Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

15,35 % royaltyökning för låtskrivare på Spotify och andra streamingplattformar i USA

Låtskrivare kommer att se en royaltyhöjning på 15,35 % från 2023-2027.

National Music Publishers’ Association (NMPA0, Nashville Songwriters Association International (NSAI) och Digital Media Association (DiMA) har meddelat en 15,35 % royaltysatsen för låtskrivare i USA, rapporterar MBW.

Ett gemensamt förslag från de tre organen till Copyright Royalty Board (CRB) föreslår att den nya on-demand-strömningsmekaniska hastigheten i USA bör höjas till 15,35 % under perioden 2023-2027.

Detta avtal kommer att ge högre royaltysatser för låtskrivare och musikförlag, främja hållbarhet, innovation och fortsatta investeringar för hela branschen och inleda en ny era av samarbete mellan alla parter.

NMPA, DiMA och NSAI

Även om CRB fortfarande kan förkasta förslaget om rimliga invändningar skulle inträffa, har de digitala musik- och musikförlagsrepresentanterna kommit överens om royaltyhöjningen.

Därför är det hoppfullt att CRB också kommer att instämma i förslaget.

Ökningen kommer dock att fasas in under femårsperioden snarare än på en gång.

När man talar om saken förklarar ett gemensamt pressmeddelande från NMPA, DiMA och NSAI:

“Affären inkluderar också ett antal förändringar av andra komponenter i priset, inklusive höjningar av miniminivåerna per abonnent och beräkningarna av ‘Total Content Costs (TCC)’ som återspeglar de priser som tjänsterna betalar till skivbolagen.

Pressmeddelandet fortsätter: “När streamingtjänsterna fortsätter att förnya sig för att leverera låtskrivares verk till ett växande antal betalande fans, moderniserar avtalet också behandlingen av “paket” av produkter eller tjänster som inkluderar musikströmning och uppdaterar hur tjänster kan erbjuda incitament till locka nya abonnenter till musikens ekosystem.”

Denna historiska bosättning är resultatet av att låtskrivare gör sina röster hörda. Istället för att gå till rättegång och fortsätta år av konflikter, går vi istället framåt i samarbete med de högsta priserna någonsin, garanterat.

David Israelite, NMPA:s vd och koncernchef