Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

15 saker du behöver veta om framtidens arbete

För några år sedan avundades vi bankanställda. Vi såg dem som symbolen för framgång med sina stärkta, bländande vita skjortor och svarta som jordpolerade skor. Millennials som jag gick i skolan med den speciella drömmen om att jobba på banken. Några år senare har historien blivit en helt annan. De flesta människor idag kommer att avvisa till och med tanken på ett bankjobb. Varför?

Arbete idag och i en nära framtid visar på oöverträffade möjligheter, men också betydande utmaningar. Globaliseringen, den senaste tidens covid-pandemi och demografiska förändringar har en djupgående inverkan på samhället och arbetsmarknaden. Det är verkligheten. Förändring är inte förhandlingsbart. Men de flesta föreställer sig inte förändring; de ser det först efter att det har kommit. Tja, vi hoppas att du inte är som de flesta andra.

Få upp till $100 000 studielån för din master i USA eller Kanada – se om du är kvalificerad


Så i dagens POST ger vi dig 15 saker att behöva veta om framtidens arbete.

Det här inlägget kommer till dig av After School Africa. Om du är ny på dessa inlägg från oss, välkommen. Vi strävar efter allsidig utbildning av unga afrikaner. Överväg att gå med över 20 000 andra prenumerera till AfterSchoolAfrica på Youtube för att fortsätta utforska möjligheter och titta på videor som den här nedan:

SE: 30 bästa legitima onlinearbetsmöjligheter som betalar bra!

Låt oss börja

1. Certifikatet blir mindre värt

För närvarande anser stora företag som Google, Apple, Ernst & Young och andra toppföretag inte längre en universitetsexamen som en förutsättning för att anställa. Kandidater anställs utifrån deras kompetens, erfarenhet och förmåga att anpassa sig. Akademisk kvalifikation rankas bland de lägsta kraven. Många företag följer redan denna väg. Inom en snar framtid kommer arbetet att handla om vad du kan göra och inte vilket certifikat du har.

2. Kreativitet är ett stort jobbkrav

I en värld där de flesta människor följer normen och spelar det säkert, kommer människor som har förmågan att uttrycka sin kreativa tänkande skicklighet att vara överst i näringskedjan. Folk är hungriga efter att se nya saker. De är snabba att bli uttråkade och behöver desperat få sin fantasi stimulerad. Kreativt tänkande blir ännu viktigare i jobb i nuet och framtiden.

3. Teknik kommer att gå längre än vad vi vet idag

Om någon i ett kommatecken under de senaste 20 åren skulle vakna upp idag, kanske de svimmar av att inte känna igen världen de kommer att möta idag; mycket kredit till internet, telekom och covid-19. Tänk nu på hur mycket som skulle ha förändrats under de kommande två decennierna. Gör dig redo för nya typer av jobb och livsförändrande tekniker från artificiell intelligens, maskininlärning, förstärkt och virtuell verklighet, 5G-nätverk, förarlösa bilar, flygande leveransdrönare och mer framöver.

4. Det mesta fysiska arbetet kommer att vara automatiserat

Sedan Amazon gjorde våg med lanseringen av sina Amazon Air drönarleveranstjänster, för några år sedan, växer listan över företag som använder drönare allt eftersom; från att leverera blod till akutpatienter, till att sprida bomber. Det är inte bara leveranstjänster som hotas av automatisering. Kundservice, banktjänst, militär, de flesta tillverkningslinjer genomgår alla intensiva innovationer mot automatisering när vi talar. Det är därför framtidens verkliga jobb kommer att bero mer på empati och kreativitet.

SE: Topp 10 färdigheter som kommer att göra dig mer anställningsbar än de flesta människor och hur man kan förbättra dem

5. Robotar kommer att bli en del av samhället

Varför skicka människor till livsfarliga områden som terrorist- eller naturkatastrofräddningszoner, när vi kan skicka robotar. Det här är inte bara fiktion. Företag och länder gör redan framsteg inom dessa områden.

Innan du säger, “ja, det här är Afrika. Det är inte relaterat till oss”. Vid internetteknikens tidiga dagar, skulle du ha föreställt dig vilken inverkan tekniken skulle ha på den afrikanska kontinenten? Världen håller snabbt på att bli en global by. Och det som gäller för en, kommer så småningom att gälla alla.

6. Internethastigheten blir nästan omedelbar

Den nuvarande 4G-nätverkstekniken gjorde mobilt internet upp till 10 gånger snabbare än 3G. Detta möjliggjorde stöd för HD-TV på mobilen, videosamtal av hög kvalitet och snabb internetsurfning. Med en hastighet på upp till 100 gigabit per sekund spekuleras 5G-nätverket vara 100 gånger snabbare än 4G. Yo! Det är 100 gig data som kan överföras på en sekund. Du kanske inte kan föreställa dig vad som kommer med denna innovation: medicinska genombrott, förarlösa bilar, snabb förmögenhetstillväxt och överföringar. Alla dessa och mer är värda att förutse.

7. Det kommer att bli en befolkningsökning i Afrika

Från 1950 till 2010 växte Afrika söder om Sahara med över 360 %, från 186 miljoner till 856 miljoner. Som jämförelse ökade Europa endast med 35 % under denna period. Dessa nya människor kommer att behöva äta, husera, tyga och arbeta. Beroende på hur denna befolkningsökning hanteras, kan den bli afrikanernas största tillgång eller dess värsta mardröm.

