Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

3dfx Voodoo5 5500

Introduktion

Förra årets Fall Comdex i Las Vegas var den stora debuten av 3dfx:s VSA-100-arkitektur som användes i Voodoo 4/5-serien av kort. 3dfx hade hållit allt under hårt skydd innan tillkännagivandet slutligen gjordes på vaxmuseet i Venedig. Efter lanseringen publicerade vi följande tankar i vår 3dfx Voodoo4 / Voodoo5 Comdex 99 Preview:

Vi förväntade oss alla ett påfyllningsgradsmonster av 3dfx och produkterna de tillkännagav baserade på VSA-100 lyckades uppfylla varenda en av våra förväntningar.

Naturligtvis var det nästan nio månader sedan och saker och ting har förändrats ganska mycket sedan dess. “Monsterfyllningshastigheten” på 1,33 gigapixel/s som utlovats av toppen av raden Voodoo5 6000 AGP har ännu inte dykt upp någonstans – i händerna på både konsumenter och recensenter. Voodoo5 6000, som ursprungligen var planerad att släppas kort efter 5500-modellen, har återigen försenats med ett nytt släppdatum sommaren 2000. 3dfx skyller situationen på “komponentbrist”, vilket är ganska vagt. Våra källor säger oss dock att de komponenter som är en bristvara är själva VSA-100-chipsen, vilket är vettigt med tanke på den aktuella situationen. På samma sätt lanseras inte Voodoo4 4500 för närvarande eftersom 3dfx hellre skulle avleda de tillgängliga VSA-100-chippen till den högre marginalen Voodoo5 5500.

Voodoo5 5500 AGP-modellen är dock tillgänglig nu och har levererat den utlovade fyllhastigheten på 667 megapixel/s som ursprungligen tillkännagavs på Comdex. Vid tidpunkten för tillkännagivandet verkade 667 megapixlar massiva med NVIDIAs nyss släppta GeForce som pumpade ut 480 megapixlar/s. Men nu, NVIDIAs toppmodell GeForce 2 GTS, ger en rejäl 800 megapixel/s. Ännu viktigare är dock att GeForce 2 GTS’ texelfyllningshastighet är 1,6 gigatexels/s, vilket är mer än dubbelt så mycket som Voodoo5 5500 och till och med den outgivna Voodoo5 6000, där pixel- och texelfyllningshastigheten är identiska för 3dfx-korten. Tiderna har verkligen förändrats – det råder ingen tvekan om det.

Men 3dfx tror fortfarande att de har bättre funktioner på sin sida, trots bristen på hårdvara T&L på sina kort. Nyckeln är 3dfx:s T-buffert, uppkallad efter dess skapare Gary Tarolli, som ger ett antal specialeffekter, inklusive FSAA, rörelseoskärpa, skärpedjup och mjuka skuggor. NVIDIA har hoppat på tåget med sin egen FSAA-implementation men 3dfx hävdar att deras lösning ger bättre bildkvalitet. Vi kommer att undersöka FSAA-debatten om bildkvalitet i en kommande artikel som fokuserar specifikt på det, men för nu ska vi kort säga att våra första intryck ger 3dfx fördelen här.

Roligt hur tiderna har förändrats, med NVIDIA som blev hastighetskungen och 3dfx den största förespråkaren för bildkvalitet. Det var inte så länge sedan som NVIDIA utropade 32-bitars färg som nästa nyckelfunktion för 3D-acceleratorer, medan 3dfx fortsatte att insistera på att hastigheten var kung.

Hade 3dfx nått sitt ursprungliga mål från hösten 1999, skulle Voodoo5 konkurrera med GeForce SDR och GeForce DDR. I en sådan situation skulle Voodoo5 ha den klara fördelen ur synvinkeln av rå kraft. När det gäller funktioner skulle 3dfx inte skada lika illa som de skulle vara den enda med en rimlig FSAA-implementering eftersom GeForce 256 helt enkelt inte är tillräckligt kraftfull för att utföra FSAA vid spelbara bildhastigheter i de flesta spel. Även om Voodoo5 inte har T&L, har titlar som drar fördel av T&L dykt upp på marknaden just nu – så även om det skulle ha gjort liten skillnad under hösten, är det en funktion som blir allt mer önskvärd nu.

Kunde ha, skulle ha, borde ha gjort spelar ingen roll för idag. Det vi har idag är Voodoo5 5500 som 3dfx måste klara sig någorlunda bra för att hålla dem flytande tills nästa generations produkt. Vi förhandsgranskade Voodoo5 5500 redan i april, men det sista kiseln och drivrutinerna har äntligen anlänt till AnandTech-labbet och kort är nu tillgängliga efter en sista kompatibilitetsrelaterad fördröjning. Låt oss ta en titt och se om Voodoo5 5500 har en chans.