4K-projektorer: Hur man väljer de bästa modellerna och funktionerna

0 Shares

Viktig information innan du köper en projektor

Xiaomi Full HD-projektor

Det första innan du vågar köpa en projektor är att veta vilka egenskaper som är viktiga för att fatta det bästa beslutet i vårt fall. Nedan kommer vi att numrera var och en av dem.

Projektionsteknik

Bland de olika typerna av teknik som dessa enheter använder för att generera projiceringen av bilden, hittar vi 3 möjligheter som, utan att gå in på för många tekniska detaljer, är följande:

  • Digital Light Processing (DLP) : de sticker ut för en stor nivå av kontrast, ljusstyrka och detaljer. Men ja, om du väljer de mest grundläggande modellerna implementerar manövermekanismen ett färghjul som roterar konstant, vilket kan generera brus och mindre färgnoggrannhet. De avancerade modellerna ersätter det hjulet med 3 DMD-chips som förbättrar dessa aspekter i utbyte mot en högre kostnad.
  • Liquid Crystal Display (LCD) : de har en större naturlighet i färgerna och en bra ljusstyrka men i gengäld är deras kontrast och skärpa något sämre.
  • Liquid Crystal on Silicon (LCoS) : det är en hybrid mellan interiörmodellerna, lägger till det bästa av var och en och försöker minska dess svagheter. Vi hittar bilder med hög kontrast, bra skärpa (med en nästan osynlig pixelmatris) och bra kolorimetri. Men naturligtvis, allt detta summerar till det slutliga priset som vi kommer att betala för dem.

ANSI Lumens

BenQ projektor

När du köper en projektor är en av parametrarna som vi måste titta på först ANSI lumen . Dessa markerar den kraft som projektorn kommer att kunna uppnå, det vill säga den maximala ljusstyrkan för projektionen.

Vad är detta viktigt för? Jo, för beroende på omgivningsljuset som du ska ha i rummet där du ska använda det kommer du att behöva mer eller mindre lumen om du vill se innehållet bra. Det rekommenderade lägsta värdet för denna inställning för en hemprojektor är 2 000 ANSI lumen . Tänk så klart på att lumen inte påverkar bildkvaliteten alls, det är en annan detalj som vi får se senare.

Kontrast

Som vi redan har nämnt är kontrast kommer att bero på den teknik som används av vår projektor och detta kommer direkt att påverka djupet på svärtan och den maximala ljusstyrkan för de ljusare områdena.

Det normala för en hemprojektor är att vi väljer en minimal kontrast på 2000: 1 , det vill säga skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste punkten i en bild är 2 000 gånger större.

Verklig upplösning

Om du är tydlig med att du vill välja en projektor med 4K-upplösning, var mycket försiktig när du väljer modell. Många datorer hävdar att de har en inbyggd 1080p-upplösning, vilket är kompatibel med 4K .

Detta är sant men de överensstämmer inte helt med hur vi skulle se en inbyggd 4K-upplösning . Vad de gör är att flytta pixelpanelerna för att emulera en virtuell matris med högre upplösning. Men, som vi sa, det kommer aldrig att bli detsamma som om det vore en inbyggd 4K-upplösning.

Typ av belysningskälla

En annan ganska intressant parameter att ta hänsyn till, eftersom den påverkar både projektorns livslängd och det minsta avståndet som måste placeras.

Vi kan hitta flera typer av ljuskälla för projektorer:

  • Högtrycksgaslampor : Dessa är vanligtvis kvicksilverånga eller xenonlampor. Livslängden för dessa lampor kan vara cirka 5 000 timmar.
  • LED-lampor : dessa försämras knappast med tiden och hjälper till att göra projektorn mer kompakt och lättare. De är inte eviga men de kommer att hålla länge.
  • Lasrar : denna typ av ljuskälla är den mest avancerade hittills och de med de största fördelarna. Högre ljuseffekt (når över 5 000 ANSI lumen), längre livslängd som når 20 000 timmar och bättre bildnivåkapacitet. Naturligtvis, som du kan föreställa dig, är de dyrast.

