Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

2012 iPad-uppföljning: Galaxy Tab 10.1 LTE-jämförelse

Som med alla saker i livet, spänner jobbet med att granska en produkt ett spektrum av alternativ. I ena änden av spektrumet har du den snabba förhandsgranskningen som maskerar sig som en recension. I andra änden har du det långsiktiga vägtestet, som sträcker sig över månader av användning och verkligen tar upp hur produkten är att leva med. Att balansera behoven i båda ändarna av spektrumet är mycket svårt. Gå för långt åt ena sidan och du får inget annat än diskussionspunkter för pressmeddelanden. Gå för långt till den andra och du slutar med en recension som är potentiellt irrelevant när den publiceras. Mitt mål är att alltid hitta en balans i att leverera något djupt som också kommer i rätt tid. Vanligtvis sker det på bekostnad av sömnen, eftersom det finns ett begränsat antal timmar på ett dygn.


Vår senaste recension av den nya iPad gick in i detalj på ett antal ämnen – allt från skärmen till SoC, samt diskuterade användbarhet. Jag har ett annat inlägg som jag ska göra för att prata om några fynd på användbarhetssidan, men idag vill jag fokusera på något som jag lämnade utanför den ursprungliga recensionen: en jämförelse med Samsungs Galaxy Tab 10.1 LTE. I intresset av att inte ta ännu längre tid att få ut iPad-recensionen, trimmade jag ned jämförelsepunkterna till ASUS Transformer Prime och Motorolas Xyboard för batteritid och prestanda. Som nyare surfplattor, och med TF Primes position som vår favorit Android-surfplatta, var jämförelsen vettig. Som många av er dock påpekade erbjuds Galaxy Tab 10.1 också i en LTE-smak och skulle ha gjort en bra jämförelse. Innan TF Prime fanns Galaxy Tab 10.1 och det var vår mest önskade Android-surfplatta ett tag.

Skärmen

Galaxy Tab 10.1 LTE använder Samsungs egen 1280 x 800 Super PLS-skärm, som vi älskade för ett år sedan. Hur går det ihop med iPadens Retina Display? När det gäller ljusstyrka och kontrast är det definitivt konkurrenskraftigt:

Men när du väl börjar titta på färgkvalitet och färgskala faller Galaxy Tab i linje med den gamla standarden. Samsung levererar liknande en liknande färgomfångsprocent till iPad 2:s skärm, men täckningsområdet är annorlunda som du kan se i galleriet nedan.

Båda saknar den nya iPads nästan fulla täckning av sRGB-utrymmet.

Delta E-värdena återspeglar vad våra CIE-diagram säger oss, färg- och gråskalenoggrannheten är helt enkelt bättre på den nya iPad:Notera att ASUS TF Prime faktiskt klarar sig bättre i gråskala dE-testerna än iPad. Apple må ha höjt ribban, men vi är fortfarande inte i närheten av perfektion här.

Återigen har vi bilder tagna med samma förstoring av subpixelstrukturen för alla dessa skärmar i ordningsföljd efter ökande pixeltäthet:Apple iPad 2, 1024 x 768, 9,7 tum
ASUS Eee Pad Transformer Prime, 1280 x 800, 10,1 tumSamsung Galaxy Tab 10.1, 1280 x 800, 10,1 tumApple iPad Retina Display (2012), 2048 x 1536, 9,7 tumApple iPhone 4S, 960 x 640, 3,5 tum

Prestanda

Galaxy Tab 10.1 tar oss tillbaka till en tid då NVIDIAs Tegra 2 var kung. Det var bara ett år sedan som detta var sant. OMAP 4 var sen, Tegra 3 var en evighet borta och ingen annan hade en Cortex A9-baserad SoC med dubbla kärnor i fraktprodukter. Tyvärr, med dagens standarder, är Tegra 2 ganska långsam. Inte så mycket på CPU-sidan, utan på GPU-sidan. Tegra 2 saknade de extra beräknings- och effektivitetsförbättringar som behövdes för att verkligen köra en 1280 x 800 skärm. Kombinera det med uppsvällningen från Samsungs TouchWiz-uppdatering till Honeycomb och du får inte en mycket smidig upplevelse på Galaxy Tab 10.1, särskilt jämfört med ASUS ICS-aktiverade, Tegra 3-utrustade Transformer Prime.

GPU-prestandasiffrorna stöder våra subjektiva resultat (fler siffror här):

I vår iPad-recension talade jag om att spelupplevelsen på Tegra 3 är ganska bra med Tegra Zone-titlar. Faktum är att om ett spel är tillgängligt för både iOS och Tegra Zone, ser Tegra-versionen vanligtvis bättre ut tack vare NVIDIAs investering av ytterligare utvecklarresurser för titeln. Trots den visuella klyftan tenderar båda plattformarna att erbjuda bra spelupplevelser. iOS-appbutiken är lättare att navigera och kompatibilitet med enheter är mindre ett problem där, men utvecklare på båda sidor om staketet försöker leverera en upplevelse av ~30 fps oavsett plattform. Tegra 2-upplevelsen är inte dålig, men du måste köra spel som GTA3 med lägre kvalitetsinställningar för att få liknande bildhastigheter som Tegra 3.

Batteri-liv

iPadens gigantiska batteri gjorde att den höll lite längre på LTE än Motorolas Xyboard 10.1, men hur är det jämfört med Galaxy Tab 10.1? På LTE klarar sig inte Galaxy Tab 10.1 lika bra som Xyboard:

Några av er frågade om batteritid för videouppspelning av den nya iPad. Med vårt gamla 720p, no-bframes-test lyckades jag 10,02 timmar på den nya iPaden – påtagligt mindre än iPad 2 men över vad Apple hävdar att du kan förvänta dig av den nya surfplattan. Jag måste sätta ihop ett 1080p, högprofilsvideouppspelningstest nu när fler surfplattor kan spela upp strömmar med högre kvalitet. Jag kanske gör det som förberedelse för TF700-recensionen…

Slutord

Be och du ska få (om tiden tillåter). För er som frågade hoppas jag att de uppgifter som delas här är vad ni letade efter. Jag har också uppdaterat vår ursprungliga iPad-recension med alla dessa data. Kort sagt, Galaxy Tab 10.1 LTE är en användbar men inte dramatiskt annorlunda jämförelsepunkt från Android-lägret. På kort sikt är ASUS Transformer Pad Infinity vad jag hoppas ska bli en bättre konkurrens.


Vidare till nästa…