4 saker du har fel om webbplatsens användarupplevelsedesign

0 Shares

shutterstock_766485247

Om du någonsin har gått igenom processen att designa en webbplats, så har du förmodligen kastat runt termen “användarupplevelse.”

Tyvärr finns det ett antal missuppfattningar som svävar runt om UX. I motsats till vad många tror, ​​omfattar termen så mycket mer än bara utseendet och känslan på en webbplats. När du pratar om att skapa en upplevelse för dina användare borde du verkligen prata om allt från skyltfönster till sociala medier.

Med andra ord, UX hanterar alla engagemang en person har med ditt företag. Naturligtvis är din webbplats ofta det första engagemanget som potentiella kunder har med ditt företag — så det är viktigt att få det rätt.

Här är fyra vanliga missuppfattningar om webbplats UX-design.

4 saker du har fel om webbplatsens användarupplevelsedesign

1. UX handlar om så mycket mer än vad du ser på sidan.

Som vi nämnde tenderar de flesta att konceptualisera UX som gränssnittsdesign och visuell design. Detta skrapar dock inte ens på ytan av det arbete som UX-designers gör. En UX-designer måste överväga:

… och mycket mera. Ja, det är otroligt viktigt att se till att din webbplats är användarvänlig – men du måste ta av skygglapparna och överväga hela ditt varumärke också. Den sammanhållningen återspeglas undermedvetet i användarens engagemang, så om din webbplats inte matchar resten av ditt varumärke kommer dina framtidsutsikter att skjutas upp.

Apple är ett bra exempel på ett företag med en holistisk UX-strategi; oavsett var du stöter på deras varumärke, vare sig det är i butiken, på din iPhone, surfar på deras webbplats på en Microsoft-dator eller tittar på en av deras reklamfilmer, ser, känns och låter det alltid som Apples varumärke.

2. När det kommer till inkommande, är friktionsfri design inte alltid rätt väg att gå.

I webbdesignens värld hör vi mycket om konceptet “friktionsfri design.” Friktion inkluderar naturligtvis all interaktion som kräver medveten tanke från användarens sida.

I de flesta fall bör ditt mål vara att ge en så friktionsfri upplevelse som möjligt för användaren. Om en användare inte kan hitta kontaktinformationen för att nå ditt företag eller om de kämpar för att hitta X-knappen för att lämna ett popup-fönster, kommer de att bli frustrerade.

Men när det kommer till inkommande marknadsföring finns det en viss grad av friktion du behöver införa för att se till att du konverterar rätt besökare och får tillräckligt med information för att vårda dem senare. På det sättet måste friktionen vara avsiktlig för att säkerställa att du skickar de rätta leadsna till dina säljare samtidigt som du erbjuder en så smidig användarupplevelse som möjligt.

3. För att skapa en bra användarupplevelse måste du tala rätt språk.

På tal om sömlös, en del av att tillhandahålla en utmärkt användarupplevelse inkluderar att använda ett språk som är kortfattat, konsekvent och lätt att förstå.

Till exempel, när du skriver uppmaningar vill du använda det tydligaste och mest handlingskraftiga språket som är möjligt för att förmedla till läsaren exakt vad du vill att de ska göra, t.ex. “ladda ner” eller “prenumerera” istället för “ja ” eller ”skicka in”.

När det gäller segmentering är det alltid en utmaning att se till att användarna identifierar sig på rätt sätt, men en utmaning som löses genom noggrann användning av språk. Om en av dina potentiella kunder identifierar sig som X, men du kallar dem Y på webbplatsen, kommer de sannolikt inte att kunna segmentera sig själva på rätt sätt, vilket minskar den övergripande upplevelsen på din webbplats.

4. UX börjar med en mördande innehållsstrategi.

Alltför ofta börjar utvecklare med att designa webbplatsen och försöker senare skapa en kopia för att passa in i den ursprungliga designen. För effektiv UX måste innehåll introduceras tidigt i processen. Detta säkerställer att sidan inte bara är attraktiv för användare utan också strukturerad för att stödja innehållet den innehåller.

När du bygger wireframes för din webbplats, inkludera innehållet i de ursprungliga wireframes. Definiera målen för varje sida för att säkerställa att informationsarkitekturen är stabil; om du inte kan formulera syftet med en sida kanske du inte behöver det.

Att börja med innehållsstrategi hjälper dig att identifiera och eliminera duplicerat eller onödigt innehåll för att effektivisera din webbplats och förbättra dess genomsökningsbarhet. Majoriteten av användarna spenderar inte mer än 60 sekunder på en enda sida, så innehållet måste läsas tydligt och enkelt så att de kan hitta den information de letar efter så snabbt som möjligt.

Från produkt till varumärke till webbnärvaro, UX finns överallt

“Användarupplevelsen omfattar alla aspekter av slutanvändarens interaktion med företaget, dess tjänster och dess produkter”, säger Donald Norman, en av kraftpaketen inom UX-design.

Med andra ord, grunden för en användarvänlig webbplats omfattar allt från din publik och din innehållsstrategi till ditt varumärke och dina produkter. Innan du kan skapa en trevlig användarupplevelse på din webbplats måste ditt sätt att tänka på UX förändras.

0 Shares