8. Fler unga afrikaner kommer att spridas över världen

Andelen av världens unga mellan 12-24 år som bor i Afrika förväntas öka från 18 procent 2012 till 28 procent 2040, medan andelarna för alla andra regioner förväntas minska. Nedgången av unga i andra delar av världen kommer att skapa efterfrågan på unga från andra regioner. Om Afrika spelar sin roll tillräckligt bra kommer det att ha en bra position att exportera sina unga talanger över hela världen.

TITTA: Topp 10 jobb som betalar dig för att resa jorden runt!

9. Någon kan förutsäga nästan varje rörelse du gör

Med din smarta telefon och internetaktiviteter kan någon berätta din livshistoria. Varifrån du går, vem du interagerar med, vad du köper, hur du spenderar pengar, vad du gör, din hälsohistoria och mycket annan information. Med denna data som samlas in från miljarder människor över hela världen, varje dag, är det BIG DATA. Organisationer med tillgång till sådan information kan förutsäga ditt nästa drag. Du kommer inte att vara som free som du tror. Företag som kontrollerar denna data kan kontrollera arbetsmarknaden. Detta innebär också fler jobb för personer inom datarelaterade områden.

10. Cybersäkerhet kommer att bli en större sak

När makten är koncentrerad till ett fåtal ställen, kommer den garanterat att locka till sig större korruption. Det är därför regeringssystem där makten är koncentrerad till ett fåtal tenderar att locka till sig starkare och ibland blodig konkurrens för att få sådana positioner. Med cloud computing och när företag fortsätter att skaffa sig mer makt genom den data de samlar på sig, kommer det att finnas fler incitament att få tillgång till sådana databaser. Detta innebär också att det blir mer efterfrågan inom områdena cybersäkerhet.

11. Nya färdigheter kommer att krävas men många gamla färdigheter kommer fortfarande att vara användbara

Tvärtemot de vanliga förutsägelserna att tekniken kommer att ta bort jobb och lämna människor arbetslösa. Många jobb kommer att finnas kvar; och många nya jobb kommer att skapas.

Vi kanske inte kan säga vilka nya färdigheter som kommer att krävas, men du kan vara säker på att vissa nuvarande färdigheter kan överföras till dessa nya roller. Till exempel, med tillkomsten av datorapplikationer för maskinskrivning, blev skrivmaskiner föråldrade. Men maskinskrivare kunde överföra sina befintliga skrivfärdigheter till att arbeta med tangentbord. Men de var fortfarande tvungna att lära sig att använda en dator. Även om vissa nya färdigheter kommer att behöva läras, kommer vissa gamla färdigheter fortfarande att vara användbara.

12. Anpassningsförmåga kommer att vara viktigare än färdigheter

Ofta måste du flytta från ett program till ett annat för att slutföra ett projekt. Om du till exempel behärskar Java, kommer du att stöta på andra programmeringsspråk under ditt arbete. Om du är en videoredigerare måste du korsa verktyg för att få önskat resultat. När ny teknik fortsätter att komma in på marknaden kommer det inte att vara lika viktigt att vara skicklig på ett verktyg som förmågan att identifiera och använda rätt verktyg för varje specifik uppgift.

Om du ska vara relevant inom ditt område måste du vara flexibel nog att lära dig olika sätt att göra de saker du gör. Det kommer att finnas många möjligheter, men vissa av dessa möjligheter kommer att kräva anpassningsförmåga.

13. Digital och media kommer att bli den nya läskunnigheten

Vi vet att läskunnighet är förmågan att läsa och skriva. Inom en snar framtid kommer läskunnighet att präglas av förmågan att använda grundläggande tekniska verktyg och kommunicera med den digitala världen. Detta äger redan rum. Många företag idag kommer inte att överväga att anställa dig om du har bristande tekniska kunskaper. Detta blir alltmer ett krav. För att förbli relevant måste du vara uppdaterad med digitala och mediekunskaper för maximal produktivitet.

14. Det kommer att bli snabba störningar i utbildningssektorn

Människor börjar ompröva tanken på att spendera de första 23 åren av sitt liv på formell utbildning. Många länder i världen i dag utövar fortfarande utbildningssystemet utformat för den andra industriella revolutionen; medan världen är ikapp den fjärde industriella revolutionen. Dagens utbildningssystem tjänar inte längre arbetsmarknaden och industrierna på ett adekvat sätt. Människor börjar söka alternativa former av lärande. YouTube-videor, onlinekurser blir mer populära. Utbildningsföretag växer fram och skapar skräddarsydda lärandeupplevelser. Detta förklarar ytterligare den första punkten; om varför toppteknikföretag inte längre lägger vikt vid examensbevis. Vad ska du göra? Medan du fullföljer din akademiska examen, gör klokt i att hålla kontakten med marknadens behov och utvecklas längs den linjen.

Virtuellt samarbete gör det möjligt för begåvade kamrater att arbeta tillsammans oavsett plats. Det gör det möjligt för organisationer att utvinna den kollektiva visdomen hos ett vitt spritt team. Många roller kräver idag inte längre att anställda arbetar 9 till 5 på en plats. Dagarna av att tillbringa många timmar på kontoret som anställd närmar sig gradvis sitt slut. Anställda kommer att behöva lära sig nya sätt att arbeta med kamrater genom virtuellt samarbete.

Där har du det. vad tycker du om effekterna av dessa punkter på det framtida arbetet? Låt oss veta i kommentarsfältet. Om du ännu inte ska prenumerera på After School Africa är det en bra tid nu prenumerera.

Tills nästa gång, DIN FRAMGÅNG ÄR MELLAN!