5 sätt att övergå från start till uppskalning

0 Shares

Hur man går över från start till uppskalning

En startup och en scaleup är inte samma typ av organisation. Där en startup är i ett tidigt skede av att få sin produkt i rätt händer och säkra finansiering, har en scaleup redan etablerat sin produkt på marknaden och är på väg att accelerera tillväxten. Så hur överbryggar du gapet mellan uppstart och uppskalning? Vi har lagt ut fem sätt du kan omvandla din startup-organisation till en uppskalning och förbereda ditt företag för framgångsrik tillväxt.

1. Etablera produkt-marknadsanpassning

Kort sagt, produkt-marknadsanpassning uppnås när din produkt möter din ideala kunds behov och gör det bättre än deras alternativa alternativ. Om du fortfarande är i startläge experimenterar du fortfarande med den här passformen genom att förfina dina köparpersonligheter, utveckla ditt verkliga värdeförslag, slutföra ditt produkt- eller tjänsteerbjudande och upprätta en baslinje för dina viktigaste affärsmått. Ett företag i scaleup-läge har bemästrat allt detta till den grad att det med säkerhet kan utföra allt i större skala utan att offra sin nuvarande nisch för tillväxtens skull.

2. Säkra finansiering och generera en stadig inkomstström

Den stereotypa startupen är känd för att vara kontantfattig och pengaknapp. I SaaS-branschen har en startup antingen ännu inte fått någon extern finansiering eller så är de fortfarande i de tidiga omgångarna (seed-runda eller serie A). Eftersom de fortfarande bygger en solid produktmarknadsanpassning och en stadig intäktsström, är startups nästan helt beroende av någon form av extern finansiering – oavsett om det är begåvat från ett riskkapitalföretag eller en bank.

Å andra sidan har scaleups tagit sig in i senare omgångar av VC-finansiering (serie B och senare) och har börjat generera sina egna intäktsströmmar. Med en etablerad produkt-marknadsanpassad och solid finansiering, kan skalningar övergå till en större verksamhet samtidigt som man känner till deras förväntade avkastning på denna nya investering.

3. Definiera tydligt roller och hierarki

I början har startups inte råd med en hel personal, så deras lilla team tvingas arbeta inom många roller istället för att gräva in i en enda fokuserad position. När din start börjar generera mer intäkter och få nya medarbetare är det dags att börja gå bort från denna modell. Om du vill skala framgångsrikt behöver du att varje person är helt dedikerad till ett jobb – och bara ett jobb. Det kommer att vara förvirrande och improduktivt om medlemmar i ditt team fortfarande jonglerar med flera roller, vilket bara kommer att bromsa din tillväxt. Börja planera för framtiden och separera dessa positioner nu. Dokumentera åtminstone hur denna förändring kommer att se ut när du kan få den att hända.

Samtidigt kan grundarna eller nuvarande ledarteam bara leda så många människor utan att det tar över hela deras jobb. När du börjar planera övergången till specifika roller, tänk på ytterligare ledningsnivåer och en övergripande organisatorisk hierarki. Detta initiativ kan kännas skrämmande eftersom många moderna organisationer presenterar en “platt” organisation, vilket innebär att de inte arbetar med lager på lager av ledarskap. Men även här på New Breed har vi etablerat teamledare inom var och en av våra avdelningar för att effektivisera den dagliga verksamheten och besluten. En ordentlig uppskalning kräver någon form av ledningsstruktur så att tillväxten inte flaskhalsas av ett ledarskap som behöver se över varje enskilt beslut innan det kan gå vidare.

4. Bygg din tekniska stack

När startups får mer finansiering och intäkter kan de börja investera i mer teknik för att hjälpa till att driva på tillväxt och spåra deras framsteg. När ditt företag övergår till uppskalningsläge har du mer att förlora om du inte övervakar din marknadsföringstratt och håller ett öga på dina viktiga affärsmått. Därför behöver du en sammanhållen teknikstack som snabbt och enkelt kan identifiera svaga områden i ditt företag.

En växande strategi för företag är att ta reda på deras lägsta möjliga tekniska stack och bara köpa de plattformar de verkligen behöver för att skala. På New Breed inkluderar detta en CRM-mjukvara, en marknadsföringsautomationsplattform, ett marknadsföringsanalysverktyg och ett försäljningsanalysverktyg. Istället för att slösa tid och pengar på att utvärdera och köpa varje enskilt verktyg som säljs för att främja din tillväxt, ta lite tid och verkligen fundera på vad som kommer att ta ditt företag från start till uppskalning.

5. Sätt på plats automatiska eller replikerbara system

Slutligen, för att helt övergå från start till uppskalning, måste du automatisera så mycket du kan. Om du vill att dina anställda ska vara 100 procent fokuserade på att få fart på din tillväxt, kan de inte fastna i repetitiva uppgifter.

  • Använd din marknadsföringsautomatiseringsplattform för att ta bort besväret med att implementera e-postkampanjer, lämna ut leads till försäljning, schemalägga sociala inlägg över flera konton och optimera dina marknadsföringstillgångar.
  • Ställ in automatiska uttag för att betala dina räkningar i tid utan att behöva oroa dig för dem.
  • Automatisera din löneprocess för att betala dina anställda i tid.
  • Dokumentera alla andra interna processer och lagra dem (digitalt) där de är lättillgängliga, så att var och en är replikerbar i hela företaget – och nyanställda vet exakt vad de gör när de börjar.

På tal om nyanställningar, en av de viktigaste processerna för att kunna replikera är ditt introduktionsprogram. Det kan vara svårt för nystartade företag att ägna mycket tid åt att utbilda nyanställda, men scaleups har mer tid och resurser för att göra varje ny anställning framgångsrik. Och som en uppskalning vill du att varje ny medarbetare ska kunna tillföra värde och driva på din tillväxt från dag ett.

Takeaway

Växtvärk är namnet på spelet när du går över från start till uppskalning, men när du väl fått dessa fem saker på plats borde din övergång bli monumentalt enklare. Om du fortfarande kämpar för att bygga upp din SaaS-verksamhet, kolla in vår definitiva guide till SaaS-marknadsföring för ännu mer hjälp. I guiden går vi igenom målsättning, budgetering, marknadsföringsrapportering och mer för att komma igång med din övergång.

0 Shares