Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

32 GB-moduler från G.Skill och ZADAK granskade

Två minnesmodulföretag, G.Skill och ZADAK, har utvecklat ett nytt minnesformat med DDR4-minne med dubbla kapaciteter. Dessa nya moduler sätter motsvarande två standardmoduler på en PCB, vilket gör att en minnesmodul fungerar som två. Båda företagen har introducerat 2×32 GB-kit. Som ett resultat är dessa minnesmoduler dubbla kapaciteten jämfört med vanligt DDR4-minne, med nackdelen att de också är dubbla höjden. Vi har testat båda tillgängliga kit med denna teknik, båda kommer in på DDR4-3200: G.Skill TridentZ RGB DC DDR4-3200 och ZADAK Shield RGB DC DDR4-3200.

Dubbelhöjdsminne?

En av nackdelarna med moderkort med liten formfaktor är att de bara har två minnesplatser. De flesta konsument-DDR4-moduler kan ha en maximal kapacitet på 16 GB per modul, vilket för mini-ITX skulle innebära en maximal kapacitet på 32 GB. För ATX-moderkort betyder detta vanligtvis en maximal kapacitet på 64 GB. Användare som vill bygga dessa små formfaktorsystem har historiskt sett begränsats till 32 GB – dessa nya moduler fördubblar kapaciteten till 64 GB.

Det finns för närvarande tre moderkort validerade för detta nya minne med dubbla höjder:

 1. ASUS ROG Maximus XI Apex (Z390)
 2. ASUS ROG Maximus XI Gene (Z390)
 3. ASUS ROG Strix Z390-I Gaming

Dessa är alla Z390-moderkort för chipset, och gäller således Intels 8: e och 9: e processorer. I den här översynen använde vi en i7-8700K, och den hade inga problem. Vi testade på några andra moderkort från MSI och ASRock, men dessa system publicerades inte. Det verkar som om minnet har utvecklats i samband med samtidig validering med ASUS.


Vänster till höger: ZADAK Shield RGB DC, G.Skill TridentZ RGB DC,
G.Skill TridentZ RGB & Corsair Vengeance LPX

Varje minnesföretag erbjuder endast ett valt antal kit, antagligen på grund av den låga upptagningsgraden för moderkortet de är validerade för, men också sannolikt på grund av kostnad.

G.Skill erbjuder tre olika ‘TridentZ RGB DC’ -minnesatser, vardera 2×32 GB:

 1. G.Skill TridentZ RGB DC DDR4-3000 CL14
 2. G.Skill TridentZ RGB DC DDR4-3200 CL14
 3. G.Skill TridentZ RGB DC DDR4-3200 CL14 (lösare sekundära latenser)

ZADAK erbjuder däremot fem “Shield RGB DC” -minnesatser, vardera 2×32 GB:

 1. ZADAK Shield RGB DC DDR4-2666 CL16
 2. ZADAK Shield RGB DC DDR4-3000 CL16
 3. ZADAK Shield RGB DC DDR4-3200 CL16
 4. ZADAK Shield RGB DC DDR4-3200 CL14
 5. ZADAK Shield RGB DC DDR4-3600 CL16

Alla dessa kit (utom ZADAKs DDR4-2666) har en märkspänning på 1,35 VGSkills kit har inte associerade MSRP på grund av hur G.Skill fungerar, men ZADAK har delat att deras minnesuppsättningar kommer att börja från MSRP på $ 800.

Fördelen med tätt (r) minne är att moderkort kan dubbla upp till maximal kapacitet utan att behöva fyra minnesplatser. Alla tre listade moderkort, Apex, Gene och Z390-I Gaming, har bara två minnesplatser vilket gör dem till perfekta mål, även om bara en är mini-ITX och de andra två kunde ha haft fyra minnesplatser på plats. Anledningen till att endast dessa ASUS-moderkort stöds just nu beror på samarbetet mellan företagen: ZADAK säger att modulerna var “samutvecklade” men misslyckades med att gå i detalj om vem som designade vad. Icke desto mindre är dessa moduler för närvarande ASUS exklusiva.

Dubbel höjd: svalare urval

Med hjälp av ett minne som är dubbelt så högt som en normal modul kommer vissa andra begränsningar att spela: nämligen den CPU-kylare som används har mindre utrymme att existera.

