicerades ursprungligen på VC Cafe.

0 Shares