14 tips för att bygga HubSpot Chatbots

0 Shares

Exempel pÄ en HubSpot chatbot frÄn New Breed.

HubSpot Conversations Àr ett intuitivt och lÀttanvÀnt verktyg för företag som precis har börjat med konversationsmarknadsföring eller som anvÀnder HubSpot för att driva sin marknadsföringsstrategi.

Verktyget kan anvÀndas för livechatt, automatiserade chatbots (eller chattflöden som de kallas i HubSpot) eller en automatiserad konversation som senare leder till en liveagent.

NÀr du stÀller in en chatbot kan du ta ett tillvÀgagÄngssÀtt för vem, vad, nÀr, var och varför för att komma igÄng: Varför skapar du denna chatbot? Vem riktar den sig mot? Var kommer den att ligga? Vad kommer det att sÀga? NÀr kommer liveinteraktioner att vara tillgÀngliga?

HÀr Àr 14 tips som hjÀlper dig att bygga de mest effektiva chatbotarna i HubSpot.

1. Börja med att bestÀmma ett mÄl för din bot

Det första du behöver ta reda pÄ Àr mÄlet för din bot eftersom det mÄlet kommer att pÄverka allt annat om din bot. MÄlet Àr i huvudsak den ÄtgÀrd du vill att anvÀndarna ska vidta som ett resultat av att interagera med boten.

Ditt mÄl behöver inte vara lead capture. Du kan skapa en bot med mÄlet att skicka besökare till specifika webbsidor eller svara pÄ vanliga frÄgor. Eller sÄ kan du skapa botsar lÀngst ner i tratten som syftar till att boka möten med ditt sÀljteam.

2. AnvÀnd HubSpot-listor för segmentering

Att fÄ dina bots inför rÀtt personer Àr en av de svÄraste delarna av konversationsmarknadsföring. En av de största fördelarna med HubSpot-chatt Àr att om du anvÀnder HubSpot CRM kan du enkelt skapa publik utan att behöva nÄgra integrationer. Du kan anvÀnda HubSpot-listor för att avgöra vem som ska se individuella chattflöden och vem som inte kommer att se dem.

Om du till exempel Àr vÀrd för ett webbseminarium som bara Àr relevant för nÄgra av de branscher du betjÀnar, kan du skapa en lista över kontakter som arbetar i dessa branscher, sÄ om en webbplatsbesökare arbetar i en annan bransch eller deras bransch Àr okÀnd, skulle inte se det meddelandet pÄ boten.

HubSpot lÄter dig skapa listor baserade pÄ kontaktbeteende, andra listmedlemskap och kontaktegenskaper. Eftersom HubSpot har sÄ mÄnga egenskaper du kan vÀlja mellan Àr det vÀldigt enkelt att anvÀnda dem för botinriktning.

3. ÖvervĂ€g sidinriktning

Du behöver inte bara tÀnka pÄ vem som kommer att interagera med dina bots nÀr det gÀller segmentering utan ocksÄ var pÄ din webbplats de visas. I HubSpot kan du inte bara begrÀnsa din publik baserat pÄ listor, utan du kan ocksÄ identifiera specifika sidor för chatbots att visas pÄ.

Meddelandena i ditt chattflöde bör matcha sidan det visas pÄ. Du kan till exempel vara superspecifik i vad du sÀger i en chatbot som dyker upp pÄ ett enda blogginlÀgg eftersom du kan göra en vÀlgrundad gissning om vad besökarens avsikt och intressen Àr. En bot som finns pÄ din hemsida skulle dock behöva vara bredare eftersom det finns mÄnga olika anledningar till att nÄgon kan komma till den sidan.

Du vill vara sÄ specifik som möjligt i dina meddelanden utan att fÄ nÄgon att kÀnna att det inte Àr rÀtt budskap för dem.

4. Prioritera dina chatbots

Även om en besökare kanske uppfyller kriterierna för att se flera chattflöden medan de besöker en sida pĂ„ din webbplats, kan bara en visas. För att lösa detta lĂ„ter HubSpot dig stĂ€lla in prioritetsnivĂ„er för dina chattflöden för att indikera vilken konversation du vill ska presenteras nĂ€r det Ă€r mer Ă€n en som gĂ€ller.

HubSpot Chatbots prioritetslista.

