Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

5 sätt att använda referensspår för att förbättra din musikproduktion

Låt oss utforska hur man använder referensspår. Hur hjälper ett referensspår när man mixar och arrangerar en ny låt?

Vad är ett referensspår i musik? Referensspår är låtar av andra artister i samma genre som kan användas tillsammans med din låt för att jämföra – ett användbart verktyg för att hjälpa till att arrangera och mixa dina spår.

Det finns en anledning till att populära låtar produceras och struktureras som de är. Det är bara vettigt.

Syftet med referensspår är inte att låta precis som den andra låten – det finns inget roligt med att kopiera – utan att använda dem som ett riktmärke att lära av och inspireras av. Här är några tips att tänka på.

Välj mer än ett spår att referera till

Använd upp till fem referensspår för att undvika att bara kopiera ett enda spår. Kanske en för att arrangera, och två för kreativ inspiration och blanda referens.

Välj spår som är av samma genre och stil som ditt spår. Vilka element och instrument sticker ut för dig?

Tänk på referensspår innan du börjar

Du har en allmän melodi eller loop skissad ner, låt dig nu inspireras genom att lyssna på andra låtar först innan du dyker in i att producera din. Fundera på vad du i slutändan producerar din låt för. Var föreställer du dig att folk hör det – klubben? Radion?

Lyssna sedan på populära låtar i din genre. Notera hur de är ordnade på olika sätt – hur många droppar, olika sektioner och så vidare.

Använd referensspårets arrangemang som en färdplan

Dra låten till din DAW som ett eget spår. Du kan använda detta som ett ramverk för att följa upplägget.

Sätt i markörer där stora ögonblick händer: Vers, refräng, breakdown, drop, build, outro. Placera dina egna skrivdelar inom stapeln. Det är ett ramverk att bli kreativ inom, inte kopiera.

Jämför din mix med referensspåret

Genom att lyssna på blandningen av ditt spår och referensspåret rygg mot rygg får du inspiration och ett nytt perspektiv.

Uppenbarligen kommer den fullt bemästrade professionella mixen av referensspåret att få ditt spirande spår att låta lite pinsamt, men låt dig inte avskräckas. Det hjälper dig att höra element som sticker ut, vilka stämmor som attackerar och vilka stämmor som är mjuka, märka tung bas eller användning av synth, längd på reverb och delay.

Använd referensplugins för att hjälpa till med mixningen

När det gäller mixning gör realtidsreferensplugins det mycket enklare att jämföra spåren:

Inget tips är vettigt för varje producent! Du kanske håller saker arty, ute efter att producera något helt experimentellt.

Som ett användbart verktyg för att se till att ditt arrangemang är vettigt och att din mix är bra, och för att få lite kreativ inspiration, har du inget att förlora på att ge referensspår ett försök.