Dessutom, när det gäller avståndet där vi måste placera projektorn, är detta känt som Kastförhållande . Medan konventionella lampor eller lysdioder kommer att behöva avstånd över en meter avstånd från väggen, kan lasrarna placeras nästan nära den (värden mindre än en meter avstånd). Många projektormodeller har en avståndskalkylator, så du behöver inte oroa dig.

Projektionsyta

Och ytterligare en liten detalj innan vi fortsätter att visa dig några intressanta modeller är i förhållande till ytan dit vi ska projicera bilden av det.

Som du kan föreställa dig borde det vara vit så att bilden inte påverkas i färgnivå av väggen. Dessutom rekommenderar vi att det är helt slät , utan korn, eftersom dessa kan göra att skuggor eller konstiga saker visas i bilden.

Om du inte har en vägg hemma med dessa egenskaper rekommenderar vi att du köper en projektionsduk.

Bästa projektorer med 4K-upplösning

Nu när du vet mer på djupet alla nyckelaspekter som en av dessa utrustningar bör ha innan du skaffar den, är det dags att fatta ett beslut.

För att göra denna uppgift lite lättare för dig har vi valt ut flera intressanta modeller och vi kommer att berätta om dem nedan.

ViewSonic PX747-4K

Den första modellen vi vill prata med dig om är ViewSonic PX747-4K, vilket är det mest “ekonomiska” av hela urvalet, och vi kan köpa det för 999 euro . Den har 3 500 lumen ljusstyrka, vi kan projicera en skärm med max 300 tum, den är kompatibel med HDR och Rec. 2020. När det gäller anslutningar innehåller den en HDMI 2.0, ytterligare en HDMI 1.4, VGA, ljudingång och utgång och en USB 2.0-port.

BenQ W1720

Å andra sidan, utan att höja priset för mycket jämfört med den tidigare, finner vi detta BenQ W1720 . En 4K-projektor som är kompatibel med HDR10 och HLG, förutom att ha 100 % av Rec. 709 färgrymd och en ljuseffekt på 2 000 ANSI lumen. På baksidan har den 2 HDMI-portar (en av dem HDCP 2.2), en mini-USB och en USB 2.0, VGA-port och ljudingång/utgång. Kostnaden för denna utrustning når 1 097 euro .

ViewSonic X10-4K

Upprepa tillverkarens modell ViewSonic , vi har X10-4K modell som når 1 399 euro . Detta är en projektor med 125 % REC-kompatibilitet. 709 och stöd för HDR- och 3D-innehåll. Den är kompatibel med Alexa och Google Assistant genom röstkommandon. Den har ett kontrastförhållande på 3 000 000:1 och en effekt på 2 400 ANSI lumen. Den har WiFi-anslutning och HDMI 2.0, USB-C, USB och Micro SD-anslutningar.

BenQ TK850

Vi upprepar varumärket igen, men i det här fallet är det så BenQs tur med dess TK850 eftersom båda är de tillverkare som har 4K-projektorer till lägre priser till jorden. I det här fallet har denna modell en effekt på 3 000 ANSI lumen, 98 % av Rec. 709 färgrymd och alla möjligheter för en smart TV med Android TV. Den stöder HDR-Pro, kan projicera upp till en 100-tums skärm och har även HDR10 / HLG-stöd. Dess pris är 1 590 euro .

Samsung premiären

Samsung premiären

Till sist, och med tanke på att dess 5 900 euro kommer att undgå räckhåll för de flesta av oss, det finns det nya Samsung projektor : Premiären . Det är en laserprojektor som vi kan sätta nästan limmad på väggen, med en effekt på 2 800 lumen, 4K-upplösning och 40 W effekt i sina högtalare. Den stöder även HDR10+, kan projicera upp till en 130-tums skärm och har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1.

0 Shares