5 nyckeltal som varje SaaS-företag bör ha i sin styrelse

0 Shares

NÀr SaaS-företag skalar och söker ytterligare finansieringsrundor, blir styrelsespel ett allt viktigare verktyg för att anpassa ett företag och dess investerare runt dess tillvÀxtbana. Men att skapa dessa anslagstavlor kan vara stressande, och det kan förvÀrras av kampen med att inte veta vilken data som ska inkluderas och hur man kommer Ät den informationen.

För att hjĂ€lpa företag som stĂ„r inför dessa utmaningar, sammanstĂ€llde Jim O’Neill, som har erfarenhet av styrelsespel ur bĂ„de en företagsgrundares och en investerares perspektiv, en lista med fem nyckeltal som SaaS-företag kan anvĂ€nda för att skapa en lĂ€gsta livskraftig produkt av ett styrelsekort. . Vi har brutit ner fördelarna med att mĂ€ta dessa KPI:er för ditt företag och din styrelse.

Allt eftersom dina dataanalys- och rapporteringsmöjligheter blir mer sofistikerade med tiden, kommer det att finnas ytterligare mÀtvÀrden du vill dela med dig av i dina kortlekar. Dessa fem mÀtvÀrden Àr dock en bra utgÄngspunkt för att analysera din tillvÀxtbana.

5 viktiga KPI:er för SaaS Board Decks

1. MÄnatlig Äterkommande intÀkt (MRR)

En av de stora fördelarna med att ha ett SaaS-prenumerationserbjudande Àr förutsÀgbarheten av dina mÄnatliga intÀkter. Baserat pÄ hur mÄnga kunder du har och storleken pÄ deras kontrakt kan du berÀkna MRR och sedan anvÀnda den siffran för att prognostisera dina Ärliga intÀkter och sÀtta upp mÄl för kundförvÀrv och expansion.

Om du tar hÀnsyn till expansionsintÀkter, kontraktionsintÀkter och churn ocksÄ, kan du berÀkna netto MRR. Styrelser kan anvÀnda denna nyckeltal för att utvÀrdera i vilken takt ditt företag vÀxer.

Du kan ocksÄ analysera MRR per segment för att fÄ praktiska insikter om hur du bör anpassa din strategi. Till exempel kan du ha en positiv MRR totalt sett, men ser en förlust inom ett specifikt segment, vilket kan indikera dÄligt anpassade kunder eller ett problem med din tjÀnsteleverans. Alternativt, om du har en krympande MRR totalt sett men positiv MRR inom specifika segment, kan det hjÀlpa dig att avgöra var du ska fokusera dina anstrÀngningar för att förvÀrva och behÄlla kunder för att vÀxa mer hÄllbart.

Formel för mÄnatliga Äterkommande nettointÀkter2. BibehÄllande av nettointÀkter (NRR)

Även om MRR Ă€r ett viktigt mĂ„tt att analysera, kan det vara missvisande: det tar inte hĂ€nsyn till alla kostnaderna för dessa intĂ€kter. För att skala företag med Ă„terkommande intĂ€kter i synnerhet kan kostnaden för kundanskaffning (CAC) kraftigt minska lönsamheten. Du kan ha en hög MRR men Ă€ndĂ„ inte vara lönsam pĂ„ företagsnivĂ„ om ditt CAC uppvĂ€ger intĂ€kterna du tar in.

Netto retention retention (NRR) stÄr för hur mycket intÀkter du behÄller samt hur mycket du fÄr in. Helst bör du inte bara tjÀna mer Àn du spenderar, utan ocksÄ öka skillnaden mellan dessa tvÄ belopp mÄnad över mÄnad. Styrelserna vill se att nettointÀkterna ökar över tiden.

Precis som med MRR, för att fÄ den mest anvÀndbara insikten frÄn NRR, bör du analysera den pÄ bÄde segmentnivÄ och företagsövergripande nivÄ.

Formel för att behÄlla nettointÀkter

3. Kundens livstidsvÀrde (CLV)

Customer lifetime value (CLV) bör vara en drivkraft för varje kundcentrerat företag eftersom det fokuserar pÄ utbyte av vÀrde mellan ditt företag och dina kunder under hela din relation. För att uppnÄ en hög CLV behöver du inte bara hÄlla dina anskaffningskostnader rimliga i jÀmförelse med dina kontraktsvÀrden, utan ocksÄ behÄlla och utöka dina kunder flera gÄnger.

Formel för kundens livstidsvÀrdeTyvÀrr, för nyare företag, Àr det ett vanligt problem att inte ha tillrÀckligt med historisk data för att berÀkna dina marginaler. SÄ istÀllet kan du anvÀnda genomsnittlig kundlivslÀngd (ACL) och en enklare version av CLV-ekvationen för att fÄ en uppskattning:

Formel för genomsnittlig kundlivslÀngd.

Alternativ formel för kundens livstidsvÀrde4. SnabbförhÄllande

Quick ratio jÀmför hur mycket nya intÀkter ditt företag tillför med hur mycket du förlorar under en viss period. Det hjÀlper dig att jÀmföra dina expansions- och retentionsintÀkter med intÀkter som gÄr förlorade till churn.

Detta förhÄllande hjÀlper dig att förstÄ om din investering i marknadsföring, försÀljning och service leder till avkastning pÄ investeringen. Styrelser anvÀnder ocksÄ detta för att förstÄ hur din tillvÀxttakt och förlusthastighet jÀmförs.

Board Deck Metrics-SaaS Quick Ratio5. IntÀkt per anstÀlld (RPE)

IntÀkt per anstÀlld (RPE) var tidigare ett mycket mer populÀrt tillvÀxtmÄtt, men det anvÀnds inte lÀngre sÄ vanligt i SaaS- och prenumerationsbranschen. Det kan dock vara en utmÀrkt proxy för lönsamhet.

Du kan berÀkna det genom att dividera dina totala intÀkter med det totala antalet heltidsanstÀllda du har. Om din RPE Àr betydligt större Àn medellönen för dina anstÀllda kan det vara ett tecken pÄ att ditt företag Àr lönsamt.

Styrelser anvÀnder detta mÄtt för att förstÄ resultaten du ser frÄn dina anstÀllningsinvesteringar, Àven om storleken pÄ din RPE ocksÄ kan pÄverkas av ditt tillvÀxtstadium. HögtillvÀxtföretag kan ha lÄga RPE nÀr de gÄr igenom anstÀllningsboom, men mÄtten kan förbÀttras med tiden nÀr deras tillvÀxt stabiliseras.

Board Deck Metrics-IntÀkt per anstÀlld

Takeaway

De mest effektiva kortlekarna Àr inte bara gjorda för att blidka investerare utan snarare för att spegla hur dessa SaaS-företag faktiskt fungerar. Om mÀtvÀrdena du presenterar inte kan informera din strategi, kan processen att skapa brÀddÀck kÀnnas trÄkig och fruktlös. Men den sortens brÀddÀck hjÀlper ingen.

En styrelse har till uppgift att ge dig rĂ„d. Om du inte utrustar dem med information som gör det möjligt för dem att göra det pĂ„ ett effektivt sĂ€tt – och du anvĂ€nder inte heller de data du sammanstĂ€ller – blir det brĂ€ddĂ€cket ett slöseri med allas tid.

MÀtvÀrdena som listas i det hÀr inlÀgget Àr bra utgÄngspunkter att inkludera i din SaaS-kortlek, men du bör ocksÄ bygga pÄ dem med andra nyckeltal som du anvÀnder för att styra din tillvÀxtstrategi.

0 Shares