Den nästan universella avsikten i denna miljö, om inte en CPU med låg effekt används, är att en vätskekylare ska vara i spel.

Under Heatsinks

Vi kommer att gå in mer i detalj på de specifika satserna över sidan, men båda minnesmodulerna fungerar på liknande sätt.

Med 8 Gb Samsung B-die-chips skulle en vanlig 16 GB-modul ha 16 av dem för att göra upp till kapacitet. För att dessa moduler ska nå 32 GB per modul finns det 32 ​​x 8 gigabit-chips. Dessa är uppdelade i två rader med sexton marker och fungerar som om det finns två minnesmoduler på samma kanal. Moderna mainstream-processorer stöder “två DIMM-moduler per kanal”, vilket betyder två minnesmoduler per kanal, vilket är anledningen till att moderkort för dubbla kanalprocessorer har totalt fyra kortplatser. Genom att sätta två moduler på ett kretskort behövs bara en plats för att träffa “två DIMM-moduler per kanal”.

Man skulle anta att signaleringen skulle vara annorlunda, men inom samma kanal skulle en normal uppsättning minnesmoduler använda samma spår och antingen (a) kedjekedja, eller (b) delas nära slutet för att stödja båda simulerat. Det finns stabilitetsfördelar med (b) -metoden, känd som T-topologi, men det är ofta svårare att göra. Hur som helst, eftersom två minnesmoduler på samma kanal inte behöver separata spår av moderkortet, är det det som gör dessa moduler möjliga. Det finns några ytterligare finjusteringselement till systemet också, som med allt minne.

I slutändan kunde alla minnesleverantörers marker ha använts, men både G.Skill och ZADAK har gått med Samsung B-die, som är kända för att vara bra överklockningsfokuserat minne. Det hjälper sannolikt också att optimeringarna för ett företags kit också hjälpte till det andra, eftersom olika IC: er skulle ha olika krav på firmware.

I slutändan med denna recension vill vi svara på följande frågor:

 1. Finns det någon prestandaskillnad mot vanliga 16 GB-moduler, och
 2. Hur påverkas kraftuttaget?

Målet för båda svaren ska vara negativt: vi borde inte förvänta oss någon skillnad i prestanda och ingen effektskillnad. Vi gör också lite överklockning för att se om de kan pressas hårdare även i denna formfaktor.

Testa säng och metodik

Testuppsättning
Processor Intel i7-8700K, 95W, $ 359 / 1ku
6 kärnor, 12 trådar, 3,7 GHz (4,7 GHz Turbo)
Moderkort ASUS ROG Strix Z390-I Gaming (BIOS version 1003)
Kyl Corsair H100i V2
Strömförsörjning Thermaltake Toughpower Grand 1200W guld PSU
Minne testad 2x32GB G.Skill TridentZ DC RGB DDR4-3200 CL14 (1,35 V)
2x32GB ZADAK Shield DC RGB DDR4-3200 CL14 (1,35 V)

2x16GB G.Skill TridentZ RGB DDR4-3200 CL14 (1,35 V)
2x16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 CL14 (1,2 V)
2x8GB TeamGroup Night Hawk RGB DDR4-3000 CL16 (1,35 V)
Grafikkort ASUS GTX 980 STRIX (1178/1279 Boost)
Hårddisk Crucial MX300 1TB
Fall Öppna testbädden
Operativ system Windows 10 RS3 inc. Spectre / Meltdown Patches

Ny testsvit: Spectre och Meltdown Hardened

Vår benchmarking-svit för moderkort, som inkluderar våra korta CPU-prestandatester och speltester, valdes i samband med vår nya 2019-bänksvit. Vårt testbänk-OS har uppdaterats med drivrutiner, nyare programvara och som med våra CPU-testuppdateringar, inkluderar även Spectre och Meltdown-korrigeringar.

Sidor i denna recension

 1. Dubbel kapacitet, dubbel höjd RAM [this page]
 2. G.Skill TridentZ RGB DC Översikt: Analys av styrelsens komponenter
 3. ZADAK Shield RGB DC Aura2 Översikt : Ser att den icke-hårdvara delen
 4. CPU-prestanda
 5. Spelprestanda
 6. Kraftanalys
 7. Överklockningsprestanda
 8. Slutsats