NĂ€r du stĂ€ller in prioritetsnivĂ„er bör höginriktade och superriktade chattflöden ha högsta prioritet. Eftersom dessa har snĂ€va anvĂ€ndningsfall vill du se till att de visas nĂ€r det Ă€r tillĂ€mpligt. Å andra sidan skulle en allmĂ€n bot som kan visas pĂ„ mĂ„nga sidor ha lĂ„g prioritet eftersom det Ă€r mindre viktigt att dess budskap visas Ă€n sid- eller besökarspecifik information.

5. StÀll in öppettider för livechatt och routing

Du kan bestĂ€mma inom varje bot du bygger nĂ€r den ska visas pĂ„ din webbplats eller sĂ„ kan du skapa instĂ€llningar som kommer att gĂ€lla för alla dina bots. Till exempel kommer vĂ„ra chattflöden bara att dirigera konversationer till en av vĂ„ra representanter mellan 9:00 och 17:00 mĂ„ndag till fredag ​​eftersom det Ă€r vĂ„ra öppettider.

Beroende pÄ hur ditt företag fungerar kan du stÀlla in dina öppettider sÄ att de börjar tidigare, senast senare eller ha middagsrast.

Vad du Àn bestÀmmer dig för Àr det viktigt att se till att om du tillÄter en besökare att starta en livechatt finns det nÄgon tillgÀnglig för att svara pÄ dem. Det Àr bÀttre att ha ett automatiskt meddelande som sÀger att ingen Àr tillgÀnglig just nu och tillhandahÄlla ett alternativt kommunikationsmedel Àn att ha en webbplatsbesökare som sitter ensam i din chatt.

6. Rita din Playbook i ett dokument innan du börjar bygga bots

Rita den allmĂ€nna vĂ€gen som du vill att anvĂ€ndarna ska ta pĂ„ ett externt dokument innan du börjar bygga nĂ„got inom HubSpot. Även om HubSpot har förbĂ€ttrat sitt grĂ€nssnitt avsevĂ€rt och fortsĂ€tter att göra det, kan du fortfarande inte se alla grenar av en konversation samtidigt. Du mĂ„ste vĂ€lja ett alternativ Ă„t gĂ„ngen för att förhandsgranska och redigera.

Om du har en allmÀn uppfattning om vart du Àr pÄ vÀg frÄn början till slut, blir det mycket lÀttare att bygga ut din chatbot och undvika misstag eller ÄtervÀndsgrÀnder. Om inte kan du komma halvvÀgs genom att skapa en konversation och inse att ett alternativ som du angav tidigt gör senare meddelanden överflödiga.

7. Överkomplicera inte dina chatbots

HubSpot fungerar bÀst för att bygga enkla bots. Ju fler grenar du lÀgger till i dina banor, desto svÄrare blir din bot att hantera.

HubSpot chatbots konversationsgrenar.

I slutÀndan bör du göra det som Àr bÀst för dina webbplatsbesökare nÀr du bygger dina chatbots. Ofta Àr dessa konversationer och meddelanden sÄ korta och enkla som möjligt.

Det Àr lÀtt att ryckas med nÀr man bygger en chatbot eftersom man har möjlighet till obegrÀnsade filialer, följdfrÄgor och egenskaper. Men om du hÄller dina bots enkla kommer det att göra det lÀttare för dig att redigera dem nÀr du testar och optimerar dem över tid. Dessutom Àr det en bÀttre upplevelse för anvÀndare nÀr de inte behöver vÀlja mellan 17 alternativ eller engagera sig med en bot i 20 minuter för att fÄ den information de behöver.

Inkludera tillrÀckligt mÄnga alternativ sÄ att du kan se till att anvÀndarna Àr pÄ rÀtt vÀg men hÄll det sÄ enkelt och rakt pÄ sak som möjligt.

8. AnvÀnd anpassning

Personalisering Àr din vÀn och bör anvÀndas dÀr du kan inkludera den naturligt.

Till exempel, om du inkluderar nÄgons namn eller företagsnamn i en chatbot-hÀlsning, Àr det mer sannolikt att de engagerar sig i det meddelandet Àn om de ser en allmÀn hÀlsning. Eller, om du hÀnvisar till ett tidigare beteende hos dem samtidigt som du rekommenderar ett nÀsta steg, kan det ge mycket vÀrde för anvÀndarna.

Du bör dock inte ha en mening med sex anpassningssymboler eller gÄ sÄ överbord att personen tycker att mÀngden information du har om dem Àr lÀskig. Hitta en balans som kÀnns naturlig.

