4 SEO-taktik som fungerar emot dig

0 Shares

SEO Àr en grundpelare i alla inkommande strategier. Men att överdriva det kan leda till mer skada Àn nytta.

Medan marknadsförare tidigare har lyckats identifiera vissa sökrankningsfaktorer och optimera runt dem för att tilltala Googles algoritm och öka deras ranking, har algoritmen blivit smartare och mer anvÀndarfokuserad sÄ att taktiken inte lÀngre fungerar.

MÄnga senaste uppdateringar av algoritmen har fokuserat pÄ att förbÀttra Googles förmÄga att förstÄ innehÄll sÄ att det bÀst kan svara pÄ sökfrÄgor. Det betyder att nytt, relevant och anvÀndbart innehÄll prioriteras framför tekniskt perfekta webbplatser.

HÀr Àr fyra SEO-taktiker som kan fungera mot dig:

1. Fokusera hela din SEO-strategi pÄ ett enda sökord eller Àmne

NÀr det finns ett sökord eller Àmne som du verkligen vill ranka för kan det vara frestande att fokusera hela din strategi kring det. Du kanske vill skapa flera bloggar, webbsidor och mÄlsidor som Àr inriktade pÄ en term och tillÀmpa det nÀr det Àr möjligt pÄ din webbplats.

Men nÀr du gör det kommer dina sidor att konkurrera med varandra. Genom att sprida dina anstrÀngningar över en uppsjö av sidor istÀllet för att finslipa pÄ en riktigt stark sida, minskar du i slutÀndan dina chanser att rankas bra. Detta kallas nyckelord kannibalisering.

IstĂ€llet, om det finns ett sĂ€rskilt vĂ€rdefullt sökord för dina köparpersonligheter som du vill Ă€ga, försök att rangordna det med hjĂ€lp av ett Ă€mneskluster och en pelarsidastrategi. Genom att anvĂ€nda den strategin kommer du inte bara att visa tankeledarskap i ditt kĂ€rnĂ€mne – du kommer ocksĂ„ att bevisa din expertis kring relaterade underĂ€mnen. Om du gör det hjĂ€lper dig att bygga upp din auktoritet för det kĂ€rnĂ€mnet och för relaterade frĂ„gor, vilket ökar antalet vĂ€ltrĂ€nade sökare du kan nĂ„.

2. ÖveranvĂ€ndning av ditt sökord

Det var en gÄng i tiden att anvÀnda ditt mÄlsökord ett stort antal gÄnger pÄ en sida ökade din förmÄga att ranka högt för den termen. Men sÄ smÄningom fÄngade sökmotorerna mÀnniskor som onaturligt överanvÀnder sökord och justerade sina algoritmer för att straffa istÀllet för att prioritera sökordsfyllning.

Google sĂ€ger uttryckligen till anvĂ€ndarna att inte anvĂ€nda denna strategi i sin dokumentation och förklarar, “Att fylla sidor med sökord eller siffror resulterar i en negativ anvĂ€ndarupplevelse och kan skada din webbplats rankning.”

För att undvika nyckelordsstoppning, se till att anvÀnda dina sökord pÄ ett naturligt sÀtt som ger vÀrde för lÀsaren. Kvalitet betyder mer Àn kvantitet.

3. Black-Hat Link Building

NÀr det görs pÄ rÀtt sÀtt kan lÀnkbyggande öka din domÀnauktoritet och sidrankning. Det finns dock ett antal strategier för att skapa lÀnkar med spam som kan skada din webbplats och som kan bryta mot Googles riktlinjer för webbansvariga.

Du fĂ„r till exempel inte köpa eller sĂ€lja lĂ€nkar som kan förbĂ€ttra rankningen, anvĂ€nda automatiserade program för att skapa lĂ€nkar till din webbplats eller placera lĂ€nkar pĂ„ andras webbplatser utan deras godkĂ€nnande. Google varnar ocksĂ„ för “överdrivna lĂ€nkutbyten”.

Ett stort antal webbplatser med lÄg auktoritet som lÀnkar till din kan fÄ ner din domÀnauktoritet, och om dessa lÀnkar ser skrÀppost ut för Google kan du ocksÄ bli straffad för det.

Under en session pÄ Google Search Central kontorstid sa Webmaster Trendanalytiker John Mueller att det totala antalet bakÄtlÀnkar du har inte pÄverkar din rankning lika mycket som kvaliteten pÄ dessa lÀnkar.

SÄ, nÀr du bygger lÀnkar, fokusera pÄ att gÄ efter webbplatser som har hög relevans för din.

4. Filtrerar inte IP:er i Google Analytics

Det Àr troligt att interna intressenter som anstÀllda och de leverantörer du arbetar med spenderar mycket tid pÄ din webbplats. Om du inte filtrerar deras IP-adresser i din analysplattform kommer deras sökningar, besök och interaktioner med din webbplats att rapporteras lika mycket som dina potentiella kunders aktiviteter.

Även om detta inte kommer att skada din ranking eller trafik direkt som nĂ„gra av de andra taktikerna som nĂ€mns, kommer det att skada din förmĂ„ga att rapportera korrekt om dina anstrĂ€ngningar – vilket gör att du missar problem som uppstĂ„r.

SÄ det Àr viktigt att filtrera bort IP-adresserna för interna intressenter sÄ att deras handlingar inte orsakar toppar i din trafik som mÄlar en felaktig bild av ditt innehÄlls prestanda.

Takeaway

Det finns inga genvÀgar i SEO. SÄ om du ser nÄgon prata om ett superenkelt sÀtt att drastiskt förbÀttrat sin ranking, ta deras rÄd med en nypa salt.

Även om det finns “snabbare” vinster, Ă€r SEO totalt sett ett lĂ„ngt spel och Google Ă€r smartare Ă€n nĂ„gonsin. Dess algoritmer Ă€r byggda för att avgöra nĂ€r mĂ€nniskor försöker dra ullen över ögonen, och ju smartare tekniken blir, desto svĂ„rare blir det att fĂ„ dragkraft frĂ„n allt som inte Ă€r anvĂ€ndarstyrt.

0 Shares