Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

10 vanliga iPhone 14-problem och hur man åtgärdar dem

Ägare av iPhone 14, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro klagar på en mängd olika buggar och prestandaproblem. Lyckligtvis finns det sätt att lösa många av dessa problem.

Om du stöter på problem på din nya iPhone, finns det en god chans att du kommer att kunna åtgärda problemet, eller problemen, innan Apple skjuter ny iOS 16-programvara eller du tvingas kontakta Apples kundsupport.

I den här guiden tar vi dig igenom korrigeringar för några av de vanligaste problemen med iPhone 14, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Vår lista innehåller potentiella lösningar för Wi-Fi-problem, fixar för Bluetooth-problem och flera andra vanliga iPhone 14-problem.

Innan du börjar leka med din nya iPhones inställningar, se till att din iPhone 14 är uppdaterad med den senaste versionen av iOS 16.

Ny programvara har alltid potential att fixa buggar och prestandaproblem. För mer om den senaste versionen av iOS 16, kolla in vår guide.

Hur man åtgärdar iPhone 14 batterilivsproblem

De flesta iPhone 14-användare får utmärkt batteritid just nu. Vissa ägare ser dock att batteriet laddas ur snabbare än det borde.

Om batteriet i din iPhone 14 plötsligt börjar tömmas snabbare än det normalt gör, ta en titt på vår lista över korrigeringar för problem med batterilivslängden för iPhone 14.

Om problemen är riktigt allvarliga, kanske du tittar på ett maskinvaruproblem. Om så är fallet vill du komma i kontakt med Apples kundtjänst och/eller ta med din iPhone 14 till en Apple Store.

Hur man åtgärdar iPhone 14 som saknas 5G

iPhone 14, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max stöder alla 5G-anslutning. Du måste dock ha en plan som stöder 5G.

Om du går in i mobilsektionen i telefonens Inställningar-app och du inte märker några alternativ för 5G, är detta inte ett fel. Det betyder troligen att du inte har en 5G-aktiverad plan med din operatör. Om så är fallet kommer du bara att se “LTE” och “4G.”

För att kunna använda din operatörs 5G-nätverk måste du ändra/uppgradera din plan. Innan du gör det, se till att 5G-tjänsten är tillgänglig i de områden du besöker mest. Se kartorna nedan för mer information:

Om din iPhone 14-modell är på AT&T kanske du märker att din telefon är ansluten till 5Ge när den inte är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk. Det här är inte AT&T:s 5G-nätverk. 5Ge står för 5G Evolution och det är en omprofilering av operatörens LTE-A-tjänst.

Hur man åtgärdar iPhone 14 Bluetooth-problem

Om din iPhone 14 plötsligt inte kan ansluta till en eller flera av dina Bluetooth-enheter, vill du tvinga din enhet att glömma Bluetooth-anslutningen som inte fungerar. Så här gör du det:

 • Gå in i appen Inställningar.
 • Tryck på Bluetooth.
 • Välj anslutningen med “i” i cirkeln.
 • Tryck på “Glöm den här enheten”.
 • Försök att återansluta till Bluetooth-enheten.

Om det inte fungerar kan du försöka återställa din iPhones nätverksinställningar:

 • Gå till appen Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på Överför eller Återställ iPhone.
 • Tryck på Återställ.
 • Tryck på Återställ nätverksinställningar.

Denna process kommer att ta några sekunder att slutföra. Det kommer också att få din iPhone att glömma kända Wi-Fi-nätverk så se till att du har ditt lösenord till hands.

Du kan också prova att återställa din iPhone 14s inställningar till fabriksinställningarna. Detta bör endast göras som en sista utväg. Så här gör du det:

 • Gå till Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på Återställ överföring eller Återställ iPhone.
 • Tryck på Återställ.
 • Tryck på Återställ alla inställningar.
 • Ange ditt lösenord om du har ett aktiverat.

Om ingen av dessa korrigeringar fungerar bör du kontakta Apples kundtjänst. Om produkten du försöker ansluta till inte är tillverkad av Apple, kontakta företaget som tillverkar produkten.

Hur man åtgärdar iPhone 14 Wi-Fi-problem

Om du ser långsammare än normala Wi-Fi-hastigheter och/eller tappade Wi-Fi-anslutningar, här är några potentiella korrigeringar som har fungerat för oss tidigare.

Innan du börjar bråka med telefonens inställningar vill du undersöka vilken Wi-Fi-anslutning som orsakar problem. Om du är på ditt Wi-Fi-hemnätverk, försök att starta om routern.

Om du är säker på att det inte finns några problem med själva routern, kolla Down Detector och se om andra med samma internetleverantör har liknande problem i ditt område.

Om du inte kan komma åt routern som din iPhone 14 är ansluten till, eller om du är säker på att problemet inte har något att göra med din ISP/router, gå in i appen Inställningar på din iPhone 14.

Här vill du glömma Wi-Fi-nätverket du har problem med. Så här gör du det:

 • I Inställningar trycker du på Wi-Fi.
 • Välj din anslutning genom att trycka på “i” i cirkeln.
 • Tryck på Glöm detta nätverk högst upp på skärmen. (Obs: Detta gör att din iPhone glömmer Wi-Fi-lösenordet så att du vill ha det till hands.)

Om detta inte fungerar, försök att återställa dina nätverksinställningar:

 • Gå till appen Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på Överför eller Återställ iPhone.
 • Tryck på Återställ
 • Tryck på Återställ nätverksinställningar.

Om ingen av dessa hjälper, vill du kolla in Apples guide till Wi-Fi-problem.

Hur man åtgärdar laddningsproblem för iPhone 14

Vissa iPhone 14-användare stöter på laddningsproblem och de flesta av problemen är relaterade till trådlös laddning.

Om du stöter på problem med trådlös laddning bör du försöka återställa din iPhone 14. För att göra detta trycker du på och släpper volym upp-knappen, trycker och släpper volym ned-knappen och håller sedan ned strömknappen tills telefonen stängs av . Slå på enheten igen och se om laddningen fungerar normalt.

Om du använder ett iPhone-fodral för att lagra kreditkort eller säkerhetskort, vill du ta bort dem innan du laddar telefonen. Du kan också prova att ta av ditt fodral och prova att ladda din iPhone 14 på det sättet.

Hur man åtgärdar iPhone 14 mobildataproblem

Om din iPhone 14 plötsligt visar en “Ingen tjänst”-symbol och du inte kan ansluta till ditt mobilnätverk, här är några korrigeringar att prova.

Se först till att det inte är ett avbrott i ditt område. Kolla sociala medier för rapporter och/eller ta kontakt med din tjänsteleverantör på sociala medier. Du kan också kolla Down Detector och se om andra i ditt område har liknande problem.

Om problemet inte är relaterat till ett nätverksavbrott, vill du starta om din iPhone och se om det löser problemet. Om det inte fungerar, försök att aktivera flygplansläget i 30 sekunder innan du stänger av det.

Om du fortfarande inte kan få det att fungera, vill du försöka stänga av mobildata helt. För att göra det, här är vad du behöver göra:

 • Gå till appen Inställningar.
 • Tryck på Mobil.
 • Stäng av mobildata.
 • Låt den vara avstängd i en minut och slå sedan på den igen.

Hur man åtgärdar ljudproblem i iPhone 14

Din iPhone 14s högtalare ska projicera högt, skarpt ljud. Men om ditt ljud börjar knaka eller låta dämpat, här är några saker du kan prova innan du tar kontakt med Apples kundtjänst.

Försök först att starta om din iPhone. Om ljudet från telefonen fortfarande saknas eller är förvrängt, se till att det inte finns skräp som blockerar högtalargallret eller enhetens Lightning-port på enhetens undersida.

Om du börjar märka ett plötsligt fall i samtalskvalitet, starta om telefonen. Du vill också kontrollera enhetens mottagare för att se till att den inte är blockerad av skräp eller ditt skärmskydd (om du har ett). Du kan också prova att ta bort ditt fodral (om du använder ett) för att se om det hjälper.

Om din iPhones mikrofon plötsligt slutar fungera eller börjar slumpmässigt stängas av, försök att starta om telefonen.

Om mikrofonen fortfarande är trasig kan du prova att återställa enheten från en säkerhetskopia. Om återställningen inte fungerar bör du komma i kontakt med Apple eftersom du kanske har ett maskinvaruproblem.

Hur man åtgärdar iPhone 14-aktiveringsproblem

Om du konfigurerar din nya iPhone 14 och du inte kan aktivera den ordentligt, här är några saker du kan prova.

Se först till att Apples system är igång. Du kan göra det här på företagets systemstatussida. Om du ser grönt bredvid iOS-enhetsaktivering bör Apples tjänster fungera normalt.

Du vill också se till att du kör den senaste versionen av iOS 16. iPhone 14:s iOS 16.0.1-uppdatering fixar ett problem med aktivering och migrering under installationsprocessen. Om det fortfarande inte fungerar, prova dessa korrigeringar:

 • Se till att du har en aktiv plan med din trådlösa operatör.
 • Starta om telefonen.
 • Sök efter en uppdatering av operatörsinställningar. Gå till Inställningar > Allmänt > Om. Om en uppdatering är tillgänglig kommer du att se en uppmaning att välja OK eller Uppdatera.

Om inget av dessa fungerar, kontakta Apple eller din tjänsteleverantör.

Hur man åtgärdar iPhone 14 Face ID-problem

Om du har problem med Face ID, här är några saker du kan prova.

Se först till att din iPhone 14 kör den senaste versionen av iOS 16. Om du kör den senaste versionen av iOS 16 och du ser problem, gå till dina Face ID-inställningar.

 • Gå till Inställningar.
 • Gå till Face ID & Lösenord. Observera att du måste ange ditt lösenord (om du har ett) för att få åtkomst.

När du väl är där, se till att Face ID är konfigurerat på din telefon och att alla funktioner du försöker använda Face ID med är aktiverade.

Om du har problem med att använda ditt ansikte för att låsa upp din telefon, se till att du aktivt tittar på skärmen.

Om du hela tiden ändrar ditt utseende kan du behöva lägga till ett alternativt utseende till Face ID. Så här ställer du in ett alternativt utseende:

 • Gå till Inställningar.
 • Tryck på Face ID och lösenord.
 • Tryck på Ställ in ett alternativt utseende.

Du vill också se till att det inte finns något skräp (smuts, damm, etc) som blockerar telefonens FaceTime-kamera. FaceTime-kameran sitter på framsidan av telefonen.

Om din telefon inte registrerar ditt ansikte när du ställer in Face ID, se till att du skannar det i ett väl upplyst rum. Du kan också behöva föra iPhone närmare ditt ansikte eller föra den mer nivå.

Hur man åtgärdar iPhone 14-överhettningsproblem

Om din iPhone 14 är varm, här är några saker du kan prova.

Försök först att ta bort ditt fodral (om du använder ett) och se om det hjälper. Du vill också prova att stänga av och slå på telefonen igen. Du kan också prova att sätta telefonen i flygplansläge.

Du vill också kolla in den här guiden för att hålla din iPhone inom acceptabla driftstemperaturer. Detta kommer att vara praktiskt om du ofta använder din iPhone i varma miljöer.

Nedgradera iOS

Om inget ovan fungerar, och du inte kan vänta på nästa version av iOS 16 och/eller du inte får en fungerande lösning från Apples kundtjänst, kan du prova att nedgradera tillbaka till den tidigare versionen av iOS 16 om alternativet är tillgängligt. Detta kan hjälpa till att förbättra telefonens prestanda.

Om du inte vet hur man nedgraderar en iPhones programvara, ta en titt på vår genomgång.

Återställ som ny

Om problemen med din iPhone 14 är riktigt illa kan du prova att återställa din telefon som ny. Du kan göra detta via Finder, iTunes eller iCloud. Detta bör endast användas som en sista utväg.

4 skäl att inte installera iOS 16.0.2 och 11 skäl till att du borde

Installera iOS 16.0.2 för bättre säkerhet

Installera iOS 16.0.2 för bättre säkerhet

Om säkerheten är viktig för dig, och du fortfarande dröjer kvar på iOS 15, tänk på att installera Apples iOS 16.0.2-uppdatering direkt.

iOS 16.0.2 har inga säkerhetskorrigeringar ombord, men om du fortfarande kör iOS 15 din iPhone får du en massa nya korrigeringar när du uppgraderar.

iOS 16.0 förde nya säkerhetskorrigeringar till iPhone. Om du är intresserad av den exakta karaktären av dessa förbättringar kan du läsa om dem på Apples säkerhetswebbplats.

Om du hoppade över iOS 15.7, iOS 15.6.1 eller någon äldre version av iOS, får du även säkerhetskorrigeringarna från dessa uppdateringar med din iOS 16-uppdatering.

Utöver dessa patchar ger iOS 16 några ytterligare förbättringar av integritet och säkerhet, inklusive säkerhetskontroll som, enligt Apple, kommer att hjälpa “människor i situationer med våld i hemmet eller nära partner att granska och återställa åtkomsten de har gett andra.”

Funktionen återställer också systemets sekretessbehörigheter för appar och begränsar meddelanden och FaceTime till enheten till hands.

Apple har också gjort några förbättringar av lösenord i Safari. iOS 16 ger en helt ny inloggningsmetod som är helt krypterad och säker från nätfiske och dataläckor.