5 hemligheter för B2B SaaS-tillväxt

För att ditt SaaS-företag ska uppnå skala behöver du göra mer än att bara få in nya intäkter. Hållbar tillväxt kräver att alla delar av din verksamhet samarbetar så att du inte bara tar in nya kunder utan också behåller befintliga kunder.

Från att se till att du riktar in dig på rätt kunder till att börja med till att låta din produkt bevisa sitt eget värde, här är fem hemligheter för B2B SaaS-tillväxt.

1. Förstå din nisch

Klara att använda SaaS-produkter löser ett specifikt behov – de är mer lockande än att skapa programvara internt och mångsidiga nog att erbjuda en heltäckande lösning på ett problem samtidigt som de är tillräckligt specialiserade för att ge ett unikt värdeerbjudande. Av dessa skäl kan SaaS-produkter, när de marknadsförs och säljs på rätt sätt, vara mycket efterfrågade.

Det är svårt att bli framgångsrik som ett SaaS-företag om man sprider sig för tunt. Med andra ord, om du försöker erbjuda ett brett utbud av grundläggande funktioner snarare än ett begränsat utbud av exceptionella funktioner, kommer du att förlora din marknad.

För varje SaaS-företag finns det en balansgång som måste ske för att bli framgångsrik. För att hitta din nisch, överväg nivån av konkurrens för lösningar som din, hur penetrabel marknaden är och om din produkt erbjuder något nytt (eller vänder sig till en annan publik). Använd dessa luckor för att skilja dig från konkurrenterna.

Dessutom, att förstå vem din produkt är till för, din ideala kundprofil, hjälper dig att rikta in dig på rätt potentiella kunder och fokusera din marknadsföring och produktutveckling på de funktioner som ger din målnisch mest värde.

2. Vårda ett starkt partnernätverk

Att vårda starka relationer med företag som riktar sig mot liknande marknadssegment som dig är ett utmärkt sätt att öka din kundbas. Men att odla starka partnerskap kräver tid och energi, så det är viktigt att fokusera dina ansträngningar på rätt plats.

Bestäm först vilka egenskaper du letar efter hos en sammarknadsföringspartner. Har du liknande ICP? Hur relaterat ska deras erbjudande vara till ditt? Vill du att alla dina partners ska vara i samma tillväxtstadium som du?

Du bör också fråga dig själv vilka typer av partnerskap du vill undvika. Ta dig tid att lära dig mer om vad potentiella partners gör och hur man bäst kan närma sig dem. För att ett partnerskap ska bli framgångsrikt måste det vara lönsamt och ömsesidigt fördelaktigt – oavsett om det innebär inkomstdelning eller någon annan indirekt fördel. Om du identifierar möjliga utmaningar i förväg blir det lättare att anpassa din modell därefter.

Även om inget annat företag kommer att göra all din marknadsföring och försäljning åt dig, kan partnerskap utöka din räckvidd och kundnätverk avsevärt. Till exempel hjälpte Kissmetrics partnernätverk dem att öka sin användarbas med 1 000 procent på sex månader, och förvandlade dem från en liten B2B-startup till en igenkännbar branschaktör och namn.

3. Utnyttja produktledd tillväxt

Produktledd tillväxt sätter din produkt i centrum för dina marknadsförings- och försäljningsinsatser med målet att din lösning i huvudsak säljer sig själv.

Identifiera hävstänger för tillväxt inom din produkt och använd dem för att göra det lättare för kunderna att bli mer engagerade i den. Många företag använder freemium-modeller, demos eller free försök för detta ändamål. Genom att låta kunderna prova din produkt innan de köper den, gör du det möjligt för dem att uppleva värdet på egen hand.

Vidyard gör detta genom att låta vem som helst spela in, lagra och dela videor för free. Men om användare vill ha interaktivitetsfunktioner, prestandainsikter eller möjligheten att bädda in fler än fem videor på webbplatser, måste de uppgradera till en betalversion.

