Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

3dfx Voodoo 5 5500 PCI

Voodoo5 5500 PCI

Med den nuvarande trenden med datorer så snabbt som det är, är frustration en vanlig känsla. Denna frustration är en känsla som inte bara kändes av den avancerade användaren som spenderade stora pengar på att bygga sitt drömsystem bara för att finna det föråldrat på mindre än 6 månader, utan det är en känsla som delas över hela linjen. Oavsett om det är en tillfällig användare som köpte ett OEM-system bara för att upptäcka att systemet på kort tid inte längre räckte till för hans behov eller en förälder som fick en dator bara för att upptäcka att den inte skulle spela de spel som var födelsedagspresenter , “att bränna sig”, som det också brukar kallas, är en smärta som är nära förknippad med datorer.

Denna smärta är inte bara ett resultat av OEM-system som verkar “gynna” just den OEM:s produkter utan också med den blixtsnabba hastigheten med vilken teknologin förändras. System köpta så sent som förra månaden kan drabbas av dessa problem, vare sig det är från äldre CPU-socketstilar som Super Socket 7 eller brist på tillgängliga PCI-platser för användning i uppgraderingar. Även om inkompatibla CPU-kortplatser verkar orsaka störst förödelse på äldre system, producerades innovationer som en socket eller en spänningsregulator med dessa problem i åtanke, vilket gör vägen till uppgradering enklare än tidigare. Ett problem som kvarstår för många användare är dock 3D-acceleration.

Ända sedan 440LX introducerades 1997 har Intel inkluderat en AGP-port för användning med nuvarande grafikkort. Även om detta kan verka som eoner i datorvärlden och det är sant att många äldre chipsetanvändare för länge sedan har uppgraderat, har Intel erbjudit AGP-kortslösa moderkort riktade mot OEM-marknader. Med introduktionen av i810-moderkortet producerade Intel en mycket attraktiv lösning för OEM-systembyggare: inkludera ett integrerat “AGP”-kort och utelämna AGP-platsen helt. Detta gav inte bara lägre tillverkningskostnader för moderkort, det resulterade också i lägre systempriser eftersom ett dyrt grafikkort inte längre var nödvändigt. Denna perfekta plan för OEM-systembyggare visade sig vara den perfekta mardrömmen för datorhandlare.

Även om den integrerade i752-härledda videon på i810 visade sig vara en attraktiv lösning för 2D-användning, har processorns 3D-bildkapacitet ända sedan den introducerades legat efter konkurrenternas. Tiden har bara ökat detta gap, vilket gör i810 nästan värdelös i nyare 3D-accelererade programvarutitlar. Den enkla lösningen skulle vara att uppgradera, ersätta den åldrande budgeten i752 integrerade videolösningen med ett nyare grafikkort. Hur enkelt detta än låter, visade det sig vara en skrämmande uppgift för i810-ägare. Utan AGP-port fick i810-ägare som letade efter en uppgradering av grafikkortet inte bara ett dåligt produktutbud utan också ett gammalt. Visst, de senaste GeForce- och GeForce 2-chippen kan användas i ett PCI-grafikkort, men på grund av vad tillverkarna tror är låg efterfrågan verkar det som att alla planer för en GeForce-baserad PCI-lösning har skrotats. Faktum är att det mest kraftfulla grafikkortet som gjordes för användning i en PCI-kortplats var TNT-2, men även PCI-versioner av dessa kort är extremt svåra att hitta. Detta lämnade användare med bara två genomförbara alternativ som faktiskt var tillgängliga: TNT och Voodoo3 3000.

Det råder ingen tvekan om att båda korten är åldrade, i bästa fall, men hey, nästan allt är bättre än den integrerade i810-videolösningen. Voodoo3 3000-korten visade sig vara det minsta av de två onda för många användare, vilket gör det till ett val för många i810-ägare som vill spela spel. Dessa kortförsäljningar har alltid visat sig vara en märkbar del av 3dfx detaljhandelsförsäljning och många misstänkte att deras senaste erbjudande, Voodoo5 5500, skulle ersätta sin bror som det valda kortet för inte bara i810-användare utan för alla som tvingades använda ett PCI-grafikkort på dagens senaste spel. PCI Voodoo5 5500 är äntligen här, en kort tid efter att AGP-versionen kom till butikerna. Kommer kortet att leva upp till 3dfx historia av att tillhandahålla ett high end-kort för PCI-system? Låt oss ta en titt.