9. Var sÄ mÀnsklig som möjligt

Kom ihÄg att det finns riktiga personer som tar emot dina meddelanden. Det Àr lÀtt att fastna i tekniken i de olika grenarna och instÀllningarna nÀr man skapar automatiserade bots. Men Àven om din chatbot Àr automatiserad vill du inte att den ska se ut som robot.

Matcha din röst och ton med ditt företags varumÀrke. Du kan dra skÀmt eller anvÀnda emojis om det stÀmmer överens med ditt varumÀrke. Om inte, kan du fortfarande prata utan att vara informell.

MÄlet med chatbots Àr att fÄ anvÀndare att kÀnna att de pratar med nÄgon istÀllet för att bara mata in information i ett formulÀr, sÄ ditt sprÄk borde underlÀtta det.

10. Ge möjligheten att kontakta en mÀnniska

Även om teammedlemskapacitet eller kvalifikationsbehov kanske inte gör detta möjligt för alla företag, bör du om möjligt tillhandahĂ„lla ett sĂ€tt för webbplatsbesökare att dirigeras till en medlem av ditt team live.

HubSpot Chatbots alternativ att prata med en person.

Att tillhandahÄlla möjligheten att prata med en mÀnniska minskar friktionen frÄn besökarnas upplevelse om de inte kan hitta det de letar efter eller inte gillar den automatiserade boten. Utöver det ger det en stor möjlighet för försÀljning eftersom om nÄgon vÀljer det alternativet Àr de redo att prata med en medlem i ditt team.

HubSpots teamfunktion gör routing enkel eftersom du skapar team för dina BDR:er, sÀljare och kundsupportrepresentanter och dirigerar eller runda samtal till dem. Detta innebÀr att nÀr team förÀndras behöver du inte manuellt redigera varje chatbot som routing har pÄverkats.

11. StÀll in aviseringar

HubSpot-chattar leder automatiskt till konversationsinkorgen, vilket Àr praktiskt om det Àr dÀr dina teammedlemmar tillbringar större delen av sin tid. Om inte finns det mÄnga andra meddelandealternativ.

Du kan stÀlla in e-postmeddelanden, meddelanden i appen, push-meddelanden och mer.

Till exempel, om ditt team anvÀnder Slack, finns det en HubSpot-Slack-integration som Àr fenomenal för att hantera livekonversationer. Med integrationen kan teammedlemmar fÄ ett meddelande om att en webbplatsbesökare försöker starta en livechattkonversation, och de kan till och med svara genom Slack utan att behöva gÄ in pÄ HubSpot.

NÀr du stÀller in aviseringar, tÀnk pÄ vad som fungerar bÀst för dina teammedlemmar och vad som gör att de kan svara snabbast.

12. Förhandsgranska bots innan du skickar dem live

HubSpot har en chatbot-förhandsgranskningsfunktion som du bör anvÀnda innan du skickar nÄgon chatbot live pÄ din webbplats.

NÀr du skapar en chatbot kan det vara lÀtt att lÀmna ÄtervÀndsgrÀnder utan att inse det. Att förhandsgranska det kan hjÀlpa dig att hitta dem genom att göra det möjligt för dig att interagera med dina bots frÄn besökarens perspektiv. Helst bör du ocksÄ lÄta nÄgon annan förhandsgranska varje chatbot för att fÄnga allt du kan ha missat.

13. Bygg instrumentpaneler

En annan stor fördel med HubSpot Chat Àr att du kan anvÀnda HubSpots rapporteringsfunktioner för att analysera effektiviteten av din konversationsmarknadsföringsstrategi.

Det finns massor av fÀrdiga rapporter som du anvÀnder nÀr du skapar en instrumentpanel för konversationsmarknadsföring, och du kan ocksÄ skapa anpassade rapporter. Du kan övervaka konversationer per sida, konversationer per bot, svarstid totalt, svarstid per agent och mer.

Att ha instrumentpaneler instÀllda för att övervaka din bots prestanda sÄvÀl som ditt teams svarstid gör att du kan göra justeringar som hjÀlper besökarna att fÄ den bÀsta möjliga upplevelsen med dina bots och varumÀrke som helhet.

14. Justera över tid

Som med allt annat inom marknadsföring bör du inte bara skapa en bot och lÄta den sitta för alltid.

GÄ tillbaka och analysera vad som fungerar och gör justeringar. Det Àr vÀldigt enkelt att göra justeringar av meddelanden sÄ se till att du optimerar dina bots regelbundet.

0 Shares