När du utvecklar din produkt, var medveten om hur den kan uppgraderas av dina användare. Bygg nivåer eller free-till-betalda uppgraderingskrav kring din produkts kärnvärde så att du kan ge användarna en smak så att de vill bli en betalkund helt på egen hand.

4. Lär kunderna hur man lyckas

SaaS-produkter är tänkta att vara enkla att använda och effektiva. För att säkerställa en utbredd användning av din produkt är det viktigt att lära kunderna hur de använder den på bästa sätt – oavsett om det är genom konsulttjänster, chattfunktioner i produkten, blogginlägg, självstudier för nya funktioner, utbildningsvideor, e-postarbetsflöden, en kunskapsbas med självbetjäning eller certifieringskurser.

Om en kund har en fråga om att använda din produkt måste de kunna hitta svaret snabbt och friktionsfritt.

Dina kundsupporttjänster bör fokusera på att glädja och stärka kunder utöver bara enkla bruksanvisningar. De mest effektiva utbildningsfunktionerna lär potentiella kunder hur de kan bli bättre på sina jobb, förutom att lära dem hur de använder din mjukvaruplattform framgångsrikt. När allt kommer omkring är inte ens den mest innovativa programvaran ett botemedel – det är ett verktyg som är avsett att accentuera styrkor och möjliggöra för användare, men det kan inte stå för talang och branschexpertis.

Finns det något bättre sätt att säkerställa kundlojalitet än att erbjuda dina kunder alla verktyg och information de behöver för att lyckas i sin position? Att dra länken från din produkt till verkliga strategier och mänskliga processer ger den större uthållighet och relevans.

Till exempel erbjuder HubSpot Hubspot Academy, en del av deras SaaS-plattform som ägnas åt att hjälpa kunder att växa och bli mer kunniga, framgångsrika marknadsförare. Dessa kurser dyker in i hur HubSpot-plattformen kan utnyttjas och täcker också relevanta metoder och strategier.

Dessa kurser skapar en så fantastisk upplevelse för användarna att HubSpot-kunder ofta kommer att dela sina certifieringar på sociala medier och marknadsföra akademin, och i mån av HubSpot, till sina nätverk.

5. Var din egen bästa fallstudie

Försök att hitta sätt att använda din egen produkt så att du kan lägga dina pengar där din mun är när det gäller värdet av din lösning.

HubSpot gjorde detta med inbound marketing. De myntade termen inbound marketing, använde den metoden för att växa sin verksamhet och byggde en plattform för att utnyttja den metoden. Inbound-metoden styrde deras produktutveckling, och de blev ett av de bästa SaaS-företagen i världen.

Så nu kan de referera till sin egen tillväxt som bevis på deras produkts och metodiks framgång. De tog en risk genom att undvika utgående taktik, och det lönade sig, vilket ökade trovärdigheten för deras lösning.

Drift tog en liknande inställning till deras företags tillväxt genom att eliminera formulär från deras webbplats och endast använda sina egna chatbots för att konvertera webbplatsbesökare för att bevisa att konversationsmarknadsföring kan vara effektiv.

När du börjar sälja till mer vanliga målgrupper måste folk se konkreta bevis på din produkts framgång innan de är villiga att köpa. Genom att själv vara det exemplet kan du expandera till dessa marknader enklare än om du var tvungen att förlita dig enbart på kundrekommendationer och fallstudier.

Takeaway

Affärstillväxt kommer från förvärv, bibehållande och expansion.

De fem tillväxthemligheterna vi har diskuterat spelar alla roller inom dessa områden – att lära dina kunder att lyckas kan hjälpa till att behålla och expandera. Produktledd tillväxt kan hjälpa till med förvärv och expansion, etc. — men du måste se till att ägna resurser åt alla dessa tre områden för att växa hållbart.

Relaterade Artiklar

Back to top button