Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

300 ByteDance-anställda brukade arbeta för kinesiska statliga medier

I en rapport som släpptes av Forbes i fredags avslöjades det att minst 300 anställda i dess moderbolag ByteDance brukade arbeta i kinesisk statsstödd media. Med dessa mediaenheter som vanligtvis används för att sprida propaganda ledd av den kinesiska regeringen, återuppstår dessa fynd oro kring TikToks säkerhetspraxis igen.

Forskarna, som undersökte LinkedIn-profilerna för hundratals ByteDance-anställda, fann att 23 ByteDance-direktörer hade en historia av att arbeta i statliga medier. Dessa direktörer har nu övervakat företagets stora delar, inklusive offentliga angelägenheter, företagens sociala ansvar och mediesamarbete.

Överraskande nog antydde rapporten också att det fanns karriäröverlappningar för många arbetare, med 15 ByteDance-anställda som fortfarande innehar positioner på anmärkningsvärda statligt stödda mediebyråer.

Av de 300 profiler som beskrivs i rapporten tillhörde cirka 50 TikTok-anställda. Dessa profiler inkluderade en nuvarande TikTok “strategiledare”, som tidigare var anställd av “China Internet Information Center” och en innehållsstrategichef som tidigare var chefskorrespondent för Xinhua News.

På frågan om kommentarer avböjde BtyeDance och TikTok att svara på om de samarbetade med kinesiska statliga medier. De förnekade dock inte deras anställdas kopplingar till dessa byråer.

Är staten till privata medier en normal karriärväg?

Även om resultaten av Forbes senaste rapport ser ganska kränkande ut, finns det inga direkta bevis som tyder på att dessa kinesiska företag har kontakt med staten.

På frågan om karriärövergången förklarade Jennifer Banks, talesperson för ByteDance, att företaget fattar “anställningsbeslut enbart baserat på en individs professionella förmåga att göra jobbet” ⁠— inklusive för personer som “tidigare har arbetat i statlig eller statlig media positioner i Kina.”

James Lewis, chef för Strategic Technologies Program vid Center for Strategic and International Studies (CSTS) antydde också att ByteDances band till staten kan vara ofarliga. Han förklarade att på grund av de konkurrenskraftiga lönerna som ges av ByteDance och TikTok är det knappast förvånande att arbetare migrerade från statligt stödda till privata medieföretag.

”Det är nog en normal karriärväg; Jag är säker på att ByteDance betalar mer, men banden tillbaka till den gamla gården kan vara oroande”, säger James Lewis, direktör på CSTS.

Lewis släpper dock inte arbetarna helt. Han sa också att “banden tillbaka till det gamla hemmanet kan vara oroande”, vilket återspeglar oron från många lagstiftare och civila här i USA

Men det är inte första gången som företaget i sociala medier hamnar i varmt vatten. Så om du har bott under en sten de senaste månaderna, är det här varför TikToks nära kopplingar till den kinesiska staten berör så många människor.

TikToks meritlista med datasekretess

TikToks relation med amerikanska lagstiftare har varit tumultartad sedan appen kom in på vår marknad tillbaka 2018. Trumps presidentskap försökte till och med förbjuda den sociala medieplattformen 2019 för att hota den nationella säkerheten.

Oron kring TikToks hantering av privat information nådde dock nya höjder när en Buzzfeed-undersökning avslöjade att ByteDance-anställda hade kunnat komma åt känslig data som tillhörde amerikanska användare i flera år.

Dessa farhågor väcktes ytterligare när en rapport från Internet 2.0 anklagade företaget för att “aggressivt” skörda data genom att begära fler tillstånd än vad som var nödvändigt.

Nu har TikTok visat sig ha ännu djupare förbindelser med den kinesiska staten än väntat, många experter fruktar att den kinesiska regeringen kan utnyttja appens globala räckvidd och tillgång till amerikanska data till sin fördel.

Omfattningen av TikToks samarbete med den kinesiska staten är fortfarande oklart. Men för dem som är skeptiska till TikToks hantering av personuppgifter kan VPN vara ett effektivt sätt att förbli privat medan du rullar i appen. Om du är ny med verktyget, läs mer om bästa VPN-tjänsterna här.