Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

10 saker att göra innan du installerar iOS 15 Beta

Om du bestämmer dig för att installera iOS 15 beta på din iPhone, kommer du att vilja lägga lite tid på att förbereda dig själv och din enhet för övergången från iOS 14.

Den officiella versionen av iOS 15 kommer till hösten tillsammans med Apples iPhone 13-serie, men om du kan prova en tidig version av operativsystemet idag om du vill.

Apple satte iOS 15 i beta-testning inför sin officiella release senare i år. iOS 15 beta är tillgänglig för iPhone-användare med ett utvecklarkonto och de som är registrerade i betaprogrammet.

Att installera iOS 15 beta är frestande. Programvaran har flera anmärkningsvärda förändringar ombord, inklusive förbättringar av Maps, FaceTime, en ny Focus-funktion och mycket mer.

Medan några av er kanske vill vänta på att företaget ska fixa några av iOS 15-betans initiala problem, kanske andra vill hoppa in just nu.

Om du bestämmer dig för att gå bort från iOS 14, bör du vara försiktig. iOS 15 beta är förhandsutgåvad programvara och den är plågad av buggar och prestandaproblem. Dessa problem kan ha en märkbar inverkan på din dagliga användning.

Det är svårt att förutsäga vilken typ av problem du kommer att möta så det är viktigt att förbereda sig för installationen. Detta är särskilt viktigt om det här är första gången du installerar iOS betaprogramvara.

Om du är i behov av hjälp så är du på rätt plats. Vi har sammanställt en förinstallationsguide för iOS 15 som leder dig genom alla steg vi normalt tar innan vi installerar iOS betaprogramvara på våra iPhones.

Även om vissa av dessa steg kan verka tråkiga, särskilt för dem som tidigare har installerat iOS betaprogramvara, hjälper de dig att undvika stora huvudvärk idag och på vägen.

Säkerhetskopiera din iPhones data

Detta är ett oerhört viktigt steg att ta.

Dataförlustproblem är ganska sällsynta nuförtiden, men det finns alltid en chans att något går fel under installationsprocessen. Om du lagrar känslig data på din iPhone vill du se till att allt är säkerhetskopierat innan du flyttar din telefon till iOS 15 beta.

Du kan säkerhetskopiera dina data via Apples iCloud-tjänst eller så kan du göra det på din Mac via Finder (om du kör macOS Big Sur eller macOS Catalina) eller iTunes om du kör en äldre version av macOS eller använder en Windows-dator.

Om du lagrar massor av data på din iPhone kan denna process ta ett tag så ha tålamod.

Läs Apples betaregler och villkor

Om det här är första gången du provar iOS betaprogramvara, se till att du läser igenom Apples regler innan du laddar ner iOS 15 beta till din iPhone.

Om du bestämmer dig för att ladda ner utvecklarbetan, se till att du går igenom Apples betawebbplats för utvecklare. Webbplatsen går igenom allt du behöver veta om att gå med i utvecklarprogrammet.

Om du inte vill betala för att använda betan, vill du installera den offentliga iOS 15-betan. Återigen, den offentliga iOS 15-betan är tillgänglig just nu.

För att ladda ner den offentliga iOS 15-betan måste du gå med i betaprogrammet. Och precis som utvecklarbetan har det offentliga betaprogrammet några regler som du vill följa.

Innan du laddar ner den offentliga iOS 15-betan på din iPhone, se till att du läser Apples FAQ om betaprogramvaran.

Bekanta dig med iOS 15

Även om det kan vara frestande att hoppa in direkt, rekommenderar vi alltid att du bekantar dig med ny iOS-programvara innan du installerar den. På så sätt blir du inte överraskad av förändringarna.

Det är värt att notera att vissa funktioner kanske inte är tillgängliga på äldre iPhone-modeller.

iOS 15 beta är en enorm uppdatering med en omfattande lista över ändringar. Kom ihåg att det inte är den slutliga versionen av iOS 15 och Apple kommer förmodligen att lägga till, och subtrahera, funktioner när vi närmar oss den slutliga releasen under hösten.

Du kommer att vilja gräva i iOS 15:s ändringar och bestämma om betan är värt besväret. För många av er kommer det inte att vara det.

För att hjälpa dig fatta ett beslut har vi sammanställt en guide som tar dig igenom de bästa anledningarna till att installera iOS 15 beta och de bästa anledningarna att undvika det.

Samla in din inloggningsinformation

Innan du installerar iOS 15 beta, se till att du spårar all din inloggningsinformation. Att ha det klart kommer att göra processen att gå mycket snabbare.

Först och främst behöver du ditt Apple-ID för att komma igång med installationsprocessen. De flesta av er har den här informationen till hands, men om du har glömt ditt lösenord är det nu ett bra tillfälle att spåra det.

När du väl har fått iOS 15 beta ombord på din iPhone, finns det en chans att processen har loggat ut från några av dina appar och tjänster. Vi har varit utloggade från förstaparts- och tredjepartsapplikationer tidigare.

Om du inte har behövt logga in på dina konton på ett tag kan du ha glömt din inloggningsinformation. Om du använder massor av appar på din enhet kan det vara extremt irriterande att spåra denna information. Detta gäller särskilt om du förlitar dig på dessa appar och tjänster för att ta dig igenom dagen.

Se till att du har all denna information redo i förväg.

Gräv in i iOS 15 Beta Feedback

Vissa av er kanske vill vänta med en nedladdning tills ni har samlat in feedback från tidiga användare.

Äldre enheter har vanligtvis störst problem med att flytta till ny programvara. Så om du äger en iPhone 7 eller iPhone 7 Plus, kanske du vill hänga tillbaka en stund och se hur iOS 15 beta presterar på dessa enheter.

Om din iPhone för närvarande kör en äldre version av iOS och programvaran fungerar bra, kommer du verkligen att vilja gräva i.

När du väl har flyttat till iOS 15 beta kan du inte flytta tillbaka din telefon till något äldre än iOS 14.7.1. Apple har stängt av nedgraderingsvägen till äldre versioner av iOS så du vill känna dig säker på beslutet att gå över till betaprogramvara.

Det är därför vi rekommenderar att du gräver i feedback från personer som använder iOS 15 beta på din iPhone-modell. Den här feedbacken hjälper dig att lära dig om iOS 15 beta:s potentiella fördelar och problem.

Du kan hitta feedback om iOS 15 betaprestanda på MacRumors-forum, Apples forum och sociala medier som YouTube och Twitter.

Hitta korrigeringar för iOS 15 Beta-problem

iOS 15 beta plågas av en mängd olika problem. Och på grund av det rekommenderar vi bokmärkesfixar för vanliga iOS 15 betaproblem innan du laddar ner programvaran.

Vi har släppt en lista med korrigeringar för de vanligaste iOS-problemen. Det är värt en titt om du inte vet var du ska börja.

Vi har sammanställt en djupgående guide för att åtgärda dålig iOS-prestanda och en guide som hjälper dig att fixa dålig iOS 15 beta batteritid om du skulle stöta på det under din tid på iOS 15 beta.

Vi rekommenderar också att du bekantar dig med Apples diskussionsforum. De kommer att vara en bra resurs om du stöter på ett fel eller prestandaproblem på din telefon.

Lär dig hur du nedgraderar från iOS 15 Beta

Om du stöter på irriterande problem på iOS 15 beta kan du alltid nedgradera tillbaka till iOS 14. Att gå tillbaka till officiell programvara kan hjälpa till att förbättra enhetens prestanda.

Från och med nu kan du nedgradera till iOS 14.7.1. Tyvärr kan du inte nedgradera till något äldre än iOS 14.7.1 eftersom Apple har stängt av nedgraderingsvägen till iOS 14.7 och lägre.

Om du inte redan har gjort det rekommenderar vi att du bekantar dig med nedgraderingsprocessen innan du laddar ner iOS 15 beta.

Om du inte känner dig bekväm med nedgraderingsprocessen, kanske du vill stanna kvar på iOS 14.

Rengör din iPhones lagring

Om du får ont om utrymme på din iPhone kan du behöva göra lite städning för att installera iOS 15 beta. iOS 15 beta kräver en ansenlig bit utrymme (5+GB i vissa fall) på din iPhones interna lagring.

Om du får ont om utrymme, gå igenom enhetens lagring och radera filer du inte längre behöver för att se till att du har plats för nedladdningen.

Bekanta dig med betainstallationsprocessen

Om du är ny på att använda iOS betaprogramvara bör du bekanta dig med installationsprocessen innan du laddar ner iOS 15 beta till din telefon. Om processen känns skrämmande kanske du vill vänta med installationen tills du känner dig mer självsäker.

För att hjälpa dig har vi sammanställt en guide som tar dig igenom det rätta sättet att installera iOS 15 beta på din iPhone.

Om du någon gång under installationen börjar känna dig obekväm, sluta. iOS 15 beta kommer ingenstans.

Lär dig hur du skickar felrapporter

Om det här är första gången du provar iOS betaprogramvara, vill du lära dig hur du skickar feedback till Apple om programvarans prestanda. Den här feedbacken hjälper Apple att förbättra slutprodukten.

Du vill skicka feedback via Apples Feedback Assistant-tjänst. Det är ganska enkelt, men du vill bli bekväm med det.

För mer om Feedback-appen och att skicka iOS 15 buggar och problem till Apple, kolla in Apples FAQ.

4 skäl till att inte installera iOS 15 Beta & 11 anledningar till att du borde

Installera för att förbättra Apple Improve iOS 15

Installera för att förbättra Apple Improve iOS 15

Att prova nya funktioner innan de släpps officiellt är spännande, men det är bara en del av det. Att använda iOS 15 beta kommer också att hjälpa Apple att squash problem innan de når miljontals iPhone-användare runt om i världen.

Din feedback om iOS 15-betans prestanda kan hjälpa företaget att upptäcka en otäck bugg eller ett fel inför den slutliga utgåvan senare i år.

Om du är trött på att ta itu med problem eller trött på att höra vänner och familj klaga på problem, tänk på att ge iOS 15 beta ett försök.

Om du bestämmer dig för att ladda ner iOS 15 beta och hittar ett problem ombord, se till att du rapporterar det till Apple. På så sätt kan ingenjörer komma igång med en permanent fix.