13 sätt att fixa åtkomst nekad i Windows-mappar

Du får felet ‘tillträde beviljas ej‘ när du försöker öppna en Windows-mapp? Plötsligt är du utan tillgång till alla filer som sparats i en specifik mapp. Detta är inte bra, men vi måste förstå varför en Windows 10-mapp visar åtkomst nekad fel innan vi faktiskt åtgärdar problemet.

Vissa användare upplever att åtkomst nekad fel när de försöker öppna en fil som sparats i en mapp. Även om vi främst kommer att fokusera på mappar, måste dessa lösningar också ge åtkomst till filerna i fråga på grund av hur Windows fungerar och hanterar dessa två element.

I den här artikeln hittar du:

1. Administratörsrättigheter

Användarkontot du använder för att komma åt mappen har inte de nödvändiga administrativa rättigheterna för att komma åt den. Byt användarkonto eller kontakta systemadministratören som ansvarar för datorutrustningen, om detta är din arbetsanteckningsbok.

2. Google Drive-konflikter

Om du försöker komma åt en mapp som du har synkroniserat med Google Drive kanske du ser det här felet. Google Drive kan orsaka konflikter med filutforskarjobb, vilket tvingar mappen att visa åtkomst nekad fel. Ett snabbt sätt att testa detta är att stänga Google Drive-processen i Aktivitetshanteraren. En enkel omstart kommer att återaktivera din molnlagringsapplikation.

Steg 1: Tryck på Ctrl + Shift + Esc för att öppna Aktivitetshanteraren. Hitta “googledrivesync.exe” på fliken Processer, högerklicka och välj avsluta uppgiften.

Fixa Windows-mappar nekad åtkomst av Aktivitetshanteraren

3. Mappen är krypterad / lösenordsskyddad

Mappen kan vara lösenordslåst eller krypterad av din administratör eller någon som har kontroll eller åtkomst till din Windows-dator. Du måste kontakta administratören eller din överordnade för att låsa upp den.

Du kan också försöka dekryptera den för att fixa åtkomst nekad på Windows-mappar

Du kan också försöka dekryptera det själv, om ditt Windows-användarkonto har rätt rättigheter och behörigheter. Högerklicka på mappen och välj egenskaper eller tryck på Alt + Enter. Gå till fliken Allmänt > Avancerat och avmarkera “Kryptera innehåll för att skydda data”. Spara dessa nya inställningar.

4. Mappen är korrupt

Mappen som innehåller dina filer kan vara korrupt. Detta kan också skada interna filer. Lyckligtvis kan du återställa data från en skadad mapp utan större ansträngning.

5. Ändra mappbehörigheter

Steg 1: Högerklicka på mappen som genererar åtkomst nekad fel och välj egenskaper. Du kan också trycka på Alt+Enter för att öppna den.

Steg 2: på fliken Säkerhet, välj knappen Att redigera. Välj ditt användarnamn från menyn nedan och ge dem Full kontroll.

Ändra mappbehörigheter för att fixa åtkomst nekad på Windows-mappar

6. Mappplatsen har ändrats

Det är enkelt att flytta en mapp på Windows. Klipp ut (Ctrl + X) och klistra in (Ctrl + V) var som helst. Det kan hända att du har flyttat mappen till en annan plats, men på grund av cacheproblem eller någon bugg dyker den fortfarande upp där. Tryck på F5 för att uppdatera skärmen och kontrollera igen.

7. Lägg till konto i administratörsgruppen

Om ett användarkonto inte har administratörsbehörighet kan han/hon lägga till kontot i administratörsgruppen.

Steg 1: Tryck på Windows-tangenten + X för att välja Datorhantering eller sök från Start-menyn.

Datorhantering för att lägga till konto i Windows administratörsgrupp

Steg 2: Navigera till Systemverktyg > Lokala användare och grupper > Användare och dubbelklicka för att öppna användarens kontonamn.

Välj för att lägga till konto i Windows administratörsgrupp

Steg 3: Klicka på knappen Lägg till på fliken Medlem.

Klicka på lägg till-knappen i Windows

Steg 4: Skriv in ordet “Administratörer” i menyn nedan och välj knappen Kontrollera namn för att hitta administratörskontot. Klicka sedan på OK.

Skriv ordet administratörer i menyn nedan i windows

Steg 5: Du kommer att tas tillbaka till föregående meny, där du nu kommer att märka posten för Admins. Klicka på den en gång och välj OK.

Klicka på Administratörer en gång och välj OK för att lägga till Windows-konto

Dubbelkolla om du fortfarande får felet åtkomst nekad när du öppnar den här mappen.

8. Aktivera det inbyggda administratörskontot

Varje kopia av Windows-installationen kommer med ett inbyggt administratörskonto som du kan aktivera med hjälp av kommandotolken. När det är aktiverat byter du till administratörskontot så kommer du att kunna komma åt den här mappen. Standardadministratörskontot fungerar som ett superkonto med alla privilegier aktiverade som standard.

9. Kontrollerad mappåtkomst

Fortsätter med punkten ovan, Windows Security Suite har också en ransomware-modul för att skydda mot dessa hot. Du hittar det under Windows Säkerhet> Virus- och hotskydd> Skydd mot lösenprogram.

Windows Security har också en ransomware-modul för att skydda mot dessa hot

Inaktivera alternativet för kontrollerad mappåtkomst här och försök igen. Du bör kunna komma åt mappen nu.

Tryck bara på knappen för att inaktivera den här funktionen i Windows

10. Skadat användarkonto

Ditt Windows-användarkonto kan också bli skadat, bara filer och mappar. Det går snabbare att skapa ett nytt standard- eller administratörsanvändarkonto och kan hjälpa till att åtgärda många vanliga fel som till exempel mappåtkomst nekad.

11. Inaktivera kontroll av användarkonto

Steg 1: Sök efter UAC i Start-menyn och öppna “Ändra inställningar för användarkontokontroll”.

Sök UAC i Start-menyn och öppna Ändra inställningar för kontroll av användarkonto i Windows

Steg 2: Dra skjutreglaget till botten av skärmen under Meddela aldrig och spara inställningar.

Felet Windows Access Denied bör inte visas igen när den här mappen öppnas.

Dra skjutreglaget till botten av skärmen i Meddela aldrig och spara inställningar i Windows

12. Hack för registerredigeraren

Vi rekommenderar att du tar en säkerhetskopia av registerfilerna innan du gör någon redigering ifall något går fel. Dessa är systemfiler med hög risk och kan förstöra din dator. Du vill inte ha det här.

Steg 1: Leta efter Registereditorn i Start-menyn och öppna den.

Windows Registerredigerare

Steg 2: Navigera till mappstrukturen nedan.

HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/LanmanWorkstation/Parameters

Steg 3: I den högra rutan i fönstret, högerklicka för att välja Nytt > DWORD-värde (32-bitars) och namnge filen ‘AllowInsecureGuestAuth’.

Navigera till mappstruktur för att göra registerändringar i Windows

Steg 4: Dubbelklicka för att öppna filen och ange värdet som 1 och spara ändringarna.

Dubbelklicka för att öppna filen och ange värdet som 1 och spara ändringarna för att ändra register i Windows

i molnet

Att använda en molnlagringstjänst som OneDrive eller Google Drive kan lösa dessa problem. Eftersom det finns en kopia av filen på molntjänstleverantörens servrar kommer du aldrig att möta dessa problem igen i ditt liv. Vissa premiumappar för molnlagring erbjuder också att spara flera versioner av samma fil så att du kan återställa alla ändringar eller ändringar du har gjort.

Överväg att använda molnlagring för viktiga filer, men om du är orolig för integritet och säkerhet, skaffa en hårddisk/SSD och gör regelbundna säkerhetskopior. Tills vidare hoppas vi att en av lösningarna har fungerat för dig.

Relaterade Artiklar